O echipă de cercetători susţine că a detectat material radioactiv care se scurge dintr-un fost submarin nuclear al forţelor marine sovietice, cunoscut drept „Komsomolets”, care s-a scufundat în 1989. Imagini sinistre cu submarinul scufundat în Marea Norvegiei au fost publicate recent în mediul online, scrie Mediafax.

O echipă formată din cercetători ruşi şi norvegieni desfăşura o misiune de rutină, de supraveghere şi monitorizare a submarinului, atunci când una dintre mostrele prelevate a afişat un rezultat pozitiv pentru niveluri ridicate de radioactivitate. Epava este situată la o adâncime de aproape 1.700 de metri.

Una dintre cele trei mostre extrase din ţevile circuitului de ventilaţie a arătat un nivel de radiaţie care depăşeşte de 100.000 de ori nivelul admis.

Se presupune că scurgerea s-a produs din cauza corodării treptate a structurilor interne ale submarinului.

Submarinul de a treia generaţie K-278 “Komsomoleţ” a fost construit în 1983. La 7 aprilie 1989, în urma unui incendiu la bord, submersibilul cu propulsie nucleară s-a scufundat în Marea Norvegiei. Din cei 69 de membri ai echipajului au murit 42 de persoane, restul fiind salvati inghetati de pescarii norvegieni.

Expediţia comună ruso-norvegiană către “Komsomoleţ” şi-a început activitatea la 6 iulie a.c.. Din 1989, Rusia şi Norvegia au efectuat expediţii în mod separat de câteva ori la locul accidentului, iar în perioada 1991-1993 Norvegia a înregistrat un nivel crescut de Cesiu-137 radioactiv în apele din apropierea locului unde s-a scufundat submarinul.

În timpul cercetărilor actuale, dispozitivul subacvatic Aegir 6000 a înregistrat primele imagini ale submarinului “Komsomoleţ” după o lungă perioadă de timp, acestea fiind difuzate şi pe internet. Fotografia arată că întregul corp al submarinului a avut de suferit mult în cei peste 30 de ani care s-au scurs de la accident.


Recent, 14 marinari ruşi au murit în urma incendiului izbucnit la bordul unui submarin rusesc din Marea Barents. Kremlinul a avertizat că „în numele secretului de stat” detaliile acestei catastrofe nu vor fi făcute publice. Accidentul reaminteşte de tragedia submarinului Kursk care s-a scufundat în 2000 făcând 118 victime.

Radio France International se intreaba :ce ştim despre noua catastrofă?

Accidentul ar fi avut loc la inceputul lunii iulie 2019, probabil luni şi a fost anunţat marţi de ministerul rus al apărării într-un comunicat pe cât de scurt, pe atât de lipsit de detalii. Potrivit armatei, cei 14 marinari au murit intoxicaţi de fumul produs de incendiul de la bordul submersibilului. Un incendiu care a fost oprit în cele din urmă. Armata rusă mai spune că incidentul dramatic a avut loc în apele teritoriale ruseşti. Despre submarin, ni se spune că este unul „destinat cercetării mediului şi fundurilor marine foarte adânci”. Submarinul s-a putut întoarce la baza sa, oraşul-închis Severomorsk aflat în regiunea Murmansk. Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării, a confirmat că există supravieţuitori printre membri echipajului, în particular „un civil din industrie”. Nu ni se precizează însă nici câţi supravieţuitori sunt şi nici câţi marinari erau în total la bordul submersibilului.

Surse citate de presa rusă afirmă că submarinul în cauză este unul nuclear de tip AS-12, botezat „Loşarik”. E vorba de un submersibil secret, conceput pentru cercetare şi operaţiuni speciale de până la 6.000 de metri adâncime. La bordul lui „Loşarik” pot urca 25 de oameni. Vasul este conceput pentru a se putea agăţa de un alt submarin, mai mare, ce-l poate remorca până în zona sa de operaţiuni. Dealtfel, tot presa rusă spune că în fapt incendiul nu a avut loc la bordul lui „Loşarik” ci pe submarinul mai mare destinat să-l transporte. Toate submarinele de acest tip sunt rataşate Direcţiei scufundărilor profunde din cadrul ministerului apărării, o divizie specială a marinei ruse.

Prezentându-şi condoleanţele familiilor îndoliate, Vladimir Putin a precizat că echipajul de la bordul submarinului era format din „oameni cu înaltă calificare”. 7 ofiţeri de rangul cel mai mare al marinei ruse şi doi „eroi ai Rusiei”se numără printre victime, a mai spus liderul Kremlinului. Analiştii estimează că ţinând cont de nivelul ridicat al personalului de la bord, misiunea submarinului incendiat era una cu caracter strategic.

“Cu preţul vieţii lor, ei au salvat vieţile camarazilor lor, au salvat nava şi nu au permis să se producă o catastrofă de proporţii planetare”, a declarat Serghei Pavlov, asistent al comandantului marinei ruse, în cursul funeraliilor, conform Fontanka.ru.

Această nouă tragedie trezeşte în memoria ruşilor accidentul din 2000 când submarinul Koursk, port-stindardul flotei ruseşti din nord, se scufundase cu 118 oameni la bord. Acel accident avea să marcheze profund întreaga ţară dar şi primul mandat al lui Vladimir Putin, proaspăt alesul preşedinte de atunci gestionând prost criza, în particular reacţionând foarte târziu la dramă. In mod evident, lecţia de acum 19 ani a fost reţinută de locatarul de la Kremlin. Incă de marţi seara, Putin a venit la televiziune pentru a deplânge „marea pierdere pentru marină”.Preşedintele Rusiei a cerut de asemenea o anchetă şi i-a ordonat ministrului apărării să meargă la faţa locului pentru a „stabili cauzele tragediei”.

In afară de scufundarea lui Koursk şi de actualul incident, un al treilea submarin, „Nerpa”, fusese confruntat cu probleme în marea Japoniei în 2008. Atunci, 20 de persoane muriseră intoxicate de gazele emise de sistemul anti-incendiu. In fine, specialiştii reamintesc că în ultimul deceniu alte trei submarine ruseşti aflate în reparaţii au luat foc. Potrivit diverselor anchete şi surse, aceste incidente s-ar fi datorat lipsei de disciplină şi nerespectării normelor de securitate pe şantierele navale ruseşti.

Pe de altă parte, Moscova şi-a tot întărit prezenţa în zona Arcticii mizând pe încălzirea climei şi deci a topirii gheţurile, lucru care i-ar permite să deschidă noi drumuri comerciale şi să se afirme astfel drept principala putere economică dar şi militară în Marele Nord cum este denumită aceea zonă, scrie RFI.

Un imens pericol planetar il reprezinta exploziile si incendiile la bordul mai multor submarine sovietice si rusesti considerate nevulnerabile si tehnologie militara de elita. Ele au ucis sute de militari ai Moscovei si acum pun in pericol sanatatea a milioane de oameni prin efectul poluarii radioactive foarte periculoase.

Tone de material nuclear zac pe fundul marilor si oceanelor, punand in pericol sanatatea pentru umanitate. Exemplu recent din Norvegia arata ca materialul nuclear se scurge in apa marilor si oceanelor, iar nivelul de radiatii depaseste de 100.000 ori normalul.

Leave a Reply