Un studiu IRES a evaluat starea de spirit a românilor înainte de alegeri și opiniile acestora cu privire la procesul electoral din acest an, scrie dcnews.ro.
Potrivit studiului:
65% dintre români nu au încredere că Guvernul va organiza corect alegerile
66% dintre respondenți susțin eliminarea cu totul a semnăturilor de susținere pentru candidați
69% dintre cetățeni sunt de părere că vor fi avantajate partidele mari
76% dintre români susțin creșterea numărului de zile în care se poate vota, pentru a evita aglomerarea.
Mai mult de jumătate (63%) dintre simpatizanții tuturor partidelor își doresc ca votarea să aibă loc pe durata mai multor zile. Simpatizanții PNL, USR-PLUS, UDMR și Pro-România în mai mare măsură doresc să fie luată această măsură pentru a asigura siguranța la vot și evitarea aglomerației.
50% dintre români ar fi de acord cu introducerea votului prin corespondență.
Peste jumătate dintre români cred că alegerile ar trebui să aibă loc doar atunci când virusul va fi complet eliminat.
17% dintre români nu au acces la internet. Mutarea campaniei în online îi va afecta pe aceștia, privându-i de informare pe cei mai în vârstă dintre români, pe cei cu venituri reduse, cu educație scăzută și din localități mai puțin dezvoltate. Cu doar câteva luni înainte de alegeri pentru 72% dintre români este mai importantă siguranța sănătății cetățenilor decât democrația. Precauția merge atât de departe încât jumătate dintre români vor alegeri doar după ce virusul va fi complet eradicat.
Precauți, românii sunt de acord ca:
Semnăturile de susținere să fie eliminate complet (66%)
Semnăturile de susținere să poate fi adunate și online, pe Internet (63%)
Numărul de semnături să scadă semnificativ (53%)
Amenințarea Covid-19 poate să conducă la o participare scăzută la vot, iar în lipsa măsurilor care să transmită o stare de siguranță preconizăm o prezență la vot în jur de 30%.
Ca să se simtă în siguranță, trei sferturi dintre români doresc ca procesul de votare să se desfășoare pe mai multe zile, contrar legii votate de către Parlament; 63% dintre simpatizanții tuturor partidelor își exprimă interesul pentru această opțiune pentru securizarea procesului de vot în pandemie.
Românii, în proporție semnificativă (69%), sunt de acord ca să fie programați pe intervale orare, aproape de jumătate dintre simpatizanții partidelor fiind de acord cu această soluție pentru securizarea procesului de vot în pandemie.
82% dintre românii cu drept de vot cer creșterea numărului secțiilor de votare, aproximativ 75% dintre simpatizanții tuturor partidelor își exprimă această preferință.