Generalul Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, a vorbit la Antena 3 CNN despre detectarea obiectelor zburătoare în spaţiul aerian.

 

“Fizica şi limita acestor sisteme evident că nu pot garanta o detecţie 100%, după cum legea şi posibilităţile tehnice nu pot garanta combatarea cu probabilitate de 100%”, a spus Viorel Pană la Antena 3 CNN.

Generalul Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, spune că există sisteme de radiolocație care pot detecta dronele, dar în acest caz a fost vorba despre o zonă foarte accidentată şi plină de vegetație.

“S-a produs și o reorganizare și o suplimentare a acestor mijloace de detecție, dar vorbim despre o zonă foarte accidentată, plină de vegetație relativ înaltă, vorbim despre un relief care permite cu greu detecția unor obiecte care evoluează la înălțimi foarte mici, cu viteze foarte mici.

Mai mult decât atât, multe dintre aceste obiecte, pentru că discuția noastră se învârte în jurul dronelor, vorbim de niște obiecte cu suprafețe mici de reflexie”.

Astfel de drone sunt detectate de radar, “numai că probabilitatea de detectare a unui obiect zburător este evident direct proporțională cu suprafața de reflexie”.

“Aceste drone sunt preponderent construite din elemente non metalice și atunci suprafața lor de reflexie este mică. Asta înseamnă că le vedem, foarte probabil le vedem, numai că există o probabilitate rezonabilă să nu le putem urmări permanent”, a explicat generalul Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene.

“Să nu ne imaginăm niciun moment că apărarea aeriană a oricărei țări funcționează astfel încât la graniță este un zid de nepătruns”, a mai declarat şeful Statului Major al Forţelor Aeriene.

Potrivit lui, “procesul ar trebui să meargă așa: detectez, realizez ce am detectat, iau decizia să dobor acea țintă, să o combat și o combat efectiv”.

“Vreau să spun că problema de aici se complică legat de legislație, pentru că vorbim de o țară aflată la pace. Nu este în război cu nimeni. Dacă o țintă aeriană evoluând la o înălțime foarte mică, în spațiul aerian vecin, va fi identificată ca agresor, chiar la momentul, la verticala graniței naționale, timpul necesar reacției mijloacelor antiaeriene nu va permite niciodată combaterea/doborârea acelei ținte în 30-40 de m cât este în cazul de față distanța”, a adăugat generalul Viorel Pană.

Comandanții militari ai Armatei Române spun că cel mai probabil drona nu a explodat pe teritoriul României, ci a căzut arzând acolo. O anchetă va arata curând concluziile în acest caz.

https://www.antena3.ro/actualitate/erori-mapn-drona-ruseasca-generali-romania-685295.html

#RaduTudor
#Antena3CNN
#interviu
#generali
#aparare
#Romania
#Ucraina
#drona
#Rusia
#razboi

1 COMMENT

  1. Nu am stiut nici eu pana cand nu am vaziu pe youtube un tutorial documentat bine cu lux de amanunte cat si de la generalul jaluznai care explica pe intelesul oricui in romana si engleza cam gatuita(nu-i place engleza sub nicio forma dar e obligat sa livreze partenerilor)dar se intelege bine ce vrea sa spuna.

Leave a Reply