Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, joi, că nu crede că Bucureştiul şi Ilfovul vor fi carantinate, cum a propus Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

“Carantinarea Capitalei ţării trebuie să se facă, dacă este să se facă, la un nivel de decizie mult mai înalt decât doar o propunere din partea INSP, pentru că impactul e unul mult mai complex decât doar aspectul sanitar. Clar că sunt măsuri care sunt necesar de a fi implementate, unele dintre ele sunt necesare pentru limitarea contactului, mişcării, a răspândirii virusului (…), dar a carantina Bucureştiul înseamnă că am izola Bucureştiul şi Ilfovul de restul României”, a spus Raed Arafat la Antena 3.

El a precizat că acest lucru nu poate să fie făcut fără o decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. “La acest moment, aşa cum e trimisă adresa către mine, ordinul putea să fie emis conform legii şi validat de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în 48 ore. Încă suntem în termenul de 48 de ore. Mâine am convocat grupul tehnico-ştiinţific pentru o discuţie pe această temă, după care vom supune totuşi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă spre decizie dacă astfel de ordin poate fi emis sau nu. Din punctul meu de vedere, nu cred că vom ajunge la a carantina Bucureştiul, în sensul de a închide Bucureştiul şi Ilfov în aceste condiţii”, a afirmat Raed Arafat.

În opinia sa, poate că vor fi analizate anumite măsuri suplimentare care să asigure controlul asupra răspândirii noului coronavirus, dar fără a implementa carantina zonală.

Şeful DSU a menţionat că problema se pune dacă o carantinare a Bucureştiului şi Ilfovului e realizabilă sau nu, în contextul în care trebuie implicat Ministerul de Interne, nu şi Ministerul Apărării, pentru că nu e stare de urgenţă. “Dacă eram într-o stare de urgenţă era mult mai uşor cu sprijinul Ministerului Apărării (…); vorbim de o localitate, cu Ilfov cu tot, de 3-4 milioane de oameni”, a subliniat el.

Potrivit lui Arafat, o carantinare ar presupune izolarea zonei de restul ţării, impactul fiind “mult mai serios” decât în cazul unei localităţi mici.

Raed Arafat este de părere că trebuie consolidate controalele privind măsurile care există în prezent şi trebuie efectuată o analiză dacă mai sunt şi alte măsuri care mai pot fi implementate pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2, scrie Agerpres.

1 COMMENT

 1. D-le Radu Tudor,

  La mine la serviciu este deja focar, pepiniera de Covidioti, s-a umplut institutia de infectati! Eu lucrez intr-un institut de cercetare, nu la o tarla unde sa se mulga oile, adica la mine la serviciu s-ar putea pretinde ca angajatii sunt oameni inteligenti, dar din tot personalul institutiei doar cca. 20% sunt vaccinati, acum cazand secerati ca spicele. Era sa zic, ca idiotii…

  Noutatea este ca in colectivele unde apar cazurile de infectati nu se mai face nici macar testare dupa aceea, ce sa mai vorbin despre masuri sau anchete epidemiologice. Eu sunt triplu vaccinat si trebuie sa ma duc la munca in pepiniera de covidioti care vor sa ne umple pe toti de sculament, in nesimtirea lor ordinara de zugravi spoitori, sau ce mai sunt si aceste specimene care culmea, nici nu vor sa poarte masca!

  Concluzia: La mine la serviciu s-a umplut de cazuri de Covid, nu se fac teste dupa depistarea cazurilor, nu se face carantinare, anchete epidemiologice, nu se mai iau niciun fel de masuri, doar 20% dintre angajati au acceptat sa se vaccineze si mai ales “NU SE POARTA MASCA!”.

  Daca va puteti imagina…

  PS. Cred ca asa se intampla cam peste tot, prin minunata noastra tara plina de bombardieri. Bombardamente si de petarde umane, am vrut sa zic…

  Respekt

Leave a Reply