Colonel magistrat Cătălin-Ranco Pițu, procuror militar șef al Secției parchetelor militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a acordat un interviu saptamanalului MApN, Observatorul militar. Iata ce a raspuns la intrebarea despre dosarul revolutiei :

Aţi încheiat rechizitoriul la dosarul revoluţiei. Ce ne puteţi spune despre această anchetă?

Dosarul revoluţiei a fost trimis în judecată la 29 iulie. Nu cred că mai există în lume o ţară unde se anchetează o revoluţie. Nu este simplu să cercetezi un eveniment ce a avut loc pe întregul teritoriu al ţării, apoi, circumstanţele de atunci, trecerea timpului, toate duc la imposibilitatea de a cerceta evenimentul în mod concret.

N-am anchetat revoluţia, ci anumite fapte săvârşite de vârfurile politice şi militare ale acelor vremuri, care au preluat puterea la 22 decembrie 1989. Opinia generală este că, prin anchetarea unor reprezentanţi ai armatei, lezăm această instituţie, ceea ce nu este adevărat.

Consider că dai dovadă de mai multă credibilitate dacă admiți că unii factori de decizie militară din zilele revoluţiei au fost agenţi ai unor servicii secrete străine. Asta nu înseamnă că am culpabilizat armata, în ansamblul ei, ci pe aceia care, în primul rând, au trădat interesele armatei şi ale ţării.

Lucrurile astea trebuie spuse, nu ascunse, aşa cum şi-ar dori unii. Generaţia de acum trebuie să le cunoască, le-au făcut alţii care, cei mai mulţi, nu mai sunt. Nu merg pe ideea că nepoţii şi chiar copiii trebuie să aibă de suferit pentru faptele înaintaşilor lor.

Cred că ar fi mult mai bine dacă s-ar spune ce şi cum s-a întâmplat. Nu se realizează nimic dacă sunt ascunse anumite fapte, în loc să fie asumate şi să se exprime regretul pentru producerea lor, dar şi speranţa că nu se vor mai repeta.

Odată, tot vor ieşi la suprafaţă, iar tăcerea induce ideea că actuala generaţie ascunde adevărul, devine un fel de complice. Să le spunem, să ştie şi copiii noștri că s-au întâmplat, astfel încât să nu repete şi ei asemenea fapte.

Nota : Pentru cei mai tineri, care nu stiu cronologia evenimentelor din decembrie 1989, doua numiri importante au fost facute de noua putere

Gen.col. Vasile Ionel in functia de sef al Marelui Stat Major

 

 

Gen.col. Nicolae Militaru in functia de ministru al Apararii Nationale

Ambii generali aveau stagii de pregatire in URSS.

 

Leave a Reply