Senatorii au adoptat, cu 76 voturi ‘pentru’, două ‘împotrivă’ şi patru abţineri, proiectul de lege al Guvernului privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun.

 

Au fost introduse şi amendamente care se referă la definirea spaţiului închis în care nu se poate fuma şi la posibilitatea de a se fuma în spaţii separate, inscripţionate special.

Senatul a decis, marţi, că fumatul va fi permis în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie, precum şi pe terase exterioare amenajate în acest scop.

Conform acestor amendamente, spaţiul închis va fi definit ca orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă. Spaţiul închis de la locul de muncă este orice spaţiu care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, aflat într-un loc de muncă.

În Legea 15/2016 de modificare şi completare a Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, spaţiul închis este definit ca un spaţiu cu acoperiş şi cel puţin doi pereţi.

Alte amendamente prevăd că fumatul este permis în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie, precum şi pe terase exterioare amenajate în acest scop.

De asemenea, vor fi exceptate de la interzicerea fumatului, pe lângă celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă, şi spaţiile special amenajate destinate exclusiv pacienţilor din spitalele de psihiatrie.

Proiect de lege al Guvernului stabileşte condiţiile pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a celor conexe, în scopul preluării în legislaţia naţională a reglementărilor europene şi internaţionale promovate pentru reducerea consumului de tutun.

Legea 15/2016 care interzice fumatul în spaţii închise a intrat în vigoare în 17 martie.

10 COMMENTS

 1. Acum daca s-au vazut pe cai mari majoritatea socialista demoleaza singura lor lege buna pe care-au dat-o din 2012 incoace.Nu s-au putut abtine era prea buna ca sa o lase asa romanii nu merita si ei o lege care sa-i protejeze…O sa iasa o bulibaseala peste tot exact cum a fost inainte,nu exista spatii total izolate decat daca se fac intrari separate ori se fac localuri publice dedicate exclusiv fumatorilor si altele nefumatorilor lucru putin probabil sa se intample.

  • Măi Mozzie, de ce ești Michel? Tu nu vezi șă citești ? Unde , dracu’,vezi tu,de-ai ajuns la o asemenea concluzie idioată, că…” Acum, daca s-au vazut pe cai mari majoritatea socialista….bla…bla…bla…” când, în realitate nici vorbă de așa ceva, și că și eu mi-aș dori o asemenea ”majoritate… socialistă”:
   ”Senatorii au adoptat, cu:
   76 voturi ‘pentru’,
   2( două) ‘împotrivă’
   4( patru) abţineri
   , proiectul de lege al Guvernului privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun.
   Tu ai citit modificările?
   Eu cred că nu vezi, tu având ochii injectați de ură nu numai că ești un băsist notoriu, ci și urmare faptului că ai citit pe aici, ca un unineuronal –direcționat ce ești, articolul ” Doamna Cristiana Anghel, sunteţi proastă?” , doamna senator Anghel fiind printre inițiatorii acestor amendamente necesar a fi aduse acestei Legi, Ți-o spune un nefumător din data de 17.01.1988 care este,, dealtfel, de acord cu aceste amendamente. Dacă ție îți place cum grupuri de fumători stau pe frig, zgribuliți, bătând steep în fața sau sprijinind pereții pe lângă cafenele, restaurante, baruri, ești cam prost, iartă-mă!

   • Nu e cam prost… e prost deplin !
    Din cauza de “zgribulit”, am luat, personal, hotararea sa intru in carciuma doar cand sunt obligat (nunti, botezuri, cununii); ca pot sa beau berea acasa, linistit, cu scrumiera personala in fata ! Si-mi chem si prieteni, fumatori si ei, sa fie “masa bogata” !
    Ca lache a legat treaba cu “socialistii” (intr-o postare, mai sus), e dovada ca ce spun e adevarat : gandeste cu ideile altuia, si, cand se uita in oglinda, se pupa pe creier ! Gretzos, da’ nu ma mira (categoria “gandim de pe net” e in crestere) !

