Sociologul Marius Pieleanu, fondatorul Avangarde,  a făcut pentru DCNews o evaluare a campaniei electorale pentru alegerile locale 2016, și câteva predicții privind rezultatele pe plan național și în Capitală.

=====================

”A fost o campanie electorală anostă, care a favorizat  partidele mari, cu candidați care au o notorietate bună, care sunt cunoscuți în comunitatea căreia îi cer votul. Estimez o participare redusă la vot, peste prezența consemnată la europarlamentare, dar nu cu mult. Formațiunille nou apărute și partidele mai mici nu au șanse în fața aparatului de partid mobilizat de cele două forțe politice importante: PSD și PNL. Situațile în care vor reuși să câștige câte o primărie, ici-colo, vor fi rare și țin de conjunctura locală: candidat carismatic, nemulțumiri legate de performanța celor două mari partide în localitate etc. Nici Nicușor Dan, ultramediatizat, nu trece de Cătălin Predoiu. Ipoteza că ar fi fost la un moment dat pe locul doi o iau ca pe o lozincă de campanie, sau mai degrabă ca pe o dorință a candidatului și susținătorilor săi, exprimată public”, a spus sociologul Marius Pieleanu.

Meciul, între PSD și PNL

”În condițiile unei prezențe mici la vot, devin importante aparatul de partid, mobilizarea acestuia și voturile celor interesați de politică, care s-au decis deja, în funcție de opțiunile politice. PNL și PSD au cele mai mari șanse, iar rezultatele, punctual, depind de mobilizarea activiștilor și de carisma sau performanța electorală a candidatului. Ca urmare, la vârf meciul se joacă între PNL și PSD, cu rezultate în funcție de mobilizarea organizației și prestația candidatului, în fiecare caz în parte”, a precizat Pieleanu.

Cine ia Capitala, câștigă parlamentarele

”De la începutul acestuia an, se poate constata că PSD este pe un trend crescător și a depășit PNL, care se afla în cursul anului 2015 în fața PSD, tractat de rezultatul la prezidențialele din 2014. Ca explicații sunt de luat în calcul o ușoară erodare a președintelui, slaba performanță a tehnocraților, lipsa de lider și de mesaj a PNL. Pe datele din acest moment, cu prezența la vot amintită și cu fragmentarea Dreptei, Gabriela Firea poate câștiga în București. Atenție și la votul politic, pentru Consiliul General. Capitala dă un semnal important în plan național. Pot spune că rezultatul votului politic din București anunță rezultatul de la parlamentare, din toamnă”, a concluzionat directorul Avangarde, Marius Pieleanu.

 

31 COMMENTS

 1. Nu mai putem sa luam nimic de bun din ce zice acest pseudo-specialist!! La prezidentiale ne-a dat procentele fix invers si inainte de turul doi, dar si la exit-polluri, unde sigur ca deviatia trebuia sa fie in marja de eroare, dar la domnul Pieleanu marja de eroare era depasita cam de 3 ori!!!! Ori este neprofesionist, ori face sondajele din pixul dumnealui, dupa cum l-a acuzat organizatia PSD de Arges, care ziceau ca sondajele lui au dat intentionat PSDul cu un scor mult mai mare decat cel real!!!! La aceste alegeri va fi important cati dintre alegetori vor merge la mici si gratere si bere duminica, cati trepaneti se vor mai mobiliza de data asta pe facebook si pe net, cati nehotarati vor veni. Cu cat vin mai multi din aceste categorii, cu atat votul anti-sistem va creste si partidele mari vor avea de suferit!!!

   • Da, domnule Tudor, aveti mare dreptate despre exit-poll la prezidentiale!! Chiar m-am uitat pe inregistrarea emisiunii din 16 nov 2014 si intr-adevar, Sociopol si CSCI erau cele care il dadeau pe Ponta castigator, dar CURS (Pieleanu) il dadea castigator pe Werner cu 52.1%, iar IRES (Dâncu) cu 52.6!!!! Dar nu am sa imi retrag cuvintele despre competenta/autenticitatea sondaejlor profesorului Pieleanu, pentru ca ramane valabil ce am spus despre sondajele de dinaintea prezidentialelor si la acuzatiile organizatiei PSD de Arges!!! Dovada aici, procentele fix pe dos: http://www.dcnews.ro/alegeri-preziden-iale-2014-sondaj-curs-avangarde-surpriza-din-turul-2-ce-scoruri-au-victor-ponta-i-klaus-iohannis_458990.html !!!!!!!!!!!

