Radu Dobritoiu, realizator al Radio Romania Actualitati, l-a intervievat pe seful Statului Major al Apararii, generalul Nicolae Ciuca. Seful militar al Armatei Romane face o dezvaluire importanta : primele componente al sistemului de rachete Patriot au sosit deja in Romania. Si pentru prima oara in bazinul Marii Negre, Romania si SUA au lansat rachete Patriot, ca un semnal de angajament ferm in apararea spatiului national si aliat.

Iata fragmentul din interviu :

Realizator: Radu Dobriţoiu – Domnule general Nicolae Ciucă, România achiziționează şapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Când vor ajunge în țară componente ale primului sistem?

Nicolae Ciucă: Au ajuns deja în țară. Sunt componente de sprijin logistic și de mentenanță și de asemenea, sunt componentele care deja au demarat în ceea ce privește pregătirea personalului care urmează să deservească aceste echipamente. Efectiv, ansamblul unui sistem va fi în țară în primul trimestru al anului viitor. Tot ceea ce a însemnat acest program major de înzestrare a Armatei Române, în momentul de față, se derulează conform planificării, se găsește în grafic și avem certitudinea că atât sistemele Patriot, cât și sistemele HIMARS, se vor derula conform planificării inițiale, reușind ca, așa cum ne-am propus, să avem aceste două capabilități operative, în timpul cel mai scurt.

Realizator: Tot despre sistemul Patriot, de această dată în acțiune. Luna trecută, în cadrul Exercițiului NATO „Saber Guardian”, s-a tras cu Patriot, cu o muniție reală de luptă. Ce puteți spune despre originea și valoarea rachetelor trase în Poligonul Capu Midia? Această muniție costă milioane de dolari.

Nicolae Ciucă: Așa cum discutam și cu partenerul nostru strategic, respectiv Armata americană, reprezentanții Forțelor Terestre în Europa, a fost pentru prima dată când s-au executat trageri în jumătatea de Est a Europei și este de asemenea pentru prima dată când s-au executat trageri cu sisteme care au capacități și caracteristici tehnice diferite, simultan. Am avut Patriot, am avut Hawk, am avut Stinger. Toate au fost aliniate să execute trageri reale, în același timp. Revenind la întrebarea dumneavoastră, numărul rachetelor trase a fost în jur de 14. Aceasta a fost planificarea inițială. Din ce am înțeles, au tras toate. Costul lor real, efectiv nu l-am discutat, dar ceea ce trebuie să desprindem din această activitate este faptul că instrucția și apărarea națională nu sunt ieftine, ele costă și pentru a avea o armată credibilă, este nevoie de investiții atât în ceea ce privește achiziția de echipamente și tehnică modernă, cât și investiții în ceea ce privește dezvoltarea pregătirii factorului uman, pentru a fi în măsură să operezi așa cum se cuvine, astfel încât aceste costuri să aibă eficiență maximă.

Leave a Reply