In urma numeroaselor mesaje primite dupa Editia speciala de aseara, public aici integral opinia avocatului roman Florin Mihut, membru al Baroului Bruxelles, in legatura cu resursele din Romania

Domnule Tudor,

Conform celor stabilite, doresc să fac câteva precizări juridice cu privire la controversa apărută pe finalul emisiunii moderate de dumneavoastră aseară. În ciuda a ceea ce a încercat domnul Mugur Ciuvică să susțină, o eventuală naționalizare a resurselor naturale ale unui stat nu contravine în nici un fel dreptului european.

Ce spun textele ?

În primul rând, este cazul să ne referim la principiul general de drept internațional conform căruia suveranitatea unui stat se exercită în interiorul frontierelor sale, la spațiile terestru, aerian și subteran. Așadar, resursele naturale conținute în subsolul teritoriului unui stat sunt proprietatea acelui stat care este liber să le decidă soarta.

Uniunea Europeană este extrem de atentă la respectarea regulilor și principiilor referitoare la libera concurență. Acest lucru nu presupune însă că orice agent economic poate veni pe teritoriul unui stat, ridicând pretenții asupra proprietății sau exploatării resurselor sale. Liberalizarea pieței precum și libera concurență nu funcționează decât în situații de concurență. Dar nimeni și nimic nu poate obliga un stat să deschidă o procedură de atribuire prin licitație dacă acesta nu dorește acest lucru.

Astfel, articolul 345 al Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede că „Tratatele nu aduc atingere regimului proprietății în statele membre”. În plus printr-o decizie din 18 decembrie 1997, Curtea de Justiție a Uniunii europene (CJUE) a subliniat „absența reglementării comunitare specifică în materie de expropriere”, consacrând astfel dreptul statelor membre să naționalizeze orice element al economiei, de la bănci la resurse naturale, bineînțeles cu respectul regulilor de non-discriminare. Acest lucru a fost confirmat, dacă mai era nevoie, și de vicepreședintele Comisiei europene, Joaquin Almunia, în 2011.

Pentru ca o expropriere pentru cauză de utilitate publică și o naționalizare să fie conforme cu dreptul european, trebuie ca statul membru să se comporte ca un investitor privat într-o economie de piață atât în ceea ce privește prețul de achiziție cât și gestiunea întreprinderii. Aceste principii se aplică însă preluării de către stat a unei întreprinderi private deja existente, nicidecum dreptului statului suveran de a dispune de propriile-i resurse.

Așadar, dacă România ar hotărî constituirea unei companii naționale a aurului sau a gazelor, care să exploateze singură aceste resurse, eventual cu ajutorul tehnologic ale altor firme, românești sau străine, nu ar încălca nici o dispoziție europeană. Singura condiție este ca statul să nu favorizeze în mod nejustificat o anumită întreprindere în detrimentul altora. Ar fi suficient însă ca statul să nu deschidă licitații de concesionare, ci mai degrabă licitații de subcontractare la care să participe companii specializate în exploatarea resurselor care să furnizeze tehnologii pentru exploatare și nu să profite direct de produsul exploatării.

În fine, aș dori să-mi permiteți două scurte replici la două din afirmațiile făcute de domnul Ciuvică :

–      Nu există în TFUE nici o posibilitate de excludere a unui stat membru ;

–      Obiectivul Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECA), declarat de către fondatorul Robert Schuman, era „susținerea masivă a industriilor europene de cărbune și oțel pentru a le permite să se modernizeze, să-și optimizeze producția și să-și reducă cheltuielile, luând totodată asupra sa ameliorarea condițiilor de viață ale salariaților lor și reinserarea lor socială în caz de disponibilizare”. Contrar celor afirmate de domnul Ciuvică, regulile privind concurența nu au apărut în dreptul european decât în 1957, odată cu adoptarea Tratatului de la Roma. CECA era de fapt o organizație extrem de protecționistă.

Doresc să vă mulțumesc pentru caracterizarea drept „om de încredere” cu care m-ați onorat în timpul emisiunii, imediat după ce ați primit mesajul meu. Vă stau la dispoziție pentru orice chestiune juridică, în mod obiectiv, indiferent de simpatii, afinități sau convingeri pe care orice om le are.

Florin MIHUŢ
Avocat au Barreau de Bruxelles
Licencié en droit européen et en droit bancaire et financier

92 COMMENTS

 1. Domnule Radu Tudor,
  Cu riscul ca va supar,desi sincer,nu vrea acest lucru,repet:
  Romania are capacitate umana,care sa produca utilaje de prospectari,forari si exploatari de minerale si altezacaminte subterane,deoarece
  ROMANIA ARE TRADITIE SI EXPERIENTA IN ACESTE DOMENII.
  Ce na are Romania? Va spun tot eu:
  Romania NU ARE CONDUCATORI care sa respecte si sa
  conduca tara spre dezvoltare economica,financiara si sociala.
  Romania are in plus conducatori,care sa vanda tara pe degeaba,( adica pe bani pentr ei). Mai poate fi vre-o scuza din partea lor,pentru nivelul de dezvoltare de astazi al tarii? Daca da, va rog sa ma contraziceti.
  Inca o data “va ordon” sa traiti.

  • In 20 de ani nu vom mai avea nici un specialist, in nici un domeniu.Si atunci vom fi la mila TOTALA a altora, acum suntem doar la mila partiala.

