Rusia ar trebui văzută mai degrabă ca un ‘pericol potențial’, decât un partener în construirea securității europene, a declarat directorul serviciului german de informații externe BND, Bruno Kahl, remarcând că amplele exerciții militare Zapad, desfășurate în septembrie de Rusia, au arătat un nivel ridicat alarmant al modernizării forțelor armate ale Moscovei, transmite miercuri Reuters.

Cu ocazia unui eveniment găzduit luni, la Munchen, de Fundația Hanns Seidel, șeful BND a subliniat că este important pentru Germania, pentru NATO și pentru Uniunea Europeană să monitorizeze îndeaproape dezvoltarea militară a Rusiei.

Exercițiile Zapad (‘Occident’ în limba rusă) au arătat că Rusia este ‘foarte, foarte aproape’ de atingerea țintei de modernizare a 70% din forțele sale armate până în anul 2020, a mai afirmat Kahl, potrivit înregistrării audio a discursului, la care Reuters a avut acces.

‘Trebuie să rămânem vigilenți. Pacea în Europa nu mai este un fapt garantat’, a subliniat Bruno Kahl, atenționând că obiectivul Rusiei include ‘slăbirea UE, respingerea SUA și în special crearea unor disensiuni între cele două’. ‘Aceasta înseamnă (că), în loc să avem un partener pentru securitatea europeană, avem în Rusia un potențial pericol’, a adăugat el.

Potrivit șefului BND, președintele rus Vladimir Putin este decis să împiedice răspândirea valorilor europene spre est, spre Ucraina, care, la fel ca Georgia, nu are nicio șansă de a deveni membru al NATO atât timp cât ‘viziunea lui Putin despre lume predomină la Moscova’.

Pentru securitatea Germaniei, amenințarea a crescut prin instalarea de către Rusia a unor rachete cu rază scurtă în enclava Kaliningrad, a mai arătat directorul BND.

‘Jucătorul global Rusia a revenit. Va rămâne o putere inconfortabilă, iar Occidentul trebuie să privească acest lucru cu realism’, a spus Kahl, considerând totuși important să fie menținut un anumit dialog cu Moscova, în pofida acțiunilor de forță ale acesteia, scrie Agerpres.

 

7 COMMENTS

  1. Sa inteleg ca am cam prins ultimul tren de intrare in NATO si ca rusii s-au obisnuit cu ideea ca suntem acolo chiar daca nu le convine.Din pacate chiar unii de la noi nu s-au obisnuit si se joaca cu acest statut greu castigat si mult asteptat facand un joc periculos prin care sa-si regleze ei conturile ca niste mafioti locali ce se pretind crezand ca astfel pun presiune pe partenerii nord-atlantici cum o fac aici cu ultimii ghertzoi din opozitie sau din presa nealiniata.

  2. De-aia nu ia Germania un metru cub de gaz de la ruși, că sunt un potențial pericol. Și de-aia nici nu intermediază firmele germane vânzarea de gaz rusesc. Now wait a bit….

    • Bine punctat. Germănica începe să-i întreacă în ipocrizie până și pe tăticii atlantici.

  3. Germania este mai activă și trage atenția UE și NATO ,sa fim mai securizati în fața unui stat ca Rusia.Vorba lui Ceaușescu ,,NU TE INCREDE ÎN EI ” adică în Rusia .

Leave a Reply