DC News.ro : 22 martie 2016. Până ieri, pentru 20.000 de oameni din Delta Dunării, salvarea era la două ore distanță sau 46 de kilometri între Tulcea și Crișan. Pe apă- singura cale de acces. Când minutele fac diferența între viață și moarte, intervenția rapidă în caz de urgență medicală este esențială. O știe bine doctorul Raed Arafat. În vreme ce numele său vuia în presa din București, legat de Colectiv, secretarul de stat din Ministerul Sănătății era în Tulcea, preocupat de viețile a zeci de mii de oameni, localnici și turiști în Deltă. 

Un punct SMURD de prim-ajutor a fost lansat, marți, chiar în mijlocul Deltei, la Crișan. ISU Delta din județul Tulcea a fost dotat cu șalupă fluvială tip Rescue Eagle 1, destinată intervențiilor rapide în zona Delta Dunării pentru asistență medicală de urgență și prim-ajutor calificat SMURD. Șalupa are toate echipamentele medicale de intervenție în situații de urgență, semnalizare și comunicații. În plus, pe lângă salvarea vieților, va interveni și pentru stingerea incendiilor. A costat 1,4 milioane de lei, bani veniți de la populație, din redirecționarea de 2% din impozitul pe venit, dar și dintr-un teledon organizat la Realitatea TV, de către Mihai Tatulici, în urma căruia s-au strâns 120.000 de lei.

Săptămânal, în zonă interveneau, în medie, trei elicoptere de salvare. Aproximativ 300 de intervenții medicale au fost în 2015. În Crișan, de exemplu, nu există niciun medic. A fost unul timp de trei luni, la 1.200 de oameni, dar, nemulțumit de remunerație, a plecat. Oamenii sunt înscriși la medici de familie din Tulcea. La șase, mai exact, dar nimeni nu vine să-i vadă. Stau prea departe de Tulcea. În Deltă, viața se măsoară în kilometri și-n ore.

Noua șalupă SMURD va interveni în situații de urgență în minute în zona Delta Dunării, pentru localnici și pentru turiști. Va interveni și elicopterul SMURD, dar doar dacă echipajul de pe șalupa de prim-ajutor va considera că este necesară intervenția acestuia în ceea ce privește preluarea bolnavului și transportarea lui de urgență. De la Crișan în Tulcea, noua șalupă SMURD de prim-ajutor face aproximativ o oră și jumătate pe timp bun, fiind cel mai rapid mijloc de intervenție în acest moment. Totodată, dacă este ceață, șalupa poate interveni, ceea ce pentru elicopter ar fi imposibil.

 

 

6 COMMENTS

  1. dar rezultatul anchetei corpului de control al guvernului a gasit sincope mari la modul de abordare a situatiei Colective. Cam sifonata este reputatia domnului Arafat.

    • Corpul de control -specialistii ministrului sanatatii ? La cat e de bun ministrul ala…sunt cu ochii pe banii publici de la urgenta…Si in condițiile de insecuritate de azi…Trebuie ca urasc Romania daca vor decapitarea serviciului integrat de urgenta !

    • Aia bat campii dupa cum le-a dat indicatii Ciolos si stapanii lor.Auzi la ei,ii gasira ei vina lui Arafat ca nu a dispus ca medicii care au intervenit de urgenta la dezastru si care si asa erau putini,sa stea sa instaleze spitalul mobil,care mai necesita cel putin vreo 20 de minute,asta in timp ce oamenii necesitau interventie imediata,la secunda.Iti dai seama cata minte au hahalerele care fac ei controale in tara asta?

  2. Japitele au prins glas dupa cura de pipi de la guru iar, acum ce si-au spus ei, hai la atac.
    Coada de topor, cea de la “Victoria” face balet, liber alese.

Leave a Reply