Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe, a declarat că, pentru a se respecta legea, care prevede că un deţinut are dreptul la patru metri pătraţi, şi pentru ca statul să nu mai fie amendat la CEDO din acest motiv, ar trebui fie ca 8.500 de deţinuţi să plece din sistem, fie să se construiască alte penitenciare.
“În momentul actual avem circa 33.000 de paturi instalate. Din punct de vedere legal, circa 19.500 putem caza, avem voie să cazăm. De acolo reiese diferenţa aceea cu care noi am ieşit în spaţiul public şi pentru care, de altfel, statul român astăzi prin deciziile CEDO ia amenzi individual. (…) Calculele de cazare pe normative europene se realizează la suprafaţă, nu la paturi instalate. Pentru a respecta legea şi a nu mai fi amendaţi ar trebui fie să plece 8.500 de deţinuţi din sistem, fie să construim alte locaţii fie penitenciar, fie secţii de deţinere care să ne ofere cele 8.500 de locuri, deţinuţii să rămână în sistem şi să nu mai plătim amenzi. Sunt 27.500 de deţinuţi astăzi şi nu se respectă cei patru metri pătraţi”, a spus directorul general al ANP.
“Una dintre ele ar fi să construim locuri noi de detenţie şi vă spuneam că sunt proiecte în sensul acesta, dacă vor fi finanţate le vom implementa. A doua, aţi văzut în agenda publică, sunt proiecte de ordonanţe. În al treilea rând, mai sunt la nivelul ministerului câteva propuneri, cea mai importantă dintre ele este proiectul început în mandatul guvernului trecut referitor la recursul în compensare. Adică, în funcţie de perioada cât locuiesc în condiţii de supraaglomerare deţinuţilor să li se scadă un anumit număr de zile din pedeapsa executată”, a declarat Marius Vulpe.
El a menţionat că Administraţia Naţională a Penitenciarelor desfăşoară în prezent două proiecte pentru realizare de penitenciare, unul în Berceni, lângă Ploieşti, şi altul la Caracal.
“Anul trecut s-au alocat bani de la bugetul de stat pentru două studii de prefezabilitate: la Berceni, lângă Ploieşti, şi la Caracal. Anul trecut, Ministerul de Finanţe trebuia să dea aviz cu Ministerul de Justiţie pentru studiile de fezabilitate. Din păcate, am căpătat pentru Berceni spre sfârşitul anului avizul, nu am putut demara procedura de achiziţie a proiectării, pentru că e următorul pas, şi execuţiei. Pentru Caracal nu am avut aviz de la Ministerul Apărării Naţionale având în vedere apropierea de Craiova şi de Deveselu. Avem promisiuni că anul acesta Ministerul Justiţie a avut discuţii, a negociat cu Ministerul Apărării şi avem promisiuni că vom căpăta aviz că nu sunt riscuri pentru zona Deveselu”, a mai afirmat directorul ANP.
Întrebat care a fost ultimul penitenciar construit, Marius Vulpe a spus că penitenciarul de la Giurgiu, dar că lucrările nu au fost încă finalizate deşi este dat în folosinţă din anul 2000.
“Ultimul penitenciar, dacă nu mă înşel, este cel de la Giurgiu. A început construcţia în 1994, a fost dat în folosinţă în anul 2000 şi se va finaliza în 2017. Mai sunt anexe de realizat”, a precizat directorul ANP.
De asemenea, întrebat de jurnalişti care este cel mai modern penitenciar, dar şi cel mai aglomerat, Marius Vulpe a spus că Penitenciarul Arad se încadrează în prima categorie, iar Penitenciarul Satu Mare este supraaglomerat, având un grad de ocupare de 200 la sută.
Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a mai fost întrebat dacă ministrul Justiţiei i-a cerut un punct de vedere referitor la ordonanţa privind graţierea, el răspunzând negativ.
“Nu şi nici nu era temei să-mi ceară un punct de vedere. Administraţia Naţională a Penitenciarelor oferă statistici şi problematică. Din a doua, a treia zi de mandat a domnului ministru m-am prezentat la dumnealui şi i-am expus toate problemele, începând cu supraaglomerarea, cu deficitul de personal, cu deficitul de clădiri, cu insuficienţa resurselor financiare”, a mai declarat Marius Vulpe, precizând că a solicitat pentru acest an un buget de 1,3 miliarde de lei.
El a precizat că peste 500 de deţinuţi au câştigat procese la CEDO şi că nu există penitenciar în ţară care să nu aibă cauză pierdută la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
“Sunt 530 de cazuri în care deţinuţii au câştigat la CEDO. Vă spun că nu există penitenciar din România care să nu aibă dosare sau cauze pierdute la CEDO pe acest temei”, a menţionat Marius Vulpe.
Directorul general al ANP a fost prezent, marţi, în Mamaia, la şedinţa de bilanţ în cadrul Regiunii Sud-Est, care cuprinde Penitenciarul Poarta Albă, Penitenciarul Spital Poarta Albă, Penitenciarul Tulcea, Penitenciarul Brăila, Penitenciarul Galaţi, Centrul de detenţie Tichileşti, Penitenciarul Slobozia.