Iata ce am declarat celor de la PS News :

Toți ochii pe Summitul celor Trei Mări. Radu Tudor: S-ar putea ca de la București să se dea ora exactă! EXCLUSIV

Jurnalistul și analistul politic Radu Tudor a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a făcut o serie de precizări referitoare la cel mai important eveniment al acestor zile.

Amintim că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nouă șefi de stat, doi președinți de Parlamente naționale, un prim-ministru și un ministru al Afacerilor Externe vor lua parte, în perioada 17-18 septembrie, la București, la cel de-al treilea Summit al Inițiativei celor Trei Mări, găzduit de președintele României, Klaus Iohannis.

În acest context, jurnalistul Radu Tudor a atras atenția că evenimentul a căruia gazdă România este, reprezintă ”o șansă uriașă” pentru țara noastră. Concret: realizatorul TV susține că ”dacă România va reuși prin acest Summit să armonizeze poziția mai multor țări din Europa de Est sau sprijinul Comisiei Europene și al SUA pentru marile proiecte energetice, s-ar putea ca de la București să se dea ora exactă în materie de energie și de securitate energetică”.

E o șansă uriașă pentru România acest Summit. Când vine secretarul american al Energiei, când vine președintele Comisiei Europene, aceste două funcții, extrem de grele pe ambele maluri ale Atlanticului, îți dau greutate ție ca țară prin organizarea acestui Summit și prin participarea lor. Șansele sunt foarte mari. Dacă România va reuși prin acest Summit să armonizeze poziția mai multor țări din Europa de Est sau din sprijinul Comisiei Europene și al SUA pentru marile proiecte energetice, s-ar putea ca de la București să se dea ora exactă în materie de energie și de securitate energetică.

Această chestiune s-ar putea să ne facă pe noi un lider foarte serios în regiune. Eu știu că cei mai mulți dintre români, în momentul în acre văd acest nenorocit război româno-român, își imaginează că țara noastră nu are potențial, c nu reușim să aducem niște decizii importante în planul politicii externe, dar Summitul acesta s-ar putea să însemne pentru România o șansă uriașă. Cu atât mai mult cu cât țara noastră devine și un hub foarte serios de securitate și un furnizor de credibilitate și de angajament militar prin investiția de 1 mld. de dolari a Pentagonului la Deveselu. Dacă în plan militar am devenit extrem de relevanți, ne lipsește importanța economică a marilor proiecte și acest Summit ne-ar putea aduce acest lucru, asta în cazul în acre după Summit nu vor continua războaiele idioate între palatele puterii”, a declarat Radu Tudor pentru PSNEWS.RO

Pe de altă parte, i-am amintim analistului politic faptul că scena politică românească este din ce în ce mai tensionată în ultimele zile. Astfel, l-am întrebat pe Radu Tudor ce efecte ar putea produce bătălia de pe scena politică românească, la nivelul relațiilor pe care România le are pe plan extern:

”Eu vreau să vă spun în felul următor: pentru acest Summit a existat o colaborare foarte bună între coordonatorul principal al Summitului, consilierul prezidențial Bogdan Aurescu – un diplomat de carieră absolut respectabil-, și vicepremierul Ana Birchall, cea care coordonează parteneriatele strategice. Cred că dacă am putut în jurul unui important obiectiv, să avem un dialog între palatele puterii, eu cred că ar trebui să punem pe listă câteva obiective majore de securitate, de apărare, de politică externă, în care războiul româno-român să fie pur și simplu eliminat.

Orice țară din lume înțelege polemica internă, bătălia putere-opoziție, înțelege modul în care funcționează un spectru politic liber și democratic, dar atunci când acest conflicte sunt importate în domeniul securității, al apărării, al politicii externe, deja ne facem rău singur și nu reușim să ducem mai departe, de la o guvernare la alta, ceea ce trebuie pentru țara asta. O luăm de fiecare dată de la capăt pentru că se ceartă între ei niște indivizi și pentru că nu pot separa bătălia politică internă, firească într-o democrație, de teme care nu ar trebui să fie supuse niciodată scandalului, polemicii, bătăliei, altfel avem de-a face cu niște inconștienți”, a conchis jurnalistul.


Inițiativa celor Trei Mări  reprezintă o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre ale UE aflate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Cronologia Inițiativei: Inițiativa a fost prezentată de Croația în marja Adunării Generale a ONU de la New York, la 29 septembrie 2015, inclusiv în prezența Președintelui României. Inițiativa a făcut apoi și obiectul unui forum la nivel înalt organizat la Dubrovnik, în august 2016, prilej cu care a fost adoptată o declarație comună a celor 12 state participante pentru stabilirea unui format flexibil de dialog la nivel înalt, care să abordeze problemele de conectivitate ale regiunii.

La 6 iulie 2017, la Varșovia, a avut loc al doilea Summit al I3M, cu participarea Președintelui SUA, Donald Trump, la prima sesiune tematică, dedicată relaţiei transatlantice. Summit-ul de la Varșovia a ancorat inițiativa în spațiul transatlantic și în dezbaterea curentă privind viitorul Europei.

