Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaş roşu, de această dată de la GRECO, odată cu publicarea rapoartelor privind justiţia. Preşedintele a cerut Guvernului să iniţieze cu celeritate un proiect de lege cu măsuri necesare pentru aşezarea legislaţiei potrivit coordonatelor statului de drept,iar acestui demers să i se ralieze în mod obligatoriu şi CSM.

”Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaş roşu, de această dată de la organismul anticorupţie al Consiliului Europei, aşa-numitul GRECO. Concluziile celor două rapoarte ale Grupului Statelor Impotriva Corupţiei, adoptate la data de 21 iunie şi publicate ieri, cu o întârziere semnificativă de către Guvern, arată încă o dată multiplele prejudicii aduse de guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani, prin modificarea legilor justitiei şi a legislaţiei penale. Mesajul transmis de cetăţeni urma votului dat la referendumul din 26 mai se regăseşte pe deplin în aceste concluzii. Este extrem de îngrijorător că din cauza propriilor interese ale actualei guvernări, România continuă să se afle în atenţia organismelor europene”, a afirmat preşedintele. 

El a subliniat că procesul de legiferare în România nu s-a îmbunătăţit, consultările publice şi transparenţa continuă să fie practici ignorate de actuala majoritate, constanta în activitatea Guvernului fiind adoptarea de ordonanţe de urgenţă în domenii importante.”Asta constată GRECO în rapoartele sale”, a spus Iohannis. ”Aspecte precum cele care ţin de pensionarea magistraţilor, existenţa Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, posibilitatea infirmării actelor procurorilor de către superior ierarhic pentru netemeinicie sunt chestiuni departe de a fi rezolvate”, a adăugat el. 

În opinia lui Iohannis, prin pasivitatea ei, majoritatea PSD – ALDE acţionează în continuare împotriva voinţei şi împotriva interesului românilor.”Având în vedere toate acestea, solicit Guvernului să iniţieze cu celeritate un proiect de lege care să conţină măsurile necesare pentru reaşezarea legislaţiei în concordanţă cu coordonatele statului de drept, în acord cu voinţa populară şi cu recomandările organismelor europene. Acestui demers trebuie să i se ralieze în mod obligatoriu şi CSM-ul cu asumarea rolului său de garant al independenţei Justiţiei”, a spus preşedintele în finalul declaraţiei, citat de news.ro


Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, judecatorul Dana Gîrbovan precizează că rapoartele GRECO îi confirmă că evaluările conţin erori şi îi solicită public ministrului Justiţiei să prezinte o poziţie privind neregulile precum referirea la infirmarea soluţiilor pe netemeinicie ca fiind ameninţare, însă prevederea a fost folosită inclusiv de Kovesi.

„Rapoartele GRECO pe Romania confirma, inca o data, ca aceste evaluari sunt nu doar vadit subiective, ci contin si erori grosiere. Pe data de 9 iulie 2019 GRECO a publicat cele doua rapoarte privind Romania, rapoarte adoptate pe data de 21 iunie 2019. Unul dintre acestea este Raport de follow-up referitor la Raportul ad hoc privind Romania, iar cel de al doilea este raportul de conformitate din cadrul celei de a patra runde de evaluare. Raportul de follow-up cuprinde o analiza partinitoare si pe alocuri superficiala ori eronata a problemelor ce fac obiectul sau, fapt compromite seriozitatea si profesionalismul unui asemenea raport ce se finalizeaza prin “recomandari” adresate unui stat pe chestiuni ce tin de justitie”, a scris Dana Gîrbovan pe Facebook.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor a subliniat că în raportul GRECO este analizată situaţia modificării art. 64 alin. (3) din Legea 304/2004, în sensul că solutiile procurorului de caz pot fi infirmate de procurorul ierarhic superior nu doar pentru motive de nelegalitate, ci si de netemeinicie.

