Wednesday, January 15, 2025
1.6 C
Bucharest

Secretarul General al NATO, mesaj esential pentru Romania

La Cartierul General al NATO, premierul Romaniei Viorica Dancila a fost primita de Secretarul General Jens Stoltenberg.

România rămâne un aliat de încredere al NATO, a declarat, miercuri, la Bruxelles, premierul Viorica Dăncilă, la finalul întrevederii cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

“Este un moment important pentru România – în prima parte a acestui an deţinem preşedinţia Consiliului UE şi celebrăm, totodată, 15 ani de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. În egală măsură, în 2019 NATO împlineşte 70 de ani de la fondarea sa. Toate aceste repere ne îndeamnă la o reflecţie strategică asupra modalităţilor de a răspunde cât mai eficient provocărilor cu care ne confruntăm împreună. Sub aceste auspicii, l-am asigurat pe secretarul general că România rămâne un aliat de încredere, susţine ferm o Alianţă puternică şi consolidarea relaţiei transatlantice, indispensabilă pentru securitatea euroatlantică”, a precizat Viorica Dăncilă.


NATO Secretary General Jens Stoltenberg praised Romania on Wednesday (23 January 2019) for its strong contributions to the Alliance. Mr. Stoltenberg was speaking after talks with Prime Minister Viorica Dăncilă at NATO Headquarters in Brussels. The Secretary General highlighted the crucial role Romania plays in the security of the Black Sea region.

Contribuţiile României la NATO fac Alianţa să fie mai puternică şi mai sigură, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul întrevederii avute, la Bruxelles, cu premierul Viorica Dăncilă.

‘România e un aliat solid şi foarte bine apreciat. Acesta este anul în care sărbătorim 15 ani de când România s-a alăturat NATO. Parteneriatul a fost important atât pentru NATO, cât şi pentru România, aţi contribuit la întărirea securităţii comune în diferite modalităţi, iar contribuţiile dumneavoastră ne fac să fim mai puternici şi mai siguri’, a precizat Jens Stoltenberg.

Secretarul general al Alianţei a vorbit şi despre prezenţa forţelor armate române la misiuni internaţionale sub egida NATO.

‘Forţele armate române sunt parte a misiunilor de antrenament desfăşurate în Afganistan, care ajută la stabilizarea ţării. De asemenea, ţara dumneavoastră ajută la stabilizarea situaţiei din Balcanii de Vest cu trupele desfăşurate în cadrul contingentului KFOR. De asemenea, România joacă un rol crucial în asigurarea securităţii în zona Mării Negre, incluzând o brigadă condusă de forţele armate române, care îşi are sediul la Craiova. De asemenea, există şi o prezenţă navală puternică, România găzduieşte şi un sistem de apărare antibalistică la Deveselu, care contribuie la asigurarea securităţii euroatlantice. Mulţumim României pentru toate aceste contribuţii care ne fac să fim mai siguri’, a afirmat Stoltenberg.

El a subliniat că NATO şi UE lucrează din ce în ce mai aproape în mai mute domenii.

‘România şi-a asumat preşedinţia Consiliului UE pentru prima oară, începând cu ianuarie acest an. NATO şi UE lucrează din ce în ce în mai aproape în domenii care includ mobilitatea militară, securitatea cibernetică şi securitatea în domeniul maritim şi ne bucurăm să auzim că există planuri de întărire a cooperării dintre UE şi NATO pe durata Preşedinţiei române’, a precizat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a evidenţiat planurile României privind alocarea a 2% din PIB pentru înzestrarea Armatei. ‘Ne confruntăm cu o lume din ce în ce mai periculoasă şi imprevizibilă, de aceea este important ca noi toţi să investim în domeniul apărării. De aceea privesc cu bucurie planurile pe care le are România de a cheltui 2% din PIB în sectorul apărării pe parcursul acestui an şi, de asemenea, intenţia de a moderniza forţele dumneavoastră armate pe parcursul următorului deceniu. Acest efort este important pentru că împărtăşirea acestei poveri înseamnă mai mult decât povară financiară, ci capacitatea de a contribui la operaţiunile şi misiunile NATO. Încurajez România să continue pe această cale’, a mai spus Jens Stoltenberg, care i-a mulţumit în final premierului român pentru angajamentul manifestat în sprijinul Alianţei Nord-Atlantice.



So Prime Minister, 
Viorica,

Welcome to NATO. It is a great pleasure and honor to meet you here at NATO Headquarters. Romania being such a staunch and highly valued Ally. It’s really great to have you here. This year is the fifteenth anniversary of Romania joining our Alliance.Your membership has been important for NATO and for Romania.

You contribute to our shared security in many different ways and your contributions are making us all stronger and safer.

Romanian forces are part of NATO’s training mission in Afghanistan, helping to stabilize the country. And you contribute to stability in the Western Balkans with your troops in the KFOR mission. In Europe, Romania serves in our multinational battlegroup in Poland. Romania also plays a crucial role in the security in the Black Sea region. Including with a Romanian-led, multinational brigade in Craiova; air policing and a strong naval presence. Romania also hosts a site for NATO’s Ballistic Missile Defence, at Deveselu. Helping to protect Europe from missile threats from outside the Euro-Atlantic area.