  • “singura lege buna” !?! tu te citesti, neica !?
   Ca fumator,te-as putea trimite “in viata”… ca elector, si urmaritor de eco-politica, te las… cu prostu’ e inutil sa polemizez, are idei fixe !
   Interpretarea unei legi interpretare in concret e complicata… da’, macar, nu e cu “sa se taie” ! mai e vreo sansa sa intru in carciuma si eu, minoritaru’ majoritar… ca esti si tu p-acolo, problema ta !
   (sigur, d-astia ca tine sustin casatoriile gay, da’ stramba din nas la dreptul meu de a fuma cand am berea in fata, in locul ala “delimitat” ! democratie sa fie, da’ sa-ti foloseasca personal…mi-e greatza !)

  • Si eu sunt sensibil la prostie dar spre ghinionul meu nu exista lege impotriva ei sau macar sa-i atenueze efectele. Asa v-as trimite afara sa va prostiti intre voi impreuna cu pitipoanca aia care a initiat legea!
   Ce intelegi tu prin spatiu total izolat? Camere vidate? Statii spatiale? E o exprimare generica nicidecum tehnica. Nu exista asa ceva decat in mintea ta de axios. Va dau o tema, tie, altora de teapa ta si idioatei aleia care a initiat legea: CO2-ul emanat de autovehicule. Cum faceti aici, le izolati total? Hai ca am vorbit prea mult cu tine…

 2. Mozzie, lasa-ne! Au facut o treaba buna, oriunde in alta parte se poate fuma, numai la noi nu. Legea nu trebuie sa interzica ci doar sa limiteze.

 3. unii nu pot aprecia distanta dintre peretii unei camere si singura lor metoda de a o masura e sa se dea cu capul, pe rind si in mod repetat, de peretele din stinga, apoi de cel din dreapta, iar de din stinga…. in final cad zdrobiti de lovituri, in coma, in mijlocul camerei, oftind satisfacuti: “asa am devenit mai echilibrat, sunt de centru, acum m-am prins dupa citi pasi sa ma opresc”
  Asa e cu clasa politica romaneasca, asa e cu legile facute de ei.
  Sucirea asta cu fumatul (desi mie unul imi convin efectele sucirii) nu arata decit imbecilitatea nativa si ruprerea de realitate a celor putini ce-au scris legea si a celor mai multi care au votat-o. Toti astia ne conduc. Hai la vot!

 4. “fumatul va fi permis în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie”.
  Scenariu: un restaurant are o singura incapere pentru consumatori. Fiind singura sala, este complet izolata, de vecini, etc. Va fi inscriptionata special “pentru fumatori”. Si uite cum se duce de rapa legea.
  E pacat!

  • Te duci in ala unde nu e inscriptia.. sau treci prin bucatarie, constati ca ai aragaz, si te servesti acasa, la “nefumatori” !
   Acu”, serios vorbind, e urata treaba ca legiuitorii nostrii se sucesc la cateva luni, pe ce spusesera anterior, da’ ma deranjeaza mai mult schimbarile astea peste noapte la d-alea fiscale (unde e cu bani), la d-alea penale (unde e cu parnaie)… la asta cu ‘fumatu'”, antidotu’ e clar : ca fumator, merg acolo unde ma lasa in pace ! Asa cum, p-o discutie recenta, ala d-are chef de “homo”, nu “hetero”, s-o faca la el acasa, nu-l tulbura nimeni !
   S-au umplut pagini pe net de asta cu fumatu’.. o dam pe sub masa p-aia cu “copii in familii homo”, ramane doar discutie, si-atat… Numai normali la cap nu cred sa fim ! Doamne fereste, deci !

  • Da, e pacat! E pacat ca existati! Oricum, daca fumeaza cineva langa tine fa si tu ce facem noi fumatorii acum: iesi afara. Chiar daca se raceste friptura, dai 5 lei ospatarului si o reincalzeste.

Leave a Reply