Apropo de afirmatiile din mediul politic romanesc despre condamnati, penali si alte categorii….

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, a reușit luni să-și păstreze postul deși Curtea de Justiție a Republicii Franceze (CJR) a apreciat că este vinovată de neglijență, deși nu a condamnat-o la închisoare sau la plata vreunei amenzi, în dosarul de arbitraj care datează din perioada în care oficialul ocupa postul de ministru de Finanțe, transmit Xinhua și Reuters preluate de Agerpres.

La câteva ore după anunțarea verdictului, Board-ul FMI și-a reafirmat deplina încredere în capacitatea lui Lagarde de a conduce instituția financiară.

Oficialul FMI le-a declarat jurnaliștilor la Washington că nu va face apel la decizia CJR: ”Nu sunt mulțumită de decizie dar există un moment în viață când trebuie să te oprești, să întorci pagina, să mergi mai departe și să continui să lucrezi cu cei care și-au exprimat încrederea în tine. Voi acorda întreaga mea atenție, tot timpul meu, toate eforturile mele, toată energia și entuziasmul meu misiunii mele de șef al FMI”, a adăugat Lagarde.

Secretarul Trezoreriei SUA, Jack Lew, a apreciat că Lagarde este ”un lider puternic” și a adăugat: ”Avem toată încrederea în capacitatea sa de a conduce FMI într-un moment critic pentru economia mondială”.

Fostului ministru de Finanțe i se reproșează că a recurs la un arbitraj privat, în loc să meargă în justiție, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie și Credit Lyonnais. Litigiul viza o tranzacție ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii franceze participația pe care o deținea la producătorul german de îmbrăcăminte și echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acțiune în justiție, susținând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obținut de la stat despăgubiri de 404 milioane de euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiție.

În perioada în care era ministru de Finanțe, Christine Lagarde nu a reușit să prevină o plată frauduloasă de 404 milioane de euro, primită de Bernard Tapie de la statul francez. Christine Lagarde ar fi trebui să facă apel împotriva acestei plăți, realizată în 2008, se arată în comunicatul CJR.

”Trebuie să ținem cont de contextul crizei financiare din perioada în care Christine Lagarde a fost ministru de Finanțe”, a explicat judecătorul Martine Ract Madoux lipsa unei sentințe împotriva oficialului francez. Acesta a citat și buna reputație de care se bucură Christine Lagarde și poziția sa pe plan internațional.

Curtea de Justiție a Republicii Franceze este singura instanță abilitată să ancheteze membri ai Guvernului francez pentru fapte comise în timpul mandatului lor. Christine Lagarde risca un an de închisoare și o amendă de 15.000 de euro.

În timpul procesului, care s-a ținut săptămâna trecută, Christine Lagarde și-a luat concediu de la FMI, instituție financiară la vârful căreia a fost confirmată pentru un nou mandat. Nici Christine Lagarde și nici FMI nu au putut preciza care vor fi consecințele asupra carierei sale în cazul unei eventuale condamnări.

Predecesorul lui Christine Lagarde, francezul Dominique Strauss Kahn, a renunțat în 2011 la conducerea FMI, în urma acuzațiilor de agresiune sexuală. Un alt fost președinte al FMI, spaniolul Rodrigo Rato, este în prezent judecat pentru deturnare de fonduri în perioada în care a fost director al băncii spaniole Bankia.

4 COMMENTS

 1. Lagarde asta a fost pusa acolo de Barack Obama. Inca o epoca care se termina. Nu intimplator sentinta a fost data fix in ziua in care Donald Trump a fost votat, oficial, formal, presedunte de 306 electori din 538. Simbolic.
  Amuzant e pentru genul asta de vinovatie pedeapsa era un an pirnaie si 15000 euro amenda. Ei bine, reptila a fost declarata vinovata dar nu i s-a dat nici o pedeapsa. Nu a gresit decit cu 400 milioane de euro, o mare parte pentru Sarkozy via Tapie. Sigur, oficial e laudata si de fapt i se face vint… probabil ca o vom regasi pe la ONU sau alte functii decorative si supergras platite numa bune pentru adapostit instrumentele elitei globale.

 2. Doamna de la FMI este acuzata de neglijenta si de fapte de coruptie, delapidare de fonduri in scopuri proprii sau de grup. Daca FMI o declara apta in continuare pentru functie este strict decizia lor. Asta nu inseamna ca si noi trebuie sa-l inghitim pe Dragnea sau oricare alt anchetat penal sau condamnat penal.

  • Pai asta e problema: e decizia LOR tot timpul. Si cand e vorba de ei si cand e vorba de noi.
   Dar decizia romanilor cand este?
   ——
   Oricum asta dovedeste ipocrizia si minciunile propagandistice ale puterilor straine care se amesteca in guvernarea Romanie.

 3. Doamna de la FMI este acuzata de neglijenta si nu de fapte de coruptie, delapidare de fonduri in scopuri proprii sau de grup. Daca FMI o declara apta in continuare pentru functie este strict decizia lor. Asta nu inseamna ca si noi trebuie sa-l inghitim pe Dragnea sau oricare alt anchetat penal sau condamnat penal.

Leave a Reply