Centrul de Sociologie Urbana și Regională (CURS) a dat publicității cel mai nou sondaj – de tip Omnibus (noiembrie-decembrie). Sondajul a fost realizat în perioada 24 noiembrie – 9 decembrie pe un eșantion național de 1067 de persoane la domiciliul respondenților.
Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD-ul continuă să domine scena politică cu 33%, urmat la mare distanță de PNL cu 20%, urmate de ALDE și Pro România cu câte 9% și USR cu 7%. Urmează un pluton de partide cu cifre relativ egale UDMR cu 6%, Mișcarea România Împreună (între timp Dacian Cioloș a anunțat că numele partidului său este PLUS) și PMP cu 5%, scrie www.stiripesurse.ro.
Pentru prima dată de la alegerile parlamentare PSD se confruntă cu o cădere semnificativă. Pe fontul problemelor interne care au dus la îndepărtarea din conducere și chiar la excluderea unor importanți lideri, intenția de vot pentru social-democrat a scăzut cu patru procente în doar două luni, după ce anterior reușise să se mențină la cote înalte cu pierderi minime. În aprilie PSD era la 39%, în iunie la 37%, în septembrie tot la 37%. În noiembrie a alunecat la 33%.
Liberalii par să nu se regăseacă și își continuă descreșterea într-un ritm lent… dar sigur Dacă în mai, liberalii aveau 25%, în iulie au scăzut la 24%, iar septembrie au ajuns la 22%. În noiembrie PNL a căzut la pragul psihologic de 20 la sută.
ALDE staționează la 9% și se consolidează. Dacă în cercetările de tip Omnibus din mai și iunie partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu era cotat cu 8%, în septembrie s-a atins cota de 9 la sută pe care o păstrează și acum.
Surpriza o reprezintă Pro România înființat și condus de Victor Ponta. Dacă în aprilie partidul abia înființat era cotat cu doar 3%, în iunie a atins pragul de 5% pentru ca în septembrie să urce la 6%. În acest moment a ajuns la 9%, semn că este principalul beneficiar al problemelor care macină PSD-ul.
USR-ul pare să plătească pentru mișcările haotice din ultima perioadă și tensiunile interne. Dacă în luna aprilie era cotat la 6%, au urcat la 7% în iunie, iar în septembrie au atins cota de 8%. În noiembrie revin la 7 la sută.
Un caz aparte îl reprezintă partidul lui Dacian Cioloș. Acum el se numește PLUS (Partidul Libertății, Unității și Solidarității), după ce aproape tot anul a defilat sub titulatura MRÎ (Mișcarea România Împreună). MRÎ avea în aprilie 3%, în iunie 5% și la fel și în septembrie. Sfârșitul anului prinde MRÎ tot la pragul de 5 la sută.