 2. Ce spune avocatul e corect dar nu-l contrazice pe Ciuvica care a sutinut altceva -e nuca in perete ,sigur ca poti sa-ti valorifici singur resursele dar ai mijloacele ?asta a fost intrebarea lui Ciuvica si daca faci licitatie nu poti exclude companiile straine -e altceva decit ce zice avocarul.

  • Tocmai asta era ceea ce explica dl avocat , anume ca Romania poate incheia licitatii de subcontractare, nu de concesionare. Prin licitatiile de subcontractare se pot atrage firme de specialitate care sa vina doar cu tehnologiile necesare, fara a beneficia de produsul exploatarii.Platesti deci numai pt utilaje, nu faci cadou zacamantul, asa cum fac ticalosii de guvernanti.Sunt absolut sigura ca Ponta stia despre asta, stia ca putem avea zacamantul doar pt noi, dar de ani de zile, ei tot iau spagi de la RMGC si acum trebuie sa le dea aurul.Va trebui sa facem tot ce ne sta in putere sa nu puna mana pe bogatiile tarii, sa-i vedem plecati si apoi sa facem ceea ce trebuie pt Romania.

   • Foarte bine gandit. Aveti in mine un sustinator . Dar tine-ti minte, am peste 70 de ani. Ma doare sufletul ca nu avem suficienti oameni cu dorinta de a ajuta tara asta, pe care am lasat-o bogata..

  • Ciuvica sustine licente de exploatare pentru straini, cu redeventele “minuscule” ca beneficiu pentru romani. Ceea ce arata Florin Mihut este posibilitatea de exploatare de catre statul roman cu “subcontractare” catre ceilalti, cu impartirea productiei, care este mult mai avantajoasa pentru noi.

   • Ce sustineti voi sint povesti ptr. copii ,pai cine poate avea asemenea tehnologii(marile companii) vine la tine sa-ti presteze servicii?Nu stiu de ce se pune problema economica cind deocamdata este explorare sa vedem daca avem si cit avem(daca e rentabil).Ne inflamam inainte sa stim daca si cit avem gaz de sist ,inca nu s-a incheiat un contract care sa imparta productia.Asemenea tehnologii si capital au citeva companii din lume cu cifre de afaceri de citeva ori PIBul nostru -o sa vina sa se angajeze la tine ca altfel ei mor de foame ?Problema e daca vrem sa scoatem aceste resurse(oricum finite)si sa le folosim in dezvoltarea altor sectoare si punerea in valoare a altor resurse(umane ,agricole ,de transport,etc)sau asteptam saraci sa ne pice din cer.Chiar nu intelegem ca nimic nu se poate face de unul singur ca daca pierdem trenul acum vom ramine amariti in veci-toti cauta resurse ,toti le scot ptr. ca mai tirziu nici nu o sa mai fie nevoie de ele ptr. ca masinile vor merge cu alte forme de energie si o sa ne para rau ca nu le-am folosit in dex=zvoltarea altor oportunitati-agricultura (iata, cele citeva mild. de la RMG se pot da toate numai in agricultura ptr. refacerea sist. de irigatii-ca sa nu ne milogim la UE),turism cu amenajari de clasa ,etc.Daca stam si filozofam pierdem tot caci nimeni nu va veni sa ne dea e pomana.

  • cum se gasesc bani pentru toate tampeniile se pot gasi si pentru mijloace de exploatare dar nu se doreste caci nu mai vin spagile repede si baietii vor acum ca sunt la guvernare si mai tarziu nu se stie.si specialisti mai sunt dar isi baga interesul partinic coada in tot ce misca asa ca…sa protestam in liniste.

  • Gigi du-te tu la PSD la Ponta si la Plumb ca le tot tii parte pe aici si spune-i sa citeasca articolul asta si pe cel din urma si sa nu mai minta atata pe post, ca nu-i crede nimeni.

  • Daca tot face statul asta imprumuturi pentru salarii si pensii,ca nu mai merge nimic in tara asta,de ce nu face imprumuturi pentru repornirea economiei, ramurile producatoare de uttilaje, cu care sa se treaca la prospectiuni,foraj ,extractii,exploatari si vinderea produselor finite sau semifinite,cu conditia sa fie zacamintele de orice fel,in proprietatea statului. Apoi sa se treaca la plata datoriilor . Ar fi mult mai avantanos imprumutul in felul acesta,iar statului ,i-ar intra bani din aceste vanzari de produse. Dar la noi este mai usor sa vindem totul de-a valma,pe nimic,dar sa intre banii numai la baietii destepti.

 3. vai,vai,dar atunci cum isi mai iau birul stapan…,pardon,aliatii nostri americanii?mi-e frica ca daca Romania si-ar administra resursele in beneficiul ei si al cetatenilor sai ar insemna ca se da cu rusii si nu ar mai fi stat democratic(daca ce avem noi in Romania la ora actuala se poate numi democratie).si cu ce sa mai pluseze Tonta sa obtina o binevoitoare bataie pe umar din partea Licuriciului dupa ce Nastase a platit cu Bechtelul si Javra Ordinara cu miliarde de euro si mercenari platiti de noi sa poarte razboaiele americanilor?

