Răsturnare de situație pentru producătorul de lactate Bradet, devenit celebru în scandalul contaminărilor cu E-coli. Săptămâna trecută, Institutul Cantacuzino a anunțat că rezultatul final al analizelor pe care le-a efectuat arata ca tulpinile de E-coli de la copiii cu sindrom hemolitic-uremic (SHU) nu sunt identice cu cele găsite în brânza produsă la Bradet.

Cu toate acestea, documente obținute în exclusivitate de Ziare.com arata că in analizele recoltate de la 7 angajati ai fabricii a fost depistat E-coli patogen, iar trei dintre probele pozitive prezintă ambele gene vtx (vtx 1 si vtx2), verotoxina care provocă apariția SHU.

Rezultatele sunt precizate în adresa cu numărul 1.435 din 11 martie 2016, trimisă de DSP Argeș către Prefectura Argeș.

Produsele la care au fost depistate probleme

Potrivit documentului, Centrul National pentru Incercarea și Expertizarea Produselor Larex a depistat în doua dintre produsele Bradet, Brânza Fagaras, in ambalaj de 200 de gr cu data de expirare 08.03.2016, si Smântană 12%, in ambalaj de 200 de gr cu data de expirare 23.03.2016, E-coli peste limita legala admisa.

Ar fi vorba despre o depasire de 15 ori a limitei, potrivit surselor ziare.com citate de www.antena3.ro

 

 

 

6 COMMENTS

 1. Buna seara,

  Fiindca am lucrat nitel in domeniul alimentatiei publice (bucatar, lucrator comercial/ospatar) imi permit sa va atrag atentia unui aspect:
  cf. procedurilor legale ORICE angajat care intra in contact cu mancare TREBUIE sa aiba analizele la zi (inclusiv copro), trebuie sa existe un carnet de sanatate (pe care sa il prezinte oricand) si care se actualizeaza odata la 6 luni.
  De ce subliniez asta…. pentru ca treaba cu “acum am aflat ca aia erau bolnav”i cam “pute”. ori aveau analizele la zi… caz in care… aia e se mai intempla si ghinioane… ori NU le aveau caz in care nu conteaza ca erau bolnavi…. patronul (sau managerul) trebuia sa nu le permita sa intre in spatiul de lucru. fara nici o discutie.
  presupun ca firma in cauza este acreditata HACCP… caz in incare normele sunt chiar mai stricte decat ce am zis eu (si in cazul in care au avut vre-un contract cu vre-o institutie de stat sunt obligti sa fi fost, cf. normelor UE)….
  Ce zicei poate fi deja fumat… dar pentru orice eventualitate… 😉 astea sunt normele legale….
  Cu prietenie…
  CS

 2. Din ce s-a prezentat la tv am constatat ca incinta intreprinderii este una moderna cu recipiente inox si alte utilaje de profil de ultima ora. Asa cum amintea @CosminS ceva nu este in regula mai ales ca este vorba de o intreprindere de prelucrare a lactatelor. Ori au avut toate avizele si acreditarile la zi, ori astia trebuiau cu orice pret pusi pe butuci.
  Dupa acest caz n-ar fi rau sa se faca un control la toate capacitatile de procesare si prelucrare a lactatelor de pe tot cuprinsul Romaniei, sa stim cum stam.

 3. Se vede tocmai de la celălalt capăt al lumii, toţi cei în funcţii nu vor să facă altceva decît să distrugă totul în jur, dar nu se strădiuesc să facă un program pentru reformarea domeniului respectiv! Toţi aruncă cu mizerii, dar niciunii nu spun: hai să facem ceva să schimbăm ca totuşi să funcţioneze domeniul respectiv, mai ales că e domeniu românesc pur! Peste tot se spune: nu este tratament pentru vindecarea E-coli, dar nici nu se stresează să facă ceva(vezi cazul Făget)! Pentru ce mai avem guvernanţi şi guvern dacă habar nu au de reforme pozitive? Sunt capabili doar de legi împotriva a tot ce merge, a tot ce mai funcţionează, dar niciun ajutor de la ei privind susţinerea! De ce am crede că sunt în slujba poporului şi a ţării dacă tot ceea ce fac e împotrivă? Citeam un material în care era menţionat ”poliţiştii şi cadrele care au fost judecate la prima instanţă au cerut pensionarea la limită de vîrstă sau anticipat, primind cei 5 mii de lei pensie chiar dacă au fost dovediţi infractori”! Avem pensionari cu vechime în cîmpul muncii, cu dosar pe rol ca infractor, cu pensii grase şi cei care au muncit o viaţă, între 700 şi 1.500 lei pensie. Mai mult, după cîţiva ani îi vom găsi numiţi în funcţii politice curaţi ca lacrima(actualmente sunt destule cazuri)!
  – Asta e dreptate şi lege dreaptă?

 4. Cam tardivă descoperirea. Se puteau “coace” multe în timpul scurs. Doar nu vă așteptați ca răspunderea să rămână pe system.

 5. Este o treaba SRI.De a afla care e sursa atacului bacteriologic.Deja azi e al ” enspelea ” lot de elevi contaminati intr o perioadă scurtă
  Ca specialist in laborator îmi pun mari semne de intrebare.

 6. Am impresia că mă uit la al doilea” caz Rarinca” . Sistemul nu a acceptat ca vina să cadă pe el şi a găsit o cale extraordinara de atac în care nu stiu câţi lucrători au fost găsiti cu e-coli . Asta după ce o mulțime de oameni au sărit în ajutorul firmei românesti .Parcă a fost dat un ordin ca ălora să li se găsească ceva ,orice ca sistemul să rămână nepatat .Asta e părerea mea , cazurile mi se par izbitor de asemanatoare

Leave a Reply