Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, au insistat vineri asupra necesității continuării dialogului cu Rusia, pentru asigurarea securității comune, transmite agenția EFE, citata de Agerpres.

‘Anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia și sprijinul ei continuu pentru separatiștii din estul Ucrainei au zdruncinat pacea în Europa, dar în același timp nu putem să închidem pur și simplu ușa Rusiei’, a declarat Stoltenberg la conferința de presă comună cu Steinmeier. El a ținut să amintească și faptul că Rusia ‘este cel mai mare vecin al nostru’ și are un rol determinant în viitorul securității europene.

Secretarul general al NATO a mai menționat că Alianța va continua să caute în relația cu Rusia un echilibru între o descurajare puternică și un dialog cu conținut, subliniind că dialogul cu Rusia este o oportunitate și pentru transmiterea clară a pozițiilor și ‘evitarea posibilelor accidente și incidente’.

La rândul său, ministrul Steinmeier i-a mulțumit lui Stoltenberg pentru susținerea acestui dialog și a pledat el însuși în favoarea menținerii unui echilibru între cei doi piloni ai NATO, respectiv descurajarea și dialogul. Vorbind despre primul pilon, el s-a referit la decizii concrete, precum consolidarea prezenței militare, iar despre al doilea a menționat că și acesta trebuie însoțit de ‘oferte la fel de concrete’.

Ministrul german de externe și-a exprimat preocuparea și pentru faptul că de mulți ani controlul armamentelor nu mai face obiectul dialogului, cel puțin nu în mod activ. În acest sens, Steinmeier s-a arătat convins de necesitatea de a tatona dispoziția Rusiei pentru reluarea dialogului privind aspecte ale securității comune, cu scopul de a ne asigura că nu vom cădea în vechile linii de confruntare.

‘Trebuie să evităm o nouă cursă a înarmărilor, să evităm un nou Război Rece’, a apreciat și Stoltenberg, adăugând că pentru a reuși acest lucru trebuie studiate modalitățile de a avansa la capitolul controlului armamentelor, dar a admis că există obstacole și probleme.

Ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, președintele în exercițiu al OSCE, a propus săptămâna trecută negocierea cu Rusia a unui nou acord pentru controlul armamentelor, inițiativă sprijinită de omologul său francez, Jean-Marc Ayrault.

Însă Washingtonul a manifestat rezerve față de propunerea germană, reprezentantul permanent al SUA la OSCE apreciind într-un interviu acordat agenției Reuters că un asemenea demers este inoportun în condițiile în care Rusia nu respectă nici acordurile la acest capitol care sunt în vigoare, iar pentru Washington prioritară este aplicarea acestor acorduri, cum ar fi Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa (CFE), acordul Cer Deschis sau acordul încheiat în anul 1990 la Viena, ce prevede schimbul de informații și vizite reciproce în instalațiile militare.

8 COMMENTS

 1. “Ministrul german de externe și-a exprimat preocuparea și pentru faptul că de mulți ani controlul armamentelor nu mai face obiectul dialogului, cel puțin nu în mod activ. În acest sens, Steinmeier s-a arătat convins de necesitatea de a tatona dispoziția Rusiei pentru reluarea dialogului privind aspecte ale securității comune”
  sau
  “Trebuie să evităm o nouă cursă a înarmărilor, să evităm un nou Război Rece’
  “- de parca Rusia construieste noi baze balistice in alte state…

 2. Asta înseamnă că România trebuie să fie foarte atentă. Atitudinea referitoare la Republica Moldova este mai mult decât relevantă… A fost clar că SUA și Rusia renegociază și rezultatele au început să apară.

 3. Si NATO si SUA aleg calea diplomatiei in rezolvarea situatiilor critice. Noi nu, suntem zmei su cu Rusia si cu Turcia, in schimb suntem lasi in problematica reala nationala. Mai acum cateva ore, un bezmetic Burduja, pe numele sau, infiera cu tarie PRU. Ca este partid extremist, xenofob, etc. In toti acesti ani a suflat vreo vorba despre extremismul, sovinismul si iredentismul maghiar ?! Poate apar si excese, dar la cat de iresponsabila este clasa politica romaneasca, un partid nationalist autentic este necesar ca aerul.

 4. Baietii astia sint un pic cam prosti! De ce? Fiindca indica Moscovei, ei insisi, calea de urmat: dialog si DESCURAJARE! Pai daca e bine, frumos si corect ce fac ei, de ce n-ar face si Moscova acelasi lucru? ADICA SA DESCURAJEZE NATO!!!
  “Ce faceti voi, facem si noi! Ceva de comentat?”

