Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a chemat miercuri Rusia să respecte ‘în mod transparent şi verificabil’ Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), parafat de Washington şi Moscova în urmă cu 30 de ani, în vremea Uniunii Sovietice, relatează AFP.

Tratatul INF privind armele nucleare cu rază medie, semnat în 1987 de preşedintele american Ronald Reagan şi de liderul sovietic Mihail Gorbaciov, rămâne, în opinia şefului NATO, ‘o cheie de boltă a securităţii europene’.

Statele Alianţei suspectează Rusia că încalcă acest tratat prin sistemul său de rachete 9M729.

După ce în iulie Aliaţii au exprimat ‘îngrijorări serioase’ în această privinţă, subiectul a revenit pe agenda discuţiilor la reuniunea ministerială a NATO ce are loc miercuri şi joi la Bruxelles.

‘Suntem foarte serios preocupaţi şi facem un apel foarte serios către Rusia să se conformeze tratatului INF în mod transparent şi verificabil’, a declarat Stoltenberg la sosirea la reuniune.

‘De acum, ei au recunoscut existenţa rachetelor şi, în consecinţă, le-am cerut să răspundă întrebărilor noastre. Atât timp cât nu răspund, ipoteza cea mai plauzibilă este că este vorba despre o încălcare a tratatului INF’, a continuat secretarul general al Alianţei.

Sistemul de rachete 9M729, a cărui existenţă a fost dezvăluită la începutul lui 2017, a fost în mod constant indicat de SUA ca reprezentând o încălcare a tratatului INF, ceea ce Moscova a negat repetat, fără însă a-i convinge pe Aliaţi.

Tratatul, care interzice folosirea unei întregi clase de rachete cu rază de acţiune între 500 şi 5.000 km, a pus capăt crizei declanşate în anii 1980 de desfăşurarea de rachete sovietice SS-20 cu focoase nucleare, îndreptate spre capitalele occidentale.

În luna februarie, secretarul apărării al SUA, James Mattis, a anunţat că Pentagonul lucrează la dezvoltarea de noi arme nucleare de putere redusă pentru a răspunde ameninţării ruse şi a obliga Moscova la transparenţă.

‘În acest dosar, mingea este în terenul Rusiei’, le-a declarat jurnaliştilor un responsabil al Alianţei, subliniind că aceasta aşteaptă ‘răspunsuri credibile’.

El a acuzat Moscova că subminează acordurile internaţionale în vigoare cu privire la reducerea tensiunilor militare şi a făcut referire, de asemenea, la lipsa de transparenţă a Rusiei în privinţa exerciţiilor militare.

În ultimele luni, au fost raportate intruziuni repetate ale unor bombardiere strategice şi submarine ruseşti în apropierea coastelor unor state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, aminteşte AFP, scrie Agerpres.

Rusia trebuie ‘să pună capăt comportamentului său iresponsabil’, a somat joi Moscova secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după acuzaţiile despre atacuri cibernetice majore care au vizat Australia, Marea Britanie şi Olanda, potrivit Reuters şi AFP.

‘Rusia trebuie să pună capăt comportamentului său iresponsabil, inclusiv folosirii forţei împotriva vecinilor săi, tentativelor de amestec în procesele electorale şi campaniilor masive de dezinformare’, a subliniat Stoltenberg într-un comunicat, după ce Marea Britanie şi Olanda au declarat că au dovezi privind atacuri cibernetice ruseşti asupra unor obiective de pe teritoriul lor.

De asemenea, într-un comunicat comun al unor înalţi oficiali europeni, Uniunea Europeană a denunţat joi un ‘act agresiv’ din partea Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU), în urma unor serii de atacuri cibernetice vizând Marea Britanie, Australia şi Olanda.

Olanda a anunţat joi că a dejucat o operaţiune rusă ce a vizat în luna aprilie Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, şi a expulzat patru agenţi ruşi.

‘Acest act agresiv arată dispreţ pentru obiectivul solemn al OIAC, vizată de o tentativă de atac cibernetic din partea a patru presupuşi agenţi GRU, se menţionează într-un comunicat semnat de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi de şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini.

‘Deplângem astfel de acţiuni, care subminează legislaţia internaţională şi instituţiile internaţionale’, se menţionează în text.

7 COMMENTS

  1. Si pentru ca tot e scandal pe redevente la extractia de gaz din matea neagra, cereti urgent DESECRETIZAREA CONTRACTULUI INTOCMIT INITIAL PE TIMPUL CELOR DE LA STELTNG sau cum se numeste firma! Simt si banuiesc ca sunt destule manevre facute cu ani in urma!

  2. “au fost raportate intruziuni repetate ale unor bombardiere strategice şi submarine ruseşti în apropierea coastelor unor state”
    Intruziuni dar in apropierea?:))))))))
    Defapt stirea e ca si Pentagonul lucreaza la niste arme nucleare:)) dar, nu-i asa, evident, numai si numai ca raspuns la amenintari:))

    • da, somnule. intruziuni in apropierea. perfect corect. cum, dvs care scriati ieri despre “tratatul din 1987” nu stiti ca spatiul aerian si platoul contiental sunt elemente ale unui teritoriu? ouch, va invatza din 2 in 3 la daddy la scoala…..

  3. greu e sa dai un search pe google.sistemul respectiv se numeste 9k720 iskander(nu 9m729) si este in principiu un tbm cu raza de aprox. 500km.nato “banuieste” ca rusii pot pune pe acelasi lansator si o versiune de racheta de croaziera derivata din mai vechea rk-55 care depaseste cei 500km regulamentari.totusi,tinand cont ca lansatoarele mk41 de la deveselu si radzikowo pot lansa si lacm ul tomahawk cu raza de 2000km cel mai bine ar fi sa lase “ciocul mai mic”.ce face “marioneta” stoltenberg e ceva de genul:hotul striga hotul.

Leave a Reply