   • poate reuseste sa ne infurie mai tare ca basescu ca poate vede el pe dracu cu batuta de nu-l mai scapa nici mama jandarmilor… romanul e pasnic pina devine animal de furie si atunci e jale… s-a intimplat destule dati in istorie dar mizeriile inconstiente precum ceausescu, basescu, ponta se cred zei in spatele ucigasilor care-i apara…

   • Esti un bou.Nimeni nu moare de ciuda ca doar s-au schimbat slugoii.

    Gigi, psd-ist la fel de retardat ca si ceilalti psd-isti.

  • Asigurarile lui Pontaa sunt egale cu ZERO.Chiar ZERO barat.

   Ce va face Ponta? Va pune jandarmii pe sateni ? EU ii doresc success, numai ca in 24 de ore va fugi cu elicopterul de la Victoria.Si basescu imediat dupa el.

   Daca DOAR la cateva imbrinceli ale jandarmilor cateva mii de oameni au iesit spontan (da, spontan, chemerile pe FB sunt, chici Stroe ghici, spontane) in strada la Bucuresti…imagineaza-ti Pontule, ce va I daca satenii sunt BATUTI de jandarmi.

   Ponta ar trebui sa realizeze ca romanii nu sunt atat de brainwashed cum sunt americanii sau vest europenii.Daca Ponta pune jandarmii pe sateni, va fi un shit storm care il va matura.Definitiv.

   • ….”” Ce va face Ponta? Va pune jandarmii pe sateni ? EU ii doresc success, numai ca in 24 de ore va fugi cu elicopterul de la Victoria.Si basescu imediat dupa el.”” …

    Eu unul nu as fi asa sigur ! …

    Angajamentele lui ponta in State si acum
    a lui base la Bruexelles , nu sunt
    decat dovada slugarniciei acestora
    in fata celor care primesc resursele
    acestei tari pe nimic …. E clar ca
    ei nu misca in front in fata acelor lideri !

    si la fel de clar ca poporul nu va
    iesi in strada , lipsind ” spiritul national” ,
    ” patrotismul autentic ” si ” maturitatea
    sociala ” … sentimente apuse deja , lucru
    dovedit de “n” ori in ultimii ani de zile …
    Eu unul pana nu vad , nu mai cred intr-o reactie populara !

 4. Dar bataia de joc ce au adus-o aseara acestia asupra preotilor ortodocsi romani, oare cine o va taxa, domnule Radu Tudor?
  Observ ca desi suntem majoritari, unora dintre noi ne este frica sa intervenim atunci cand ungurii ne jignesc si ni-l spanzura, la figurat, pe Avram Iancu, cand anumiti indivizi, de ce religie or fi acestia, sterg pe jos cu slujbasii bisericii ortodoxe din tara noastra, cand unii concetateni ne lovesc copiii la scoala, fara vreun temei sau ne fura portofelele cand suntem in autobuz.
  Dupa opinia dvs,trebuie sa tacem si sa inghitim tot, domnule Tudor, nu? Deranjam si manipulam, tot noi, nu? Desi suntem jigniti si batjocoriti ca majoritari, noi trebuie sa induram umilirile, precum caii loviturile de bici, doar ca suntem majoritari? Trebuie sa acceptam orice si de la oricine, doar ca suntem majoritari si trebuie sa ne purtam, precum cu oul cel nefiert?
  Stiu , sigur, domnule Radu Tudor ca sunteti un ortodox practicant, fapt marturisit de dumneavoastra intr-o emisiune in care erati in platou cu domnul Marius Pieleanu, care si dansul a spus ca este de asemenea un ortodox practicant. Pai, daca este asa, atunci, cum acceptati, domnule Radu Tudor, “mizeriile” aduse preotilor ortodocsi romani, in emisiunea de aseara, pe postul A3, de catre unii colegi ai dumneavoastra? Faptul ca sunteti colegi de trust media va impiedica sa luati atitudine, cum luati de obicei, IN ALTE SITUATII? De aceea, va respectam, domnule Radu Tudor! Atat pe dumneavoastra, cat si pe Dana Grecu si pe Marius Pieleanu. Ca luati atitudine!
  Regret ca in acest caz, lasati sa se “mearga si asa”, doar ca sunteti prieteni cu Gadea si Ursu! Si subaltern in postul condus de Gadea. Nu ati vazut cu cata nonsalanta “s-au usurat” pe atitudinea fata de gazele de sist ce au avut-o preotii ce reprezinta credinta noastra stramoseasca? Chiar sa acceptam atitudinea sfidatoare a acestora si fara sa spunem nimic? Faptul ca m-a deranjat acest lucru si am scris ce am vazut, tot pe mine ma considerati un manipulator??? Ingrozitor!!! Nu, domnule, Radu Tudor, nu sunt un manipulator, sunt doar un cetatean roman si ca mine milioane, care am fost mintiti, trasi pe sfoara la toate alegerile din ultimii 23 de ani, vanduti si luati la misto atat de catre politicieni cat si de catre diversi saltimbangi ai unor televiziuni, care din umbra salariilor uriase primite din partea trusturilor ce le deservesc si a masinilor de lux cu geamuri fumurii, sfideaza realitatea crunta a tarii si pe noi, cei dincolo de ecran.
  Bun. Ma blocati pe mine sau pe altii care nu mai suporta aceste atitudini frivole, dar vor rabufni altii si altii, domnule Radu Tudor.
  Atat ne-a mai ramas! Neamul, pamantul pe care il locuim si credinta stramoseasca! De restul, politicienii si-au batut joc in acesti 23 de ani iar media a tacut, in functie de interesele mogulilor sau ale altor interese, numai romanesti, nu.