   • D-le Tudor,

    Nu mai comunicati oamenilor informatii false!! Rezultatele au fost eronate la toate casele de sondare!

    Iata rezultatele oficiale de la toate casele de sondare dinaintea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din noiembrie 2014. Am mai publicat pe aici aceste informatii, dar se pare ca pe langa ca nu le-ati retinut, dvs. nici nu luati in serios o asemenea dezbatere.

    Cred ca dl. Fuior Vladimir se chinuieste sa va transmita urmatoarele, in legatura cu care vestitul sociolog, dl. Pieleanu Marius nu a prezentat competentele sale explicatii nici pana in ziua de astazi, chiar daca eu v-am rugat sa il chestionati in mai multe randuri atunci cand l-ati avut invitat in emisiune.

    Daca ne uitam pe ultimele alegeri prezidentiale din noiembrie 2014 care au avut loc in tara noastra, observam clar ca Ponta care inainte de turul 2 era dat favorit de majoritatea caselor de sondare cu 54% procente, fiind secondat de Iohannis cu 46%, a pierdut alegerile rezultatul iesind exact invers, astfel marja de eroare a sondajelor incadrandu-se in perimetrul unui procent de +/-10%, ceea ce inseamna o marja de eroare cu kilogramul!

    De asemenea, mai observam un lucru care nu s-a mai intamplat nicaieri pe planeta si pe care nu a fost capabil sa il explice nimeni pana in ziuna de astazi si anume cum a reusit neamtul Iohannis sa recupereze 3 milioane de voturi intre cele doua tururi de scrutin, fiind un lucru constatat de toata lumea faptul ca acesta abia lega trei cuvinte si ca el nu era in niciun caz un mare orator care sa insufleteasca masele prin discursurile lui fulminante.

    Dar iata care a fost eroarea sondajelor realizate inainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale din 2014:

    INSCOP
    Victor Ponta – 53,5%
    Klaus Iohannis – 46,5%

    Sociopol
    Victor Ponta – 55%
    Klaus Iohannis – 45%.

    IRES
    Victor Ponta – 54%
    Klaus Iohannis – 46

    CURS/Avangarde
    Victor Ponta – 54%
    Klaus Iohannis – 46%

    CSCI
    Victor Ponta – 54%
    Klaus Iohannis – 46%

    Rezultatele finale ale turului al 2-lea al alegerilor prezidentiale 2014 iesind exact pe dos:

    Klaus Iohannis – 54,5%
    Victor Ponta – 45,49%

    P.S. Multe institutii de sondare sunt simple sectii ale unitatilor speciale de propaganda ale fostei securitati. Iohannis a iesit presedinte cu sustinerea “Inaltei Porti” de la Bruxelles si cu largul concurs al serviciilor interne si externe (SRI&SIE&STS) care au organizat vrajeala cu voturile din diaspora, revolutia tinerilor feisinterbucisti, ne-am luat tara inapoi, Romania lucrului bine facut si restul de harneli. Suntem o colonie. Alegerile si sondajele sunt o prosteala de doi bani. Votul suveran al oamenilor prin care acestia au posibilitatea sa isi aleaga singuri reprezentantii este de fapt o abureala de doi lei si cincisprezece bani speranta. Traim intr-o tara saraca din estul Europei. Restul e cancan.

     • Datele oficiale sunt cele pe care vi le-am dat eu! Rog verificati! Sunt fix rezultatele oficiale dinainte de turul al 2-lea, nu altele! O sa va dau si link de la fiecare site, pentru ca altfel banuiesc ca o dam in contrast! Nu?!

      P.S. Nu as avea niciun interes sa inventez eu date sau sa le dau eronate din motive de stres emotional! Pa, pa.

