Dupa derapajele anti-occidentale din ultimii 2 ani ale presedintelui turc Recep Tayip Erdogan, dupa apropierea fata de non-democratiile Rusia si Iran, Turcia il primeste pe Secretarul General al NATO pe fondul unor evolutii tensionate. Nuantele declaratiilor sunt foarte importante, atat ale Secretarului General Stoltenberg cat si ale sefului diplomatiei turce Cavusoglu.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că atacurile aeriene comune efectuate în zorii zilei de sâmbătă de SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra mai multor instalaţii militare din Siria a fost ”un mesaj” adresat Rusiei şi Iranului, transmite EFE.

”Operaţiunea a fost un mesaj clar la adresa regimului (preşedintelui sirian Bashar) al-Assad, şi la adresa Rusiei şi Iranului, care îl sprijină. A demonstrat că întreaga comunitate internaţională nu poate sta pe margine, fără să aibă nicio reacţie”, a declarat Stoltenberg, într-un interviu acordat postului turc NTV.

Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice a salutat totodată ”sprijinul pe care Turcia l-a adus operaţiunii”. Stoltenberg, aflat luni în vizită la Ankara, a adăugat că operaţiunea occidentală ”a redus capacitatea de a folosi arme chimice şi probabilitatea ca acest lucru să se mai întâmple în viitor”. El a reamintit totodată că ”Naţiunile Unite au făcut eforturi pentru o anchetă independentă asupra armelor chimice (în Siria), însă Rusia s-a opus”.

În ceea ce priveşte întrevederea cu ministrul apărării turc, Nurettin Canikli, care a avut loc luni dimineaţă, Stoltenberg s-a limitat să declare că NATO ”continuă să lucreze” cu Turcia.

Agenţia EFE informează că la 13:30 GMT (ora locală 16:30), secretarul general al NATO va fi primit de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit comunicatelor oficiale, vizita lui Stoltenberg se înscrie în pregătirea summitului NATO de la Bruxelles, care va avea loc în iulie.

Întrebat în legătură cu decizia polemică a Turciei de a cumpăra sisteme de apărare antirachetă S-400 de la Rusia, Stoltenberg s-a mulţumit să menţioneze că ”achiziţionarea de sisteme de apărare este o decizie suverană a fiecărei ţări membre a NATO”.


Relaţiile Turciei cu Rusia sunt prea puternice ca să le rupă preşedintele Franţei, a declarat ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, luni, după ce Emmanuel Macron a afirmat că sprijinul Ankarei pentru loviturile aeriene în Siria arată că Turcia s-a ”separat” de Rusia, relatează Reuters şi AFP.

Exprimându-se în cadrul unei conferinţe de presă la Ankara cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Cavusoglu a precizat că relaţiile Turciei cu Rusia nu reprezintă o alternativă la relaţiile Ankarei cu NATO, Franţa şi SUA.

Macron a afirmat, într-un interviu difuzat duminică seara, că loviturile aeriene occidentale în Siria, efectuate ca răspuns la un presupus atac chimic, imputat regimului preşedintelui sirian Bashar Al-Assad, ”au separat” Turcia de Rusia, care îşi coordonează totuşi eforturile în dosarul sirian.

Şeful NATO a sosit luni la Ankara pentru convorbiri oficiale, după loviturile aeriene întreprinse în noaptea de vineri spre sâmbătă de SUA, Franţa şi Marea Britanie împotriva instalaţiilor pentru arme chimice ale regimului sirian, informează la rândul său agenţia APP. În cursul vizitei sale, Stoltenberg are prevăzute convorbiri cu mai mulţi oficiali turci, inclusiv cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

3 COMMENTS

    • Poate sultanul atotputernic, este un tip abil si unul care-si cunoaste interesul de mare putere zonala si nu numai.

Leave a Reply