 5. MAFIA PONTISTA a asfaltangiilor loveste cu putere… pretul autostrazii turda sebes 70 km s-a dublat pe ascuns peste noapte de la jumatate de miliard euro la 1 miliard euro…

  BRAVO SECURISTULUI PONTA are toate sansele sa-l intreaca pe ta-su spiritual basescu la hotii in mai putin de 2 ani de la preluarea puterii inselind un popor intreg

  http://www.zf.ro/zf-24/cea-mai-scumpa-autostrada-dupa-bechtel-cum-a-ajuns-soseaua-sebes-turda-sa-coste-aproape-15-milioane-de-euro-pe-kilometru-11546432

 6. cu cine Radu sa valorifici resursele, cu o SLUGA fascistoida supusa inaltei porti a corporatiilor americane precum mizeria ponta?!!! basescu a fost mic copil fata de nemernicul asta tradator

  • Cine iti da tie dreptul sa etichetezi astfel un om fara dovezi(stil basescian),Ponta are dreptul sa propuna niste proiecte ,nu sintem de acord cu ele dar asta nu inseamna ca cei care vor sa faca ceva sint corupti ,slugi sau ce mai debitezi tu.Ai vreo dovada ca a luat ponta spaga sau esti ca procurorii basisti nu ai nevoie de dovezi .Cind nu poti duce o batalie cu argumente arunci invinuiri -asta a creat basescu in zece ani si probabil va mai functiona zece ani datorita unora ca tine care nu au altceva ca argument decit jignirea ,etichetarea -la fel ca basescu.

 7. Dle TUDOR ,Va felicit din nou pentru emisiunea F BUNA de aseara,clara si la obiect si care demonteaza FARA DUBIU sloganul :NOI ROMANII N-AVEM RESURSE/BANI SA NE EXPLOATAM RESURSELE si astfel avem motiv sa le dam gratuit la straini, care au grija se “omeneasca”conducatorii cu parandaraturi,comisioane,mita. Se vede ca n-au murit toti ROMANII PATRIOTI si DESTEPTI din ROMANIA si chiar lumea neinformata(printre care ma numar si eu) a inceput sa se trezeasca (adica asa un fel de al treilea simt al romanului ..care ii sopteste nu-i bine/corect ceace se intampla in tara) si a inceput sa umple pietele din tara.Asa ca de data asta (sunt in general un pesimist) cred(al treilea simt imi spune si mie ca nu ma insel) SI INTELEG ca guvernantii/conducatorii pusi pe …CAPATUIALA/PUTERE si VACA KOBE nu vor mai putea sa ne faca in viitor “BINE” cu …forta.Dealtfel am comentat de la aparitia scestor probleme(pe blogul lui Ciutacu cat era la ANTENA3 cat si de zeci de ori pe blogul dvs…puteti verifica) ca problema principala nu este NUMAI cea de mediu(importanta in ceace priveste afectarea resurselor de apa potabila,foarte sarace, ale ROMANIEI nemaivorbind ca in exploatarea gazelor de sist CONSUMUL de APA este ENORM !!!) ci PROBLEMA CU CE SE ALEGE ROMANIA DIN ACESTE AFACERI.Poate nu mai criticam asa fara discernamant USL(PSD+PNL) in general, ci asa cum este in realitate,adica sa criticam PSD-ul(l-am sustinut la crearea USL dar m-am inselat fiindca ce naste din FSN…tot soareci mananca si ma conving pe zi ce trece ca PACTUL a dus la o cooperare ideologica intre basisti si pontisti care lovesc conjugat PNL-ul care astfel nu reuseste sa se trezeasca din pumnii primiti,incat sa-si impuna si punctul lui de vedere care dealtfel este si al PIETEI UNIVERSITATII) … PSD care de cand este la guvernare a promovat NUMAI si NUMAI DECIZIILE/MASURILE/VOINTA lor iar toate propunerile/deciziile PNL au fost aruncate la cos.De ce? Se UITA ca USL a fost votat si de SIMPATIZANTII PNL si nu numai de simpatizantii PSD( de multi simpatizanti care s-au perpetuat din 90 pana acum, cu acea mentalitate grav fesenista).