     • D-le Tudor,

      Datele date de mine sunt oficiale, le poti verifica, ele sunt corecte. Acelea sunt date reale ale prognozelor facute de casele de sondare cu cateva zile inainte de turul al II-lea al alegerilor prezidentiale. Ce spui tu ca a dat Pieleanu a fost Exit-Poll-ul din ziua alegerilor, de pe 16 noiembrie 2014!

      Ce zici matale despre ce a dat Pieleanu este Exit-Poll-ul dat de Pieleanu chiar in ziua alegerilor, adica de pe 16 noiembrie 2014 cand a avut loc al doilea tur de scrutin, atunci cand deja in 4 din cele 5 sondaje deja dadeau ca urmeaza sa castige Iohannis, pentru ca deja stia toata lumea! Eu ti-am trimis ce prognozau casele de sondare cu cateva zile inainte de turul al II-lea, adica prognozele reale pe care le faceau, nu cele din ziua alegerilor de la Exit-Poll-uri! Matale chiar faci misto de mine sau nu ne intelegem despre ce vorbim?!

      P.S. O sa iti las si link-urile de rigoare, ca sa nu fie confuzii!

     • Nea Radule,

      Ia bre de-aici si sursa, sondajul a fost facut cu doua zile inainte de alegerile din turul al II-lea, pe 14 noiembrie 2014 adica. Alegerile au fost in 16 noiembrie 2014, la alea da, e cum spui matale. La rezultatele caselor de sondare dinainte de turul II este cum spun eu. Iata si link, ca sa nu fie discutii! Sanatate, nea Radule!

      http://www.agerpres.ro/politica/2014/11/14/ponta-este-cotat-in-sondaje-cu-un-scor-de-53-5-55-iohannis-cu-45-46-5–10-33-51

     • Nea Radule,

      Eu ti-am dat rezultatele sondajelor facute de toate casele de sondare cu 2 zile inainte de turul al II-lea al alegerilor prezidentiale, adica din data de 14 noiembrie 2014, cand absolut toate casele de sondare il dadeau castigator pe V. Ponta pe care il dadeau toti cu 10% inaintea lui Iohannis.

      La Exit-Poll-ul din ziua alegerilor deja dadeau 4 din 5 sondaje ca o sa castige Iohannis, stia deja toata lumea, nu numai Pieleanu! Bafta! Sal.

      http://www.agerpres.ro/politica/2014/11/14/ponta-este-cotat-in-sondaje-cu-un-scor-de-53-5-55-iohannis-cu-45-46-5–10-33-51

     • Bai nea Radule,

      Eu ti-am dat rezultatele sondajelor de opinie ale tuturor caselor de sondare dinainte cu 2 zile de turul II al alegerilor bre.

      P.S. Exit-Poll-urile sunt rezultate din ziua alegerilor luate de la votantii care ies de la cabina de vot bre, alea sunt altceva. Nu mai zice ca am dat informatii false, ca te faci de ras! Ce dreac, chiar asa?! Nu ne mai intelegem ca oameni!

     • D-le Tudor,

      Eu v-am dat rezultatele sondajelor de opinie dinainte cu doua zile de turul II al alegerilor prezidentiale.

      Dvs. imi ziceti de rezultatele Exit-Poll-urilor din ziua alegerilor.

      De ce ziceti ca public informatii false?! Ne batem joc de meserie?

     • DCnews: 8 procente între Ponta și Iohannis
      În ceea ce priveşte preferinţele alegătorilor, sondajul indică în continuare o diferență importantă între Victor Ponta și Klaus Iohannis, în favoarea actualului premier. Candidatul PSD-UNPR-PC ar fi preferat de 54% dintre cei intervievaţi, în timp ce pentru prezidențiabilul ACL, Klaus Iohanis, ar opta 46 de procente.
      Sondajul preelectoral a fost realizat în intervalul 7-9 noiembrie, pe un eşantion de 2.000 de respondenţi, cu vârsta peste 18 ani. Marja de eroare este de +/- 2,2%.
      Datele au fost prezentate în cadrul Știrilor TVR, unde pe 16 noiembrie va fi prezentat exit-poll-ul CURS-Avangarde.
      – See more at: http://www.dcnews.ro/alegeri-preziden-iale-2014-sondaj-curs-avangarde-surpriza-din-turul-2-ce-scoruri-au-victor-ponta-i-klaus-iohannis_458990.html#sthash.m2VjKaZm.dpuf
      —————
      Sondaj CURS – Avangarde: Ponta 54%, Iohannis 46%
      de Red. Politic HotNews.ro
      Marţi, 11 noiembrie 2014, 12:10 Actualitate | Politic

