Agenţiile de informaţii din Statele Unite analizează o cantitate uriaşă de date genetice provenite de la laboratorul din oraşul Wuhan, din centrul Chinei, care ar putea ajuta la descoperirea originii coronavirusului imediat ce vor fi descifrate, transmite vineri CNN.
Este vorba despre o cantitate uriaşă de informaţii genetice obţinute din mostre de virus studiate la laboratorul din Wuhan, despre care unii oficiali cred că ar fi putut fi sursa pandemiei de coronavirus, au declarat pentru postul american numeroase persoane familiarizate cu acest subiect.
CNN – care citează aceleaşi surse menţionate mai sus – relatează că nu este clar când şi cum agenţiile de informaţii americane au avut acces la această bancă de date genetice, dar că “maşinăriile” implicate în crearea şi procesarea acestui tip de date genetice provenite de la viruşi sunt de obicei conectate la servere externe de tip cloud, ceea ce lasă deschisă posibilitatea ca aceste date să fi fost piratate.
Totodată, traducerea acestei cantităţi imense de date brute în informaţii utile presupune o gamă largă de provocări, inclusiv de ordin tehnologic, iar din acest motiv agenţiile de informaţii americane se bazează pe supercomputerele Laboratoarelor Naţionale ale Departamentului Energiei, din care fac parte 17 instituţii guvernamentale de investigaţie de elită.
Există deopotrivă o problemă în ceea ce priveşte personalul calificat pentru a descifra datele. Nu doar că agenţiile de informaţii au nevoie de oameni de ştiinţă guvernamentali suficient de pregătiţi pentru a interpreta datele complexe ale secvenţierii genetice şi care au autorizaţia de securitate adecvată, dar trebuie să fie în stare să vorbească mandarina, dat fiind că informaţia este scrisă în chineză cu un vocabular specializat, mai menţionează CNN.
Funcţionarii americani care realizează această analiză speră ca informaţiile pe care le studiază să-i ajute să răspundă la întrebarea: cum a trecut virusul de la animale la om? Lămurirea acestui mister este esenţială pentru a stabili în cele din urmă dacă virusul a scăpat din laborator sau s-a transmis la oameni de la animale, au declarat mai multe surse pentru CNN.
Anchetatorii, atât din interiorul, cât şi din afara guvernului american, au căutat multă vreme să obţină datele genetice de la cele 22.000 de mostre de virus care erau studiate în cadrul Institutului de Virologie din Wuhan. Însă funcţionarii chinezi au eliminat aceste date de pe internet în septembrie 2019 şi, de atunci, China a refuzat să pună la dispoziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi SUA aceste informaţii şi altele, încă neprocesate, referitoare la primele cazuri de coronavirus, menţionează CNN.
O sursă familiară cu ancheta din SUA nici nu a confirmat, nici nu a infirmat informaţia că o parte dintre datele analizate provin de la cele 22.000 de mostre de virus care erau studiate la Wuhan.