  • @gheorghe

   Domnule,
   .
   Ați spus în articolul trecut(parțial o repetați astăzi):
   .
   ”Felicitari,dle TUDOR ,pentru emisiunea de aseara.A rezultat din spusele dnei Ministru cat si din partea expertului de la UE ca ROMANIA poate sa-si exploateze singura resursele,chiar in LIPSA de resurse financiara, prin CONSTITUIREA DE INTREPRINDERI NATIONALE de EXPLOATARE(Intreprindere nationala de exploatare a cuprului,intreprindere nationala de exploatare a petrolului,intreprindere nationala de exploatare a aurului…) si IN ACEST CAZ rezultatul exploatarii :aur,petrol ,gaze ,paduri este/revine 100% al ROMANIEI iar din acest rezultat platim costurile pentru COMPANIA STRAINA(utilaje,forta de munca..) si in acest fel COTA ROMANIEI va fi de minim 60 % nu ca acum de maxim 20 %(numai asa ne putem apropia de legea MINELOR a BRATIENILOR care impinea minim 60% pentru partea romana…de altfel parlamentul ar putea COPIA legea Bratienilor care ar fi foarte buna)”
   Punct.A fost foarte CORECT ceea ce ați spus până aici
   .
   Mai departe însă continuați ca un activist de partid. Dar… din afara partidului….
   .
   ”DECI…… TOATA LUMEA STIE CE ESTE BINE si DE CE NU SE VREA?. Findca baronii PSD si sistemul corupt creat in anii 90 se opun findca atunci nu se vor mai puta obtine ..comisioane si parandaraturi…..bla…..bla….
   .
   ………..și continua COTONOGEALA POLITICĂ , ”constructivă”, din interiorul USL. De ce mergeți mai departe cu raționamente false când dl. Radu Tudor n-a zis nimic de baroni, de FSN de COMUNIȘTI și SECURISTI ca și cauze?
   .
   Este, fară indoiala, O TEMA NOUA(de câteva zile… și pe care o mai stiati , văd, și dvs.!).
   .
   Consider necesar ca pe aceasta temă să-și spună părerea în continuare SPECIALISTII respectiv, juriști și economisti, ca și cei din Guvern (nu stiu daca dvs. le permiteti si celor din guvern sa spuna ceva – ca sa fiu puțin …malițios ?) Ei pot veni în continuare cu ARGUMENTE sau, de ce nu? cu….COTRARGUMENTE. Pentru ca îmi imaginez că or fi și CONTRA ARGUMENTE PUTERNICE de vreme ce PÂNĂ ACUM nu era nici discutata nici… plauzibilă o asemenea măsură. Daca problema era și este așa de simplă, cred că și CONTRAARGUMENTELE or fi și ele… MULTE Sunt convins că nimeni nu se așteaptă ca la o soluție FACILĂ. Și nu mă gândesc, doamne-ferește, la interesul CUIVA să bage strâmbe așa cum gândiți dvs. Ea trebuie …DEZBĂTUTĂ pe toate fețele…economice și juridice. Pe care dvs., de facto, așa cum vă știu, nu le veți accepta. Și veți da vina desigur pe…baroni.
   .
   O data că aceasta temă este NOUĂ…. cu toate argumentele logice și legale și cu care acum , evident , este ”imbrăcată”. Înainte de asta era …O IDEE. Este și …de salutat. Fără îndoială este NOUA și pentru USL , atât pentru PSD cât și pentru PNL deopotrivă. Ca sa fiu mai plastic și mai…”abrupt”, nu s-a strigat pe baricadele luptei ANTIBASESCU ceva de genul …VREM NATIONALIZARE ! și asta numai de catre PNL. Asta cu …DECI ȘTIE TOATĂ LUMEA….DECI n-a fost nici in Programul de constituire a Aliantei (bănuiesc) nici in Programul de guvernare USL, astfel ca TICĂLOSUL de Ponta si baronii( nu si moguliii si comunistii, și securistii și rusii si amereicanii si…?) sa se fi opus VEHEMENT de 1 an si jumatate la AȘA CEVA.
   Acum ceva timp in urmă, V. Ponta , la o intrebare fireasca pe aceasta tema(de fapt …o idee) a cuiva a spus că …DA, urmare căderii in Parlament a pr. privind RMGC, ar fi posibil ca Statul Roman ar putea infiinta legal asa ceva ( Intreprinderi nationale de exploatare- cum le ziceti) carora însă le-ar trebui multi, mulți bani, și personal calificat, și tehnologie. Și probabil să fie și …nesubvenționata , și …neprotejată economic(prin facilitati directe). Așa că după ce va cădea acest proiect poate fi discutată și această variantă. La fel și cu exploatarea gazului de șist.
   .
   Asta cu….”Vedem ca LIBERALII propun acest lucru dar PSD se opune si intotdeauna au avut castig de cauza ca sunt majoritari in parlament” sunt pur și simplu …răutăți.
   .
   Și vă rog opriți-vă din văicăreala asta continua pe care o observ la dvs. că, vai-doamne! ”….PNL-ul a fost scos pe margine si obligat doar sa ..aplaude masurile/deciziile luate/impuse de PSD. ” PNL-ul nu are nevoie de dadacă , nici de pampersi, nici de bonă nici de biberon, nici de simpatzanți-bocitoare , nici de simpatizanti …cu bâtul prin gard . Pentru că pur și simplu dvs. îi insultați, făcîndu-i IMPLICIT ori PROȘTI , ori CÂRPE, ori LEGUME ori…
   .
   Ș-apoi dvs. nu vă contraziceți ideatic atunci cînd vreți(de exemplu -și n-o luați în derâdere) INTREPRINDEREA DE STAT PENTRU EXPLOATAREA …MAZĂRII la care DIRECTOR sa fie MAZARE de la…PSD? Și pe de alta parte ca liberal ati sustinut până in pânzele albe faptul ca STATUL ESTE CEL MAI PROST MANAGER. Și că STATUL in conceptia LIBERALISMULUI MODERN trebuie să iasa…UȘOR, din ceea ce inseamna.. ECONOMIE(industrie, agricultura, comert, transporturi…),….SANATATE….INVATAMINT….CULTURA…
   .
   Toate aceste inadvertențe trebuiesc ACOLO!!!…ARMONIZATE și NEGOCIATE. Și FINALUL să-l înțelegem și noi.
   .
   Pur și simplu mă indignează pe mine cum gândiți despre PNL. Daca vreți sa creati o presiune pe lideri sa rupă …USL-ul strigati-o in gura mare. Rupeți-o precum …coada câinelui . Nu mai coabitați în mod penibil cu ”Koabitantul TONTA”. Ați mai cerut-o și alteori…”Dar ce sa astepti de la un koabitant al lui basescu(ponta) cat si de la un koabitant al lui ponta(antonescu)” (ați spus-o la supărare, vă înțeleg)
   De ce nu vă puteti ridica la nivelul discutiilor relativ decente, celeTELEVIZATE, cum ați și facut-o la inceputul comentariului ?. De ce mentineti nivelul discutiilor la nivel tensionat, de țâfnă și jigniri la adresa rivalilor. Dvs. credeti ca nu as avea si eu 7000 de motive de supărare pe PNL (pe linga alte 6999 pe PSD și 2000.. pe PC 😀 ) Ne cramponam pe treburi și teme din trecut(cărora le suntem captivi) pentru a arunca cu noroi in adversar. Ca să ce?! Luați aminte și la alți colegi care au vazut INUTILITATEA unor lamentări, reactii disproportionate, jigniri și …sânge pe pereți. Era absolut perfect și de bun simt ceea ce ati scris in PRIMA PARTE. De ce simtiti nevoia sa JIGNITI cu un POTOP de INJURII și insulte vizându-i, indirect, pe ceilalti …in PARTEA A 2-a. Nu mă lăsați pe mine să înțeleg și să mă exprim și…de ce! 😀
   .
   PS Daca îmi veti raspunde vă rog faceți-o la REPLY(v-am mai rugat și altă dată și n-ati facut-o) pentru a nu va cauta si azi si maine si …poimaine si sa constat ca dvs. ați facut-o in altă parte.