 5. Eu nu înțeleg în ruptul capului dublul limbaj, respectiv ce spune și ce face NATO și, ne cunoscând mai nimic ce-I dincolo, ce spun și ce fac rușii la ei acasă, adică cum ne bălăcăresc și ei pe noi. Îmi închipui ce se întâmplă acolo, adică ce-I in presa lor, doar văzând cum este prezentat Putin la noi, inclusiv pe acest blog. Adică un nenorocit de criminal care vrea să domine lumea. Scurt. Și se mai stă la discuții împăciuitoriste? (na că mi-am scrântit limba cu-așa cuvânt neuzitat).
  Mă refer strict la războiul declarațiilor direcționat și întreținut de către presă, așa numitul ”război rece” în care, pe lângă tot felul de declarații, care de care mai belicoase, la mare pret sunt chipurile desfigurate ale sângeroșilor rivali(Putin versus Kerry… să zicem, că nu cunosc ce-I la rușii). Și nimeni, nimeni nu vrea să se oprească din această sarabanda pentru că a ceda, și-I valabil pentru ambele tabere, ar însemna, probabil, după capul lor, o înfrângere fie ea și numai mediatică.
  Nu de prea mult timp citeam aici că un mare șef NATO declara: ”Nu dorim un nou Război rece”. Acum citesc că ”NATO cauta echilibru in relatia cu Rusia”. În toată această perioadă, însă, NATO, cu vuvuzelele ei, și rușii , cu vuvuzelele lor, nu au contenit în a-și trimite spre adversar tot felul de săgeți care de care mai veninoase. NATO ( evident, și noi) spunem tot felul de măscări și-l prezentăm în fel și chip, ce mai, dracul în persoană acest PUTIN, și rușii de partea cealaltă cu cine-o fi no.1 negariv la gura lor. În continuare, de la nivelele inferioare ca și de către presă, se practică linșajul mediatic , fără nuanțe, totul în așb sau negrum de numa numa. Limbajul injurios, incisiv, provocator, practicat de la aceste nivele, și întreținut, sigur, de la nivelele cele mai înalte și de unii și de alții, nu va rezolva niciodată problema detensionării relațiilor, iar ne dorința unui nou Război rece fiind ”dorită” decât din vorbe pentru a arăta câtă dorință de pace am avea ”noi”. Câtă vreme copiii vecinilor se cotonogesc, din te miri ce, iar părințiii îi încurajează să o facă, pace între vecini nu va exista.
  Ceea ce aflu mereu, sunt informat mereu, este că ”noi” suntem cei mai frumoși, ”cei” care avem întotdeauna dreptate, ”cei” care numai noi vrem pacea și liniștea ”monde-ului”, ”cei” care vrem numai noi libertate și democrație pe pământ. Nu mai știu unde își are locul și cum rămâne până la urmă cu ceea ce susținea, sus și tare, Winston Churchill ” Eu am dreptate, tu nu. Dar pentru libertatea ta de a nu avea dreptate, eu voi lupta până la moarte.” Mare om și ăsta ! Așa spunea, așa ”declara”, cred, în timp ce ne vindea rușilor. Și să mai crezi în oameni, în vorbele și declarațiile lor sforăitoare, care dau bine ”pe sticlă”…doar. ”Vax albino crema pucha!” (vorba inegalabilului Dem Rădulescu)
  .
  Evident că tot ce-am spus mai sus este ”la mintea mea” și puțin în grabă. Și dacă ”la mintea mea” se gândește așa, gândesc că mai sunt niște milioane(că n-oi fi eu chiar prostul proștilor) care gândesc ca și mine. Și nu-i deloc cazul, și cred că ar fi o mare măgărie să se creadă, să se însinueze, că scriind așa ceva(așa ceva?!) oi fi plătit de…ruși.

 6. Si rusii au vreo parere despre ce au discutat aia in sedintele NATO ? Ca faptic n au facut numic doar vorbe.

 7. ce naiba nu e de inteles?
  nato ne-a dat la schimb ptr linistea proprie. a confirmat-o reprezentantul sua in moldova. nu e prima data,dar prostovanii mai asteapta sa-i salveze americanii.cand o sa ramanem si fara transilvania o sa strige ca vina e a astora care au strigat lupul!

Leave a Reply