      Un sondaj realizat de CURS – Avangarde in perioada 7-9 noiembrie arata ca Victor Ponta conduce in preferintele electoratului pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale, fiind cotat cu 54% din intentiile de vot. Klaus Iohannis este cotat cu 46% din intentiile de vot
      ———————————–
      SECURITATEA sprijinta de ambasade straine a rasturant insa miraculos toate sondajele.

     • Daca Avangarde a dat castigator pe Iohannis la exit poll inseamna clar pe ce parte sunt…

 2. Eu cred ca functia de primar al capitalei o va castiga din nou Adriean Vicleanu (grupul de la Monaco), sau Mugur Isarescu (grupul Bilderberg), sau cineva din galeria de la Rapid care a promovat in Liga I (Gruppo Apparte – incidente in Basarab). Pa, pa.

 3. Castiga cei care pun mana pe diversele scaune puse in joc,castiga prietenii si familiile acestora,castiga partidele care vor avea acces la banul public,castiga firmele apropiate acestora,castiga aparatul de propaganda apropiat noilor demnitari…Noi ceilalti pierdem,tara pierde,banul public e pe mana lor.bunastarea e a lor si numai a lopr,pentru noi raman traditionalele taxe si impozite aduse la zi pt ca nu-i asa si cheltuielile lor discretionare cresc de la un an la altul….Vin alegerile,e democratie,votam liber ! Ei,si ?

 4. De cate ori a fost “ultramediatizatul” Nicusor Dan la A3? A fost doar o data, si atunci vorbea Firea peste el oricum. De cate ori a fost ultramediatizatul la RTV? O singura data, deodata cu inca vreo 10 candidati intr-o dezbatere ca la piata de zarzavaturi. Iar aparitiile lui putine de pe la B1, Realitatea, Digi24 sau TVR (vreo 5-6 in total) nu conteaza pentru ca aceste posturi au audiente sub glezna broastei. Deci ce vorbeste acest Pieleanu, bate campii din nou? Mai bine sa se lase de meserie, ca a gresit scorul la prezidentiale cu “decat” 10%.

   • Subscriu la treaba cu “nivelul de comunicare”…
    Parca mi-e dor de Vadim : macar mai vedeam o smardoiala, d-aia cu citate, cu eruditie !
    Acu’, ala vine la emisiune cu taximetristu’ imfatuat (n-am nimic cu taximetristii… da’ doar cand sunt pietoni:)), cu “diasporeana”… d-alea !
    Bine ca nu votez la Capitala ! De fapt, n-o sa votez deloc… ca-n urbe, e ca la “Bumbesti Livezeni”, santier permanent ! Si, cand termina santieru’, il redeschid, c-au uitat tarnacopu’ sub asfalt:))) Dorei ei, c-o fac; Dorei noi, ca-i acceptam ! Da’ daca alegerea e intre dracu’ si tac-su, atunci sa se aleaga reciproc…

  • Da’ mai si da-l ma in emoragie cerebrala pe acest Nicusor Dan Stan si Bran, omul lui Soros cu care au ajuns sa ne sparga capul toti hipsterii feisbucisti care si-au lasat ei barba din care cauza acum sunt mult mai inteligenti decat inainte cand n-aveau!

   Mai lasati-ne ba dreacului cu vrajelile astea ale voastre cu bizarerii, pline de toti bizarii de prin tomberoane pe care ii descoperiti voi astia cu barba foarte inteligenti care frecventati Centrul Vechi!

   Haoleuuuuuu, ce ne mai facem cu astia vereeeeeeeei?! Ne-am spart la cap, sa mor eu! Ba, ce tara frateeeeeei, sa moare maica-sa!

