Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus ca ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, să fie convocat, vineri, la sediul MAE, unde a avut loc o discuţie la nivel de secretar de stat, în contextul declaraţiilor de joi ale purtătorului de cuvânt al MAE rus în legătură cu Strategia Naţională de Apărare a României.
Potrivit MAE, secretarul de stat pentru Afaceri strategice, Dan Neculăescu, a comunicat ambasadorului Kuzmin faptul că menţionarea Federaţiei Ruse în Strategia Naţională de Apărare a României nu ar trebui să constituie “un motiv de surprindere”, acesta fiind efectul “comportamentului cunoscut” al părţii ruse în regiune din ultimii ani.
“Acest comportament este evaluat ca destabilizator, inclusiv în cadrul poziţiilor comune adoptate la nivelul NATO şi Uniunii Europene”, precizează MAE.
Conform sursei citate, partea română a arătat că “ar fi apreciat ca preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoţită şi de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menţionate a Federaţiei Ruse”.
Neculăescu a precizat că Noua Strategie Naţională de Apărare reflectă statutul României de stat membru al NATO şi al Uniunii Europene, angajat ferm în sensul consolidării democraţiei, stabilităţii, păcii şi securităţii internaţionale, în conformitate cu sistemul internaţional bazat pe norme. Din acest punct de vedere, “documentul programatic este expresia politicii predictibile a României de ataşament faţă de valorile euro-atlantice şi dreptul internaţional”.
MAE reafirmă, în acest context, că “un dialog pragmatic, bazat pe respect reciproc, poate avea loc în condiţiile în care partea rusă manifestă un angajament real în acest sens”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă TASS, a declarat, joi, că noua versiune a Strategiei Naţionale de Apărare a României, în care Rusia figurează ca o ameninţare la securitatea republicii, va fi folosită pentru creşterea prezenţei NATO şi a SUA în regiunea Mării Negre.
Din 2008 pana in prezent, Rusia a generat 3 agresiuni militare in Georgia si Ucraina, iar Peninsula Crimeea, ilegal anexata de la Ucraina, a fost transformata intr-o fortareata amenintatoare pentru riveranii Marii Negre. In consecinta, riveranele NATO au intarit postura de aparare si descurajare.