Unul din subiectele ce revin constant în dezbaterile televizate din ultimii ani este cel privind prevalența investitorilor și proprietarilor străini asupra economiei românești.

Chestiunea originii acționariatului a devenit una emoționala, generatoare de furii televizate, argumente pentru un naționalism ponderat sau chiar pentru postări ușor aberante pe Internetul cât se poate de liber.

Pentru mine subiectul e mai mult decât interesant. Ca orice român, îmi doresc evident să existe un sector solid al capitalismului românesc.

Apreciez în egală masură investițiile străine, care generează locuri de muncă, taxe și impozite, consum de utilități și toate cele necesare unei economii funcționale. N-am să înțeleg niciodată furia celor ce se revendica de la Burebista în legătură cu „străinii”. Mi se pare ușor irațională și evident arhaică din punctul de vedere al mentalității europene.

Unde cred însă că trebuie să punem piciorul în prag este în zona strategică. Acolo avem tot interesul să păstrăm un control al statului sau măcar al investitorului român.

Statul, așa slab performant cum este el și deținător de companii în mare parte neprofitabile, are cateva sectoare unde nu-și poate permite glume sau joc de glezne.

Pentru că dispărem ca țară.

Textul integral îl puteţi citi în revista Români care Dezvoltă România, care conţine și Top 100 Antreprenori Români, disponibilă în punctele de difuzare a presei.

IMAG2910

10 COMMENTS

 1. Eu as zice sa facem un exercitiu de imaginatie. Sa zicem ca maine toti investitorii straini isi iau bocceluta si pleaca la ei in tara. Cu ce ramane Romania? Poate ea sa mai supravietuiasca? Si desi pare putin probabil sa se intample asa ceva, nu este total exclus.
  Cred ca trebuie sa ne gandim bine ce este de fapt Romania si daca poate ea sa supravietuiasca de una singura, daca va fi vreodata nevoie sa o faca. Sau poate suntem doar un corp inert tinut in viata de aparatele vestice. Cred ca trebuie sa invatam sa respiram singuri pana nu vom fi deconectati de la aceste aparate.
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/

  • Bun acest exercitiu de imaginatie. L-au facut altii si i-au trecut fiori reci pe spate. Au fost distruse mai multe capacitati economice (strategice), acolo acum e pamant arat iar, intr-un caz de mare neplacere pentru Romania, aceasta sta si se uita in zare. O alta mare capacitate economica strategica cea a Societatii Naţionale a Lignitului Oltenia se incearca sa fie distrusa.

  • Cu rezervele de petrol și gaz, cu cele de cupru și aur, cu rezervele de apă potabilă, apă minerală și apă termală, cu fondul funciar agricol, cu pădurile netăiate încă, cu rezervele de sare, cu cele câteva ecosisteme nedistruse total de ”civilizație”, cu plante și legume fără organisme modificate genetic, cu marmură, cu bauxită, cu uraniu și cu atâtea alte lucruri pe care idioți ca tine – Cristian Moldoveanu – sunt gata să le dea pe nimic în speranța că vor împușca un job de căcat pe la un ONG finanțat din țări civilizate (precum Norvegia, de exemplu).
   Asta ca să nu vorbesc de faptul că am rămâne drepți (straight) după morala noastră, după religia noastră și după felul în care am învățat de la înaintașii noștri să trăim: neatârnați, suverani, demni și în picioare.
   .
   Cu asta am rămâne!
   Dar tu, ce exercițiu de imaginație mai faci?

   • Deranjant, nu acceptati si alte pareri, omul a fost sincer in spusele sale iar, Dvs. v-ati suparat si l-ati jignit. Nu contest ca si punctul Dvs de vedere este unul intemeiat, pertinent, dar cine suntem noi, niste simple graunte de nisip pe aceasta “plaja” intinsa.
    Cu certitudine vor fi oameni care intr-o buna zi ii vor judeca pe toti acesti neispraviti, nepregatiti, ageamii si tradatori ordinari care au ingenuncheat aceasta tara iar, mizeria tehnocrata continua.
    In mare masura si cetatenii prin lipsa de pregatire, dezinteres, prin manipulare, prin minciuna, au fost dusi intr-o grava eroare.