  • @Gheorghe
   .
   Și mai am ceva, Domnule!…dacă nu vă supără?
   .
   Te rog, te implor, înceteză cu constructia asta OBSESIVĂ ca un LAITMOTIV:
   .
   ”pusi pe …CAPATUIALA/PUTERE si VACA KOBE”…și alte variante
   .
   Ai spus-o de vreo 46 de ori in ultimile …poate din 49 de comentarii. Vezi că te citesc. 😀
   .
   Sau poate vrei să intri in istoria blogului (și eu te-ncurc) ocupănd un onorant LOC 2 după Zoltan1(are vreo 59 buc de stupido-penibilo-absurdități) cu acele memorabile cuvinte ”Restul este stupid penibil si absurd!!!! . Pe care văd că-l suportați foarte ușor, mai ușor decăt pe românul Ciuvică 😀
   .
   Zoltan1 says:
   “Existenta Secuilor nu se discuta se afirma”-Zoltan1
   Restul este stupid penibil si absurd!!!!
   .
   Locul 3 și ”Medalia Mucii” se dispută între Protestez cu al său (”ciocoi spurcați”)…. și Maestrul Absolut cu… ”pusjkerie de karnat uman”
   .
   Oricum…Onoare muncii!
   Pentru că noi …”Noi aclamăm munca, travaliul, care nu se face de loc în ţara noastră! ” (I.L.Caragiale) 😀

 8. Vreti argumentul suprem pentru care Romania nu ar trebuii sa faca nicio exploatare a resurselor ?

  ca si cu banii publici…

  SE FURA TOT si nimic nu ajunge ,vreodata,la noi “pleava”

  Atunci cand o sa avem lideri si oameni cu carte care isi iubesc tara
  atunci cand romanul nu o sa mai stea indiferent sa injure in barba viata si politicieni

  Atunci o sa facem exploatari cum se face in alte tari civilizate

 9. @GIGI Esti asa de pontist incat n-ai inteles ca statul ii va plati corespunzator pe INVESTITORUL STRAIN(pentru utilaje,asistenta ,forta de munca…etc) insa in ACEST CAZ statul va castiga minim 60% din produsul extras si nu ca acum maxim 20%(aceasta in caz fericit ca RMGC nu va face crestere de capital a societatii si astfel 20% vor putea fii 10% sau 5%).Eu cred ca aceasta coalitie(basito-fesenista) creata in urma PACTULUI DE COOABITARE stie la perfectie aceste lucruri, dar se face ca nu stie( face pe prostul in papusoi,arunca cu flapsuri ca nu avem resurse sa ne exploatam noi insine resursele…stiind ca totusi le putem valorifica noi prin crearea unor intreprinderi nationale care din produs OBTINUT INTEGRAL DE ROMANIA sa plateasca CORECT acesti investitori) fiindca atunci vine un ADIO pentru politicienii pesedisti la …CAPATUIALA(mita,comisioane,parandaraturi)/PUTERE/AVERE si VACA KOBE.De aceia se OPUN pentru o LEGE UNICA (propusa de liberali) care ar reglementa UNITAR toate aceste probleme care au ravasit pe romani(este f bine ca cer in piete clarificarea acestor probleme).