Cu prilejul Summit-ului de la Varșovia, Președintele României a avansat oferta găzduirii, în 2018, a viitoarei ediții a Summit-ului I3M – ofertă care a fost acceptată de participanți.

După o etapă de reflecție internă asupra conceptului și agendei Summit-ului, la 29 septembrie 2017 a avut loc, la București, o întâlnire la nivel sherpa (consilieri prezidențiali pe probleme de politică externă), în format România-Croația-Polonia. Discuțiile au relevat convergența viziunilor participanților cu privire la conceptul Summit-ului propus de partea română, inclusiv asupra unei foi de parcurs pentru pregătirea evenimentului, precum și a unui set de mesaje strategice privind scopul și principiile directoare ale I3M: dezvoltarea economică a regiunii aferente I3M şi atingerea convergenței cu Europa de Vest inclusiv prin intermediul interconectărilor în domeniile transport, energie, digital, cu precădere pe axa Nord-Sud, dar și Est-Vest; susţinerea unităţii şi coeziunii în cadrul UE; consolidarea legăturii transatlantice.

La data de 22 noiembrie 2017, s-a desfășurat, la Palatul Cotroceni, o întrevedere a consilierilor prezidențiali pentru politică externă din toate țările participante la Inițiativa celor Trei Mări (sherpa) în pregătirea Summit-ului Inițiativei din 2018. Abordarea de ansamblu a permis menținerea parametrilor principali în linia discutată la data de 29 septembrie la nivel de consilieri prezidențiali din România, Croația, Polonia.

Conceptul și obiectivele Inițiativei au cunoscut clarificări cu prilejul Summit-ului de la Varșovia și ulterior, mai ales ca urmare a implicării directe a RO. Inițiativa pornește de la constatarea pragmatică a existenței unui decalaj de dezvoltare economică între vechile și noile state membre ale UE și are ca scop reducerea acestuia, prin creșterea interconectivității în regiunea circumscrisă celor trei mări, în domeniile energiei, transportului și digital (fără a exclude şi alte domenii). O interconectivitate sporită între cele 12 state participante va contribui la creșterea convergenței economice și a coeziunii între membrii UE, la aprofundarea integrării europene și, implicit, la stabilitatea și prosperitatea Uniunii. De asemenea, va stimula o prezență economică activă a SUA în regiune, Inițiativa devenind astfel o contribuție a regiunii la consolidarea legăturii transatlantice. În viziunea RO, Inițiativa are un pronunțat caracter pro-european și transatlantic, cele două dimensiuni fiind inseparabile. Menținerea acestui caracter și atragerea sprijinului UE și al SM UE vor reprezenta, pentru RO, firul director în toate acțiunile de pregătire a Summit-ului.

Summit-ul din RO și evenimentele din marjă: Summit-ul din 2018 marchează trecerea de la etapa explorării/clarificărilor conceptuale și a declarațiilor politice (reuniunile din 2015, 2016 şi 2017), la cea a rezultatelor concrete.

Astfel, un obiectiv principal al Summit-ului va fi adoptarea, la nivel înalt, a unei liste de proiecte majore de interconectare în domeniile energiei, transportului și digital (lista a fost stabilită pe baza contribuţiilor celor 12 state participante la I3M). S-a urmărit ca proiectele să aibă impact regional, să fie relevante pentru obiectivul de creștere a interconectivității în cele trei domenii și să fie pe deplin compatibile cu prioritățile şi politicile UE în materie.

Al doilea rezultat concret este organizarea, în marja Summit-ului, a primului Forum de Afaceri al Inițiativei, eveniment care va deveni anual. Participarea este deschisă nu doar companiilor din cele 12 state ale I3M, ci și celor din SUA, restul UE, Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Turcia.

Cu ocazia Forumului va fi înființată o rețea a Camerelor de Comerț a statelor I3M, care să sprijine activitatea Forumului.

Va fi iniţiată, cu acest prilej, crearea unui Fond de Investiții al I3M, care să contribuie la co-finanțarea proiectelor, la inițiativa Poloniei.

Va fi lansat un site web oficial dedicat Inițiativei celor Trei Mări – site-ul este deja operațional: www.three-seas.eu.

15 COMMENTS

 1. Cred ca ora exacta a Bucurestiului a fost ratata intr-un mod jalnic, la ordin, dintr-o razbunare prosteasca iar, institutia numita SPP SRL a dezamagit cumplit, mai ales prin conducatorul obedient care executa ordinele imposibile ale marelui sef. Astia, cu totii se poarta cu Romania parca ar fi propria lor ograda, oribil. Avand in vedere ca-n Romania se desfasoara un cumplit razboi romano-roman, toti acestia ar trebui deferiti Curtii Martiale, insa respectarea Legii-n Romania este o bagatela.