  • La prezidentiale n-a gresit nimeni a fost FRAUDA, FRAUDA, FRAUDA.
   La fel ca in 2009, ca la referndum prostiti toti cu o erata la fel ca in procesele Telepatia, Rarinca etc etc.
   Tot mai avem senzatia ca nu se poate. Se poate si hotia e crescendo odata ce a fost FURAT pe fata un referndum valid orice e posibil.

 5. ASTA DOVEDEȘTE CA PRIN ALIEREA CU PDL CEI DIN PNL AU GREȘIT ASTĂZI AVÂND TOT 20% DAR NU SINGURI CI ÎMPREUNA CU PDL

  Vechiul partid PNL a crezut ca poate pune blazonul liberal CAPAC peste canalizarea PDL urat mirositoare dar nu le-a iesit pasenta mai ales ca astazi mai degraba liberalii su fost asimilati de basisti discursul liberal astazi sustine statul represiv securist pe care-l criticau in 2012

 6. “slaba performanță a tehnocraților”, cine o zice ? prin comparatie cu guvernul ponta, nici nu se discuta : guvernul ponta a fost de tip mafiot – bolsevic si incompetent. PSD-ul care isi iubeste tara a furat miliarde in timpul guvernarii , copiii din romania traiesc mai rau ca acum 10 ani etc

  Prin comparatie cu niste planuri normale de evolutie sunt putin in urma, dar pe directia buna.
  intoxicarea populatiei continua.

  • Aiurea “putin in urma”.Sunt cu ciordeala la zi, si la nivelul clasic consacrat in guvernarile cu pedelisti(CA DOAR TOTI SUNT PPE-ISTI PORTOCALII ),dar si mai grabiti in praduirea padurilor si,din nou, in indatorarea tarii la FMI. Iar miliardele alea furate sunt la ei in conturi prin diferite Cipruri si Panamale,iar pe acolo nu am auzit sa bantuie pesedisti,ci numai basisto-iohanisti de ai vostri.

  • Cand ti-oi da un nume p-aci, discutam… oricat de prost te-arati a fi, meriti un sfat, o sansa…
   Da’ cat timp esti o litera, e degeaba efortu’ : n-am chef de monolog !
   Te du, deci, te du… da’ du-te, bre, odata !

 7. Am auzit ca se implica SRI si DNA in alegeri. Este normal? Astia sunt din ce in ce mai implicati de parca nu ar fi suficient ca au amutit parlamentul si au scos din cursa o gramada de politicieni cu mari sanse la alegeri. Se implica ca sa supravegheze sau se implica sa se convinga ca ies la alegeri candidatii lor? Asta imi aminteste de alte vremuri. Le marim bugetele ca sa-si foloseasca resursele impotriva noastra? La cum pleaca o gramada dintre noi peste hotare in curand vor ramane fara obiectul muncii.

  • Pai unde ies ai lor,eventual cu metoda 2014, nu se vor face cercetari pentru ca totul este “O-chei”.Iar unde nu ies ai lor se trece la cercetari si precis se vor gasi 3 sau 4 tovarasi care se vor jura pe ciorapii lor ca nu au fost la vot dar ca au fost votati de Dragnea,Tariceanu sau candidatul care a avut nerusinarea sa iasa primar.Si dupa asta,tam-tam-ul cu biblia pe capota si cu anulari de alegeri la locul respectiv asa cum deja a anuntat iohanimea. Doar trebuie “pregatite” si alegerile parlamentare cu o noua manipulare in care trebuie musai aratat ca psd-ul este si marele furacios de alegeri.(de parca psd-ul ar fi la guvernare sau la biroul electoral central,deja Gorghitoaica a iesit cu vrajeala ca psd “se pregateste sa fure alegerile”,asa cum baga vrajeala Basescu in 2004) Pana in toamna penelimea o sa rostogoleasca non-stop toate manipularile,toate smecheriile,toata dosariada posibila si imposibila,toate basmele,toate minciunile, pentru ca astfel ,cred ei, ca isi vor salva iohaneala si accesul la banetul bugetar.

Leave a Reply