  • Credeam ca pe tine te intereseaza soarta acestei tari si dezvoltarea ei si nu daca sint eu pontist(sint multi care sustin proiectul fara sa fie pontisti mai ales ca acest proiect a fost lansat de Tariceanu&conv. Democrata).La obiect-participatia statului e de 25 %dupa negocieri si are conditie ca indiferent de majorare participatia romana ramine aceiasi(cunosti proiectul sau vorbesti dupa ureche?),redeventa este dupa negocieri 6% si se calculeaza din venituri(inainte de scaderea cheltuielilor)ceea ce in participatie inseamna aprox.30%deci partea romana ia cca.55%din profit la care se adauga taxele si impozitele centrale si locale.redeventa -aprox.30%din profit se ia poate lua in natura .Daca la asta adaugati garantiile deosebite pe mediu(depuse la inceput)si sumele mari care se investesc de RMG ptr. eliminarea poluarii istorice(am demonstrat ca nu sintem in stare sa eliminam aceste probleme si nici sa valorificam patrimoniul istoric)la care am putea adauga si faptul ca vor intra bani in economie(cheltuielile RMGC care are nevoie de materiale ,combustibili,etc),locurile de munca si ceea ce e foarte important se creaza un pol de de dezvoltare in care se poate impleti(ca in Finlanda)activitati diverse inclusiv turism.De ce trebuie sa condamnam aprioric firma ,in loc sa fim atenti sa preintimpinam orice fel de abatere de la reguli,sa manageriem riscurile si impreuna RMGC,comunitate locala alti dezvoltatori(in jurul minei vor dezvolta multi afaceri)sa conlucreze in favoarea noastra a tuturor.De ce banii scosi din aur sa nu-i multiplicam prin alocarea lor in totalitate spre ex. in refacerea sistemului de irigatii national (alta resursa care e si inepuizabila)sau in alte citeva sectoare -turism ,hidroenergie,en solara ,it,alte.Asta inseamna dezvoltare,responsabilitate ,asumare, nu lamentarea si nihilism.

 10. Nu ,nu poate asta e clar,nu are bani si nici tehnologia necesara,exploatarea sa o faca cei care cunosc ,dar …aici e problema ,negocierea dezastruoasa si impotriva Romaniei de ani de zile,asta ne saraceste si ne afunda in datorii.
  Nu sunt de acord cu sloganul “sa lasam pentru generatiile viitore” si ma explic dece:
  – e posibil ca peste 20-30 ani sa nu se mai folosesca petrolul ,drept dovada masinile incept sa merga pe curent si poate si alte resurse.
  – gazele pot fi inlocuite cu energii regenerabile si nepoluante,deci o sa fie fara valoare peste ceva timp.
  -aurul,argintul pot fi inlocuite cu alte metale noi si mai ieftine.
  etc.
  Cred ca exploatarea resurselor sa se faca atunci cand e cerere ,se poate obtine profit si ajuta la dezvoltarea unei tari .
  Cuprul acum ceva ani era complet fara valoare,oadata cu cererea din China si alte piete a devenit rentabil .
  Da ,sunt pentru exploatare dar cu beneficii majore pentru tara si populatie ,altfel le dam gratis si ramanem si fara resurse si saraci .

 11. Pai langa Sibiu Romgaz are concesiuni pentru gaze de sist. Credeti ca suntem mai bucurosi? Avand in vedere ca nu stim exact care sunt beneficiile si care sunt pierderile nu-i inca posibil de tras o linie. Se pregateste pentru sfarsitul lunii o dezbatere oficiala cu oameni din companie, primari, specialisti, reprezentanti ai activistilor si societatii civile. Speram sa fie un succes, sa avem o idee mai clara a ceea ce se pregateste.

 12. N-a fost vreodată problema că nu putem cu accentual pe E.Problema e că guvernul nostru este convins că noi PUTEM cu accentual pe U strâmbind din nas

 13. Concesionarea spre exploatare a unor resurse nu inseamna neaparat ca statul nu-si valorifica singur resursele. Inseamna doar ca statul isi declina capacitatea de a opera intr-un domeniu industrial, neavand vocatie de intreprinzator si de administrator de business.

  In schimb, statul este obligat sa reglementeze si sa metina controlul asupra modului in care resursele sunt exploatate. Autoritatea statului in materie se exercita cu mult mai multa eficienta daca nu este si operator, cu conditia sa fie responsabil. Vedem in toate domeniile acest conflict de interese – cand cineva, in speta statul, este si autoritate de reglementare si supravegere in acelasi timp in care este si operator in domeniul reglementat si supravegheat, eficienta este cea pe care a demonstrat-o regimul communist, adica zero.

  Statul, deci, trebuie doar sa fie strateg macro, sa gestioneze resursele si sa stabileasca modul si ritmul in care acestea trebuie exploatate, sa investeasca in infrastructura. Si, desigur, sa colecteze taxe si redevente.

  Pana cand statul roman o sa invete sa faca business in mod eficient si responsabil mai este mult. O companie nationala nu va lupta pentru profit in interesul statului ci va face mereu presiuni pentru a fi subventionata, profitand de statutul de monopol in exploatarea zacamintelor, s-a dovedit asta deja, si, aici, Ciuvica are dreptate.

  • gresit.statul se poate comporta ca orice patron care isi urmareste interesul.problema este pe cine punem noi sa reprezinte acest patron.hai sa ne mai uitam si la alte state.acolo de ce se poate?