   • N-am sa intru in polemica cu Dvs. insa, la chestiuni de protocol 0, noi romanii, ne pricepeam si pe vremea impuscatului si pana acu’ ceva vreme. Indesarea d-lui Jean-Claude Juncker in masina si plecarea de graba de pe aeroport n-a dat bine nici pe sticla, nici in realitate. Nu cred c-ar fi fost semnalat vreun risc de securitate.
    Transpar de la o posta animozitatile dintre palatele Cotroceni si Victoria.
    Probabil ca-n ceasul al 12-lea d-na Dancila a fost informata de sosirea timpurie a avionului si se pare c-a facut eforturi sa ajunga in timp la aeroport.
    Sa fie clar, nu iau apararea nimanui, aici este vorba de Romania, de imaginea acesteia si de capabilitatea organizarii unui summit de anvergura.

    • animozitatile sunt clare pt toata lumea. romatsa si aeroportul sunt entitati guvernamentale, este inadmisibil ca ele sa stie ca vine avionul mai devreme si premierul nu. in plus, protocolul guvernului era la avionul lui juncker, dar premierul nu ajunsese…. deci stiau toti, mai putin dancila….

   • Prim ministrul Romaniei a ajuns la timp.
    SPPul a decis sa asculte de ordinele lui Jean-Claude care, venit mai devreme si balanganindu-se pe trepte din cauza “sciaticii” a vrut sa fie dus la hotel. Asa ne-a declarat SPPul ca dnul Junker a cerut sa fie dus la hotel. Daca tot asculta de ordinele lui Junker poate ca SPP ar trebui sa-si ia salariul de la Junker.

   • Domnule Radu Tudor,
    N-a ajuns Dancila la timp?

    Meeting-ul era la 18:30 si Dancila a ajuns la 18:02.
    Chiar in halul asta sa manipulati?

 2. Ce rahat este pesedeul asta care nu își primește premierul Japoniei la aeroport dar nici la guvern, dar nici azi nu s-a deplasat la aeroport Dăncilă sa-l primească desi era in protocol? Ce iresponsabili avem in fruntea guvernului?

  • Dovada ca Romania este condusa din exterior, este faptul ca demisionacul securist Tudose s-a ambitionat si si-a dat demisia exact in ziua sosirii la Bucuresti a omologului japonez. Inca o gafa impardonabila, enorma facuta de Romania, pentru ca aici este vorba de Romania, incaputa pe mana unor inconstienti tradatori de ultima speta. Pentru toate aceste ambitii imbecile a unor ajunsi accidental la carma Romaniei, generatiile viitoare de politicieni si sper patrioti profesionisti vor avea de muncit din greu, pe cale diplomatica si nu numai, sa repare toate aceste crime, pentru ca acestea se numesc crime la adresa unui stat independent (oare ?) Romania.
   Cand spun ca trebuie instituita Curtea Martiala, nu este chiar o gluma, tot ceea ce se desfasoara acum in Romania, extrem de multi neaveniti se joaca cu destinele Romaniei si a cetatenilor acesteia, parca ar fi in propria ograda, sunt de judecat extrem de aspru.

 3. Well, n-a ținut mult atmosfera asta ne-beligeranta dacă ținem seama de penibilitatea cu primirea de la aeroport și, încă și mai penibila, neinvitare a premierului plus miniștrii de resort (finanțe, energie, dezvoltare, etc) la receptia lui Johannis. Well, după cât de înverșunat l-am văzut pe senatorul Ardelean sa o incondeieze, in mod absolut suburban, pe doamna premier a României, înțeleg ca farsa era pregătită dinainte și, dacă nu le ieșea cu teapa de la aeroport, tot le ieșea cu absenta guvernului de la summit acestor iluștri peneliști susținători ai fuduliei președintelui. Ce nu înțeleg este de ce se coboară liderii PNL la asemenea farse de copii prost crescuți—madam Dancila îl cunoaște personal pe Juncker iar miniștrii de resort nefiind invitați la summit, delegații vor trebui sa facă doua tururi de convorbiri: una, fără substanța și fără consecințe, cu Johannis și a doua cu executivul unde se încheie sau nu, afacerile. Doar ca sa stea Johannis pe podium cu securiștii in fundal și invitații urcând sa-i pupe mâna (simbolic) zău ca nu merita sa te faci de ras prin platouri de tv cu Alistar și Coita, eleganți și plictisiți, străduindu-se sa-ti explice (tie, interlocutorului de la “opoziție”)ca esti și grobian și incompetent( măcar in materie de protocol). Așa ca “tot înainte” cu pacea între palate!

  • Sorry, fac exces de well. Dar am mai făcut rost de-un vorbitor in persoana senatorului Ardelean la a cărui apariție la Antena 3 voi da sonorul la minim; împreuna cu Valceanu, Gorghiu și parțial Prisca, se pune de-un cor imposibil de ascultat. Oh well.

 4. Am inteles ca dnu’ Palton, vanghelionizeaza marele summit la romexpo; in plus s-a gandit ca e in interesul Romaniei sa NU invite pe prim ministrul Romaniei si nici pe presedintii celor doua camere…apropo de dialog normal. Ce atitudine de taranoi penibil, marca nemtzia !

Leave a Reply