So thank you for all that Romania does to make us all more secure.

At the start of January, Romania assumed the presidency of the European Union for the first time. NATO and the EU are already working more closely than ever, in areas including military mobility, cyber and hybrid threats, and maritime security. And I welcome your plans for further strengthening NATO-EU cooperation during Romania’s presidency. 

We face a more dangerous and unpredictable world, so it is important that all Allies invest in defence. I welcome therefore Romania’s plans to spend 2% of GDP on defence this year. And that you intend to modernise your armed forces over the next decade. This is important, because fair burden-sharing means more than just cash. It also means investing in modern capabilities, and contributing to NATO missions and operations. I encourage Romania to continue on this path.

So Prime Minister,

Once again welcome to NATO and many many thanks for your leadership and your strong commitment to the Alliance.

https://youtu.be/cK2F5nj42Wc

Comunicatul MApN :

O delegație a Guvernului României, condusă de premierul Viorica Dăncilă, din care a făcut parte și ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, s-a întâlnit astăzi, 23 ianuarie, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Agenda întrevederii a cuprins subiecte de importanță majoră pentru Alianța Nord-Atlantică, precum evoluția situației de securitate din zona Mării Negre și implementarea deciziilor aliaților privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare, dar și angajamentele asumate de statele aliate în legătură cu conceptul celor 3 C – cash, capabilities, contribution.

Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a subliniat necesitatea consolidării posturii NATO la Marea Neagră, prin stabilirea unei prezențe terestre aliate consistente în România, cu rolul de descurajare şi apărare a teritoriului aliat, a unei dimensiuni navale consolidate, dar și îmbunătățirea activităților de poliţie aeriană. 

De asemenea, ministrul a apreciat ca deosebit de importante completarea arhitecturii NATO de comandă şi control în regiune, prin constituirea comandamentului aliat la nivel corp de armată, subordonat Comandamentului Forţelor Întrunite de la Napoli, continuarea consultărilor aliate cu Georgia şi Ucraina privind securitatea de la Marea Neagră, precum şi dezvoltarea cooperării regionale împotriva ameninţărilor de tip hibrid. „Strategia Alianței pe termen lung ar trebui să dezvolte o abordare structurată asupra regiunii, ca parte a unei evaluări detaliate a posturii Rusiei”, a spus Gabriel Leș.

Referindu-se la postura aliată de descurajare și apărare, ministrul apărării naționale a reiterat faptul că implementarea prezenţei înaintate adaptate (tFP) rămâne o prioritate pentru țara noastră, subliniind, în acest context, necesitatea sporirii contribuţiilor din partea aliaţilor cu forțe afiliate la Brigada Multinaţională de la Craiova.

În finalul întrevederii, ministrul Leș a reafirmat angajamentul țării noastre de a respecta principiul celor 3 C – Cash, prin continuarea alocării a 2% din PIB pentru apărare; Capabilities, prin alocarea a 35 la sută din bugetul apărării pentru achiziţia de tehnică și echipamente, modernizarea celor existente şi pentru activităţi de cercetare – dezvoltare; Contribution, prin reafirmarea angajamentului de a sprijini în continuare eforturile NATO în lupta împotriva terorismului prin participarea atât în cadrul misiunii tip Coaliție, cât și în cadrul noii misiuni NATO în Irak.

„Pentru 2019 ne-am angajat să creștem contribuția la Misiunea Resolute Support din Afganistan, atingând un nivel de peste 800 militari, prin suplimentarea cu personal de poliție militară, consilieri și personal care să asigure protecția forței”, a concluzionat ministrul apărării naționale.

Hot this week

Se spulberă încă o manipulare a extremiștilor : România a produs peste 500.000 autoturisme anul trecut

Se spulberă încă o manipulare a extremiștilor : România...

Înalt oficial : SUA ”constată o interferență străină în alegerile din România”. Georgescu spune prostii

James O’Brien, asistentul secretarului de stat al SUA, a...

Die Zeit : Rusia a efectuat zeci de atacuri hibride în țarile NATO din Europa, inclusiv România

Autorităţile din Germania au deschis luni o anchetă după...

Păpușa lui Putin spune ce teritorii vor să mai fure din Ucraina

Șefa televiziunii de propagandă a Kremlinului, Margarita Simonian, sugerează...

NATO întărește apărarea Flancului Nordic în fața atacurilor hibride repetate

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că incidentele...

Topics

Păpușa lui Putin spune ce teritorii vor să mai fure din Ucraina

Șefa televiziunii de propagandă a Kremlinului, Margarita Simonian, sugerează...

NATO întărește apărarea Flancului Nordic în fața atacurilor hibride repetate

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că incidentele...

Dialog Hurezeanu – O’Brien : O relație transatlantică puternică este vitală pentru România

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu l-a primit marți, 14...

Invadatorii ruși vor concesii și compromisuri majore de la Trump

Rusia este dispusă să negocieze 'garanții de securitate' pentru...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img