„Modificarea a starnit ample proteste publice impotriva modificarilor aduse legilor justitiei, acestea avand la baza pur si simplu o manipulare grosolana: protestatarii sustineau ca prin includerea netemeiniciei ca motiv de infirmare a unei solutii, politicul ar putea interveni in dosare pentru ca cei acuzati de savarsirea unor infractiuni sa nu fie trimisi in judecata. Aceasta “temere” care nu avea nici un temei legal a fost insa rostogolita sustinut, fiind preluata intr-o prima etapa si in opinia preliminara a Comisiei de la Venetia. Chestiunea a fost insa lamurita ulterior, teoria propagandista fiind demontata printr-un argument simplu si clar: prevederea ca procurorul poate infirma actele procurorului pentru netemeinicie exista de multa vreme in Codul de procedura penala, nefiind ceva nou introdus prin Legea 304/2004. In ciuda acestei evidente, acceptata in final chiar de Comisia de la Venetia, expertii GRECO reiau problema in aceeasi nota, dovedindu-se pur si simplu surzi si orbi la argumentele ce deriva din dispozitii exprese ale legii, de necombatut”, a mai scris preşedintele UNJR.

Gîrbovan spune că pentru a-şi sustine poziţia, experţii GRECO citează trunchiat opinia Comisiei de la Veneţia, după cum rezultă din chiar cuprinsul rapoartelor.

„Solicit public ministrului justitiei Ana Birchall sa prezinte o pozitie publica cu privire la erorile flagrante din aceste rapoarte GRECO care sfideaza logica juridica elementara, cum ar fi referirea la infirmarea solutiilor pe netemeinicie, pe care o prezinta ca o prevedere noua ce reprezinta o amenintare la adresa independentei justitiei, in contextul in care acesta prevedere exista in lege de ani de zile si a fost folosita inclusiv de fosta sefa DNA Laura Codruta Kovesi”, se mai arată în postarea magistratului.

România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei, transmite Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO), exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.


9 COMMENTS

 1. hahaha…acum vad… garbovan care numai la antena3 apare cand trebe si fara niciun membru, doar ea in celebra “neuniune a judecatorilor”

 2. Celebrul dosar intentat doamnei Kovesi DE CATRE SS GESTAPO , desfiint de justitia din Romania CE A REPREZENTAT DE FAPT? Sectia a fost infiintata in scopul intimidarii si distrugerii carierei celor care sunt drepti, profesionisti in fata politicienilor inculpati! Cine garbovan? NIMENI, dar bagata in fata de cei cu interese

 3. Toata lumea a inteles ca tu,ba iohannis,esti anomalia ce trebuie rapid starpita,un infractor cu multe dosare albite,ce vor iesi la iveala,n-am niciun dubiu!Ia nu mai vorbi,ranjitule,tu esti nimic,nu ma reprezinti!De mult nu mai vreau sa-i vad fata si aud de la voi analize!PENTRU MINE E KAPUT!Sectia este de sine statatoare si isi face treaba.Ia-ti politica ta imputita de pe justitie!Papitoi marioneta,santajabila,aservita unor indivizi,recte diverse grupari,cum a fost si la Sibiu constituit in grup infractional,gruparea statelor “imaculate”cu pretentii de dictatori,talmes-balmes de corupti,reali nu “facuti”!Sa ne uitam si la “FORUL TUTELAR” UE si ce avem noi aici,ursula,la garde,macrou si anjelica putinica?Matura si mucles.Avem Constitutie,avem Parlament,avem Guvern,nu depandem de nimeni,NIMENI NU MAI POATE OPRI JUSTITIA SA INTRE IN MATCA EI,LEGALA,ACUM INDEPENDENTA,fara tarcisme,PENTRU CE A FOST CREATA DE PROFESIONISTI GREI IN DREPT,DE-A LUNGUL ISTORIEI NOASTRE!!Chiar e nesimtit esposito asta,un manipulator,incompetent si nu m-ar mira si corupt,ca de obicei astia “behaie”,nu vor ca abuzurile si raspunderea magistratilor sa fie sanctionate!Asa ca recomand ca fituica asta numita rapaport,sa o bage la sertarul din garaj,cat mai la fund,apropo’vestita macovei calare pe wc.la ferestruica de aerisire,asa sunt eu,imi aduc aminte,comunista hidoasa care a masacrat legi,spiritul si litera legii,pe modelul dosarelor “santajabile”‘nefertuta”stie,cca.4000,platite din banii nostri,pe mana noastra de prosti ce-am fost,ma includ si eu desi am tot spus,si cu salarii si pensii grosolane,30000, tortionarii?!Au cat de “dobitoci” cred ei ca mai suntem?Au cate vile,bolizi,”mizilicuri”cladite pe suferinte?TOTUL SE PLATESTE!SALUT DNA BALTAG SI CRED CA VOR FI MAI MULTE OPINII SINCERE,PROFESIONISTE A SLUJITORILOR DREPTULUI.

