Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat marți că România, Letonia și Lituania se îndreaptă spre îndeplinirea obiectivului Alianței Nord-Atlantice privind alocarea a cel puțin 2% din PIB pentru apărare, relatează agenția Reuters preluata de Agerpres.

Aliații europeni și Canada au crescut cheltuielile pentru apărare cu 3,8% anul trecut, respectiv cu circa 10 miliarde de dolari mai mult decât în 2015, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă la Bruxelles, în timp ce alianța încearcă să pună capăt unei perioade de ani de zile de reduceri.

Președintele american Donald Trump a criticat aspru cheltuielile pentru apărare ale aliaților europeni, spunând în această lună că membrii NATO trebuie să-și onoreze ”contribuțiile financiare complete și adecvate”, cu toate că majorarea de anul trecut este un răspuns mai larg la anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea și la preocupările referitoare la militantismul islamist.

”Facem un pas semnificativ înainte, dar avem un drum lung de parcurs. Aceasta nu este suficient”, a declarat Stoltenberg, adăugând că Donald Trump a subliniat necesitatea unor cheltuieli mai mari pentru apărare, în cadrul a două convorbiri telefonice pe care cei doi le-au avut.

România, Letonia și Lituania se îndreaptă spre obiectivul Alianței Nord-Atlantice privind alocarea a cel puțin 2 % din PIB pentru apărare. Germania își sporește și ea cheltuielile, a afirmat Stoltenberg. În 2015 însă doar Marea Britanie, Polonia, Grecia și Estonia au îndeplinit obiectivul de 2%.

”Lucrurile sunt în continuare amestecate, unii dintre aliați sunt într-adevăr în dificultate”, a declarat Stoltenberg, când a fost întrebat despre constrângerile bugetare din Italia, care se străduiește să-și reducă deficitul bugetar ca urmare a crizei din zona euro.

Stoltenberg, care se va întâlni cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov la sfârșitul acestei săptămâni la conferința pe probleme de securitate de la Munchen (Germania), a mai spus că se așteaptă ca problema cheltuielilor pentru apărare ale Europei să fie una dintre principalele teme la summitul NATO ce va avea loc în luna mai la Bruxelles și la care va participa și Donald Trump.

 

5 COMMENTS

  1. asa ca pentru tlf-isti si admiratorii americanilor o intrebare. daca tot tergiverseaza ciolanis hotul de case din sibiu promulgarea bugetului mai primeste armata 2% ? din ce declara stoltenberg doar 4 tari au dat 2% pentru aparare din toate tarile nato? unde este germania? unde este franta? dar italia? ce sa mai zic de spania ? ca si in cazul deficitului vad ca unele tari, alea mai bogate fac ce vor, asa si in cazul procentelor pentru aparare tot alea bogate nu-si “permit” sa aloce 2% avand alte prioritati bugetare? si apropo vad un nou sondaj facut pe un numar mai mare de persoane, cu o marja de eroare mai mica si cu aceeasi metoda folosita de pieleanu. si repet ca facand comparatia intre cele 2 sondaje raman la parerea ca pieleanu incearca o manipulare ordinara.ca de obicei! de aceea face misto chireac in permanenta de cifrele umflate pe care le da pieleanu pentru ciolanis falsificatorul national si favoritii lui, trepanatii din usr.

  2. Nu stiu daca ma bucura aceasta lauda pe fundalul care se contureaza, cu Rusia mobilizand forte, SUA aducand trupe in Romania, asasinatul in Coreea de Nord, demisia din cabinetul lui Trump. Mi se pare ca problemele se acutizeaza la nivel mondial si in cazul unui conflict, suntem mult depasiti tehnologic, iar cresterea actuala nu prea poate compensa lipsurile existente.

  3. Inca o data spun ca nu Romania a fost vizata de declaratiile Lui trump ci marii “evazionisti” germania, spania(sub 1%),italia(1,2%),olanda, belgia.per total aceste tari au bugetele cu 60 miliarde$ Mai mici decat angajamentele.

  4. Aşa s-a întâmplat în toate ţările unde au avut interese, după ce şi-au dat seama de nemerniciile viitoare care vor urma, au fost alungaţi. Şi pot să enumăr ţările de unde au fost alungaţi, şi acum s-au localizat la noi de unde nu vor mai putea fi alungaţi!
    Faceţi-vă paşapoarte oameni buni,care puteţi şi aveţi unde, plecaţi unde vedeţi cu ochii!
    Ne aşteaptă vremuri grele!

Leave a Reply