   • Poate nu m-am facut inteles cum trebuie. Sa incerc din nou. Probabil tu ai inteles din postarea mea ca ar fi bine ca investitorii straini sa ramana aici pentru ca nu putem supravietui fara ei. De fapt, eu am vrut sa spun ca atunci cand acesti investitori vor pleca, Romania trebuie sa fie pregatita sa supravietuiasca prin puterile proprii. Adica sa inceapa un proces de incurajare a investitorilor autohtoni si sa le acorde mai multe stimulente si avantaje. Sa opreasca vanzarile de pamant catre straini si defrisarile care se petrec intr-un ritm nebun. Sa-si valorifice singura resursele naturale, nu sa le dea altora si sa primeasca doar dividende. Vream sa spun ca daca se retrage capitalul strain si investitorii, Romania ar ramane cu pantalonii in vine, un lucru care mi-as dori sa fie evitat. Vorbeam despre independenta si suficienta economica pe care Romania trebuie sa le atinga. Asta am vrut sa spun cand am folosit cuvintele “trebuie sa invatam sa respiram singuri”. Sper ca acum m-am facut mai bine inteles.

    • @Cristian Moldoveanu,

     N-o să vă răspundă, sigur, dar o să-mi răspundă mie.
     .
     Nu am așteptat reacția dvs. pentru că la… AȘA CEVA!?, nu se poate răspunde ”dăcât” cu o înjurătură pe măsură. Cunoscundu-vă destul de bine mi-am dat seama că, dacă o veți face, o să-l luați cu binișorul (lucru pe care îl fac și eu, acum).
     Eram convins că omul, aruncându-se ca rața la muci n-a înțeles nimic din ceea ce ați vrut să transmiteți și-l tot așteptam șă revină (sau să-ți revină) și poate, poate își va prezenta scuze, dar ți-ai găsit?
     Ăstora trebuie să le vorbești politicos, să le traduci din română în…română ca să înțeleagă un text destul de simplu și clar, altfel, rup lanțul. Poți să mergi cu ei la luptă pentru , să zicem o cauză nobilă comună (deci și-a lor) ? Nu, pentru că ăstora o data li se pune pata, cred ce li se pare lor(sau ce li se spune) a a fi …trădare și-ți sare la beregată

 2. Chestiunile astea se dezbat, părerea mea, după ce alte, multe, lucruri se vor rezolva și vor intra pe făgașul lor normal în Țara asta, devenind neinteresante(de exemplu, aniversarea a 5 ani de la condamnarea lui băsescu la 25 de ani de pușcărie sau informația care să apară în presa în legătură cu faptul că proiectul de Constituție votat la Referendum prevede că procurorii nu sunt magistrați și altele…și allele…). Asta, de acum, nu face altceva dăcât să mai deschidă o nouă falie între noi. Asta nu înseamnă că nu putem bate câmpii și acum, fiecare așa cum a fost educat și școlit rezolvând ”un nimica” ba, chiar , ostilizându-ne și mai mult. Poate fi, însă, și un text cu cine-I European și cine-I communist pe acest areal(?!)
  Și ar mai fi niște hibe:
  Câtă vreme, încă, nu se spun lucrurilor pe nume(asta văd eu, cel puțin ) de la 1989 încoace, ba, mai mult, se caută să se arunce vinovății în capul unora și să se ascundă adevărații vinovați de dezastrul economic în care s-a ajuns astăzi, deci dacă nu se spune, clar, cu nume și prenume cine a clamat și cine și-a adus …”aportul” la destrămarea unei economii, într-adevăr, centralizate și etatizate, dar cu crestere an de an și excelând și în importante domenii economice la nivel european și mondial dar și în sport, învățământ, științe, ne mințim unii pe alții, ne îmbrobodim. Aici este vorba, binențeles, de oameni politici, de lideri de opinie și presă, marea masă a lor fiind viciată din exterior contra-cost, astfel că eu nu marșez spre o astfel de discuție cu scântei(eu nefiind nici economist nici analist economic de rit nou), deci spre o cale, clar, de confruntare dură în care s-ar împărți etichete într-o veselie, în care, dacă mă voi pronuța așa cum cred eu, voi fi etichetat, dacă voi fi etichetat / voi răspunde cu vârf și îndesat, astfel încât vom ajunge, vorba ”Mariei Tănase” (fostă comunistă …și ea, după capul legionarilor dragi unora) să vedem pe aici ”Ca rade lumea de noi/cum se bat doua nevoi.

 3. Ar fi interesanta o statistica pe natiuni.Si apropo de securitate : cati investitori rusi sunt in Romania, cati din UE, cati din Orient, etc.

Leave a Reply