 4. Sectia Speciala, am putea intelege, nu este necesara intr-o democratie consolidata. Dar nu se intreaba nimeni daca au fost si motive pentru infiintarea ei ? Curios cum, toata lumea buna a Justitiei nu stie nimic despre GRAVELE abuzuri (tot) din Justitie, despre GRAVELE incalcari ale Drepturilor si Libertatilor cetatenesti, prezentate pe toate posturile TV, Radio sau presa si despre care populatia spune in proportie de 85% ca sunt reale. Si nici nu se stie daca s-ar fi ocupat cineva de acele cazuri, si nu sunt singurele, nici putine. Multa lume chiar se exprima ca daca Justitia isi facea datoria, nu era Coruptia adusa la acest nivel, dar mai ales Marea Coruptie, de care nu spune nimeni nimic, inclusiv de sacii/gentile de bani din Sediul unei Institutii care a facut Protocoale cu Justitia, contrar legilor tarii si regulilor de baza ale Democratiei. Acestea sunt de o Gravitate Majora, iar Institutiile europene se fac ca ploua ? Mai e vreun dubiu ca nu le cunosc ? Dar sa zicem ca ne dam cu “lumea buna” si se va desfiinta Sectia. In postura de victime vom fi toti, dar puncte importante vor castiga Tariceanu si Plesoianu. Poate decisive, daca PSD-istii nu vor mai vota impotriva (nemaifiind Dragnea subiect de manipulare) si se va reglementa votul in Sectiile Speciale de votare . Mai sunt si cei care nu prea vin la vot, dar daca cineva e victimizat, vin.

 5. Ce este la urma urmei GRECO?? O asociatie de state care, chipurile, lupta impotriva coruptiei! Cam asa cum lupta si DNA! Adica, DELOC! Din contra, este un alt instrument de a presa statele sa isi piarda independenta legislativa pentru a face ce le spun niste functionarasi de nu stiu unde, platiti de nu stiu cine. GRECO nu instituie sanctiuni! Pai daca GRECO ar lupta cu adevarat impotriva coruptiei, nu ar cere ever desfiintarea SIIJ! Cand sectia asta exista in subordinea DNA era buna, ii placea si lui GRECO, si lui PECO, dar acum nu ii mai place! Asta miroase a Monica Macovei! Daca te uiti pe site-ul GRECO, nu vezi decant niste neaveniti care n-au habar de realitatile din RO si daca i-ar lua cineva la puricat, cred ca s-ar descoperi de cine au fost platiti special sa faca aceste rapoarte, doar am vazut cum functioneaza institutiile astea cine si sta in spatele lor.! Asa ca mai lasati-ne cu GRECO, guvernul are obligatia sa faca ce asteapta cetatenii, pt ca situatia din justitia noastra este dezastruoasa, iar SIIJ este mai mult decat necesara! Decrepitul de Johannis recita ce i se dicteaza, nu mai scapam o data de asta! E mai rau decat EBA!

 6. Constitutia Romaniei articolul 133 si articolul 69 sunt incalcate flagrant de Administratia prezidentiala.

 7. Si noi vrem o lege prin care deciziile CCR sa fie puse in aplicare in, maxim, 3 zile iar, cei care nu se conformeaza, sa fie demisi, DE FACTO, in cea de a patra zi.

  Pentru IohaniSS:

  SIIJ trebuie sa existe.
  Se pare ca te temi ca, cei care ti-au musamalizat dosarele si care tin ascuns dosarul cu casele luate cu acte false, vor fi trasi la raspundere si dosarele tale vor fi redeschise si vei raspunde penal pentru faptele tale impreuna cu penala de nevasta-ta.

  Asa caaaa… JOS LABELE IMPUTITE DE NAZIST DE PE SINGURA SECTIE TOTAL INDEPENDENTA SI COMPETENTA a “justitiei” romane!

Leave a Reply