Secretarul american al apărării, Mark Esper, i-a avertizat joi pe aliaţii din NATO să nu folosească reţele 5G furnizate de compania chineză Huawei şi a criticat iniţiativele Uniunii Europene (UE) în sectorul apărării, întrucât acestea restrâng participarea producătorilor americani de armament, el insistând totodată faţă de statele membre ale Alianţei să aloce apărării 2% din PIB.
“Cum i-am sfătuit pe aliaţii noştri din NATO, dacă Huawei devine furnizor, aceasta ne va submina grav capacitatea de a face schimb de informaţii, capacitatea de a interacţiona pe plan militar, pentru că pur şi simplu nu putem avea încredere în aceste reţele”, a spus Esper, citat de agenţia EFE, la o conferinţă organizată la Bruxelles de think tank-ul German Marshall Fund, el reafirmând astfel poziţia Washingtonului că Huawei desfăşoară operaţiuni de spionaj pentru statul chinez.
Pe de altă parte, şeful Pentagonului a criticat iniţiativele Uniunii Europene în sectorul apărării, despre care blocul comunitar afirmă că nu sunt concurente, ci complementare celor ale NATO. Dar, potrivit lui Esper, Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) a UE “merge în direcţia greşită”.
“Există multe preocupări din partea SUA şi a altor parteneri care nu fac parte din UE cu privire la direcţia PESCO”, a indicat Mark Esper, criticând faptul că societăţile americane din industria de apărare nu pot participa la acest plan. “Credem că piaţa trebuie să rămână deschisă, că ar trebui să continuăm să cooperăm şi să colaborăm unii cu alţii”, a mai spus oficialul american.
Mai devreme în cursul acestui an Washingtonul a transmis Bruxelles-ului o scrisoare prin care îşi exprimă preocuparea cu privire la direcţia pe care UE o dă politicii sale de apărare. În replică, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a asigurat în luna mai că PESCO “creează o agitaţie inutilă” şi că UE “este şi rămâne deschisă pentru companiile şi echipamentele americane”.
Tot la conferinţa la care a participat joi, secretarul american al apărării a criticat şi amplul proiect chinez de infrastructură cunoscut ca “Noul drum al mătăsii”, el avertizând asupra ascensiunii Chinei şi comportamentului Rusiei.
“Este tot mai clar că Beijingul şi Moscova doresc să schimbe lumea în favoarea lor şi în detrimentul altora”, spune Esper, susţinând că acţiunile economice, politice şi militare ale Chinei şi Rusiei “urmăresc erodarea suveranităţii statelor cele mai slabe”. El a insistat în acest sens faţă de aliaţii europeni să nu creadă că preocupările americane “despre expansiunea economică şi militară chineză sunt exagerate sau nerelevante pentru securitatea lor naţională”.
Şeful Pentagonului i-a îndemnat de asemenea pe partenerii europeni să-şi modernizeze arsenalele nucleare, urmând exemplul SUA, argumentând că în această direcţie acţionează Rusia şi China. “Este esenţial să modernizăm, nu pentru că am dori un conflict nuclear, nimeni nu-l doreşte, ci pentru că astfel am descurajat şi am menţinut pacea după al Doilea Război Mondial”, a justificat Esper.
El le-a mai cerut membrilor NATO să-şi respecte angajamentul ca cel târziu din anul 2024 să aloce bugetului apărării 2% din PIB. “Numai jumătate dintre aliaţi merg în direcţia atingerii acestui nivel de cheltuieli pentru apărare. Îi felicit pentru îndeplinirea obligaţiei la timp. Dar o serie de alţi membri ai NATO, din nefericire, nu se încadrează” în acest obiectiv, a indicat responsabilul american, scrie Agerpres.