   • Ma refeream la statul roman si nu gresesc. Am spus clar ca mai este mult pana cand statul roman o sa fie capabil sa faca business. A fost prea mult timp comunist, statul asta. N-ati inteles mare lucru din ce am scris

    • Statul asta,asa comunist cum a fost el,a fost un stat in care activitatea de exploatare a resurselor,atat a petrolului dar si din domeniul minier a beneficiat de tehnologii,de oameni calificati,de utilaje.In statul asta,fost comunist,am avut specialisti cu experienta si competenta recunoscuta si in afara tarii.Problema nu e ca statul nu poate sa faca business pentru ca a fost comunist ,ci pentru ca dupa 1989,ceea ce era in patrimoniul statului,ceea ce era administrat de stat,potentialul industrial, bugetul, resursele naturale,au devenit sursa de imbogatire pentru unii particulari lipsiti de scrupule.Asa ca,dece ar castiga statul roman de pe urma resursele naturale ce le poseda, daca prin diferite aranjamente,o mare companie straina poate lua grosul profitului ?De ce sa beneficieze cetatenii romani de pe urma acestei activitati,daca cineva(un roman) cu autoritatea necesara,poate face cadou aceste resurse unei mari companii straine,primind in schimb o recunostere financiara consistenta?Nu sunt impotriva colaborarii cu o companie straina,ci doar impotriva vanzarii pe (aproape) nimc a ceea ce mai avem.Nu cred ca banii sunt problema,bani se pot gasi,insa trebuie investiti serios,pentru a sustine activitatea economica,pentru a putea obtine un bun profit de pe urma acestor investitii.Adica,daca cineva are 10 ha de vie,nu vinde via celor care trebuie sa o culeaga,ci doar ii plateste pentru activitatea prestata.

     • Tocmai asta spun si eu, ca statul asta roman, cu metehne comuniste de monopol,se lasa prea usor spoliat de tot felul de smecheri, care numai grija tarii nu o au. Mineritul in Romania nu a fost efficient decat atunci cand se gasea aur in albiile raurilor, sau cand se lucra cu sclavi ca pe vremea romanilor.

      Decat sa exploateze statul zacamintele si noi contribuabilii sa suportam subventiile din banii publici, mai bine sa exploateze altii pe cheltuiala si riscul lor si statul sa colecteze ce i se cuvine, in timp ce supravegheaza ca exploatarea sa se opereze in conformitate cu legile statului si cu strategia macroeconomica.

    • @Max
     Domnule Max,
     .
     Mai întâi de toate scrieți, și după părerea mea, ceva foarte corect!. Poate vă citește și @gheorghe. Apropo, eu nu sunt economist dar m-au uluit gravele lacune (nu și in lozinci) ale domniei sale exprimate in lupta…chioară cu @gigi mai sus . Aș veni eu să-l ajut , știu ca gigi are dreptate dar nu spune esențialul după părerea mea. Așa că, puțin mai pe înțelesul liberalului @gheorghe , puteți să ne explicati (și lui și noua) NEPARTIZAN (cum as fi etichetat eu sau gigi) cam care ar fi structura VENITURILOR și CHELTUIELILOR pentru a exploata aceste rezerve ? Și avand ca PUNCT de plecare VENITUL pentru aceste 300 de tone de AUR pe care ne batem. Cam ce costuri TOTALE SE PREZUMA respectiv REDEVENTE,(ca și cost) TEHNOLOGIE, PERSONAL, ENERGIE, LUCRARI PROPRI-ZISE , CONSERVARE, REFACERE MEDIU și cam ce PROFIT NET se estimeaza RESPECTIV CE CÂȘTIGĂM NOI ROMÂNII (pe limba d-lui @gheorghe). Pentru că aici e știință nu LOZINCI. Așa ca la clasa 1-a. En bref. Puteți s-o faceți pe 1(una) pagină A4 ?
     .
     Pentru că ideea asta că nu suntem stapini , noi romanii, pe 300to de aur ca si cand ele ar CADEA DIN CER in buzunarele GC și nu în cele ale Statului Român, fără nici un cost (sau costuri insignifiante …după unii) mi se pare eronată DE TOT. Poate gresesc eu . INTRE CE LIMITE se pierde si se căștigă AUR NET. Ceea ce îmi dă de gândit este și faptul ca noi(Statul Român) in trecut exploatand AURUL o faceam la limita PROFITULUI ba …chiar și fără PROFIT in ultimii ani, deci NERENTABIL .(vedeti probabil ca-s varză precum Ciuvica ..in termeni economici eu ca și el vorbind doar… din bun simț)
     .
     Încă o dată, vă rog s-o faceți! E nevoie de așa ceva și aici. Am deja încredere în dvs.
     Mulțumiri anticipate !
     .
     PS Și nu vă fie frică de LOZINCI și LOZINCARZI!

 14. excelent articolul.
  si cine sa ia asemenea masuri, cine sa faca acest gest eroic?
  pontacul burtos?
  consiliat de Hrebe?
  hihihi!

 15. @GIGI Ca sa fie si pe intelesul dvs si al pesedistilor :Daca ai o livada de pomi si nu poti sa le culegi(esti batran,neputincios fara posibilitati ..) iti cauti pe cineva sa le culeaga (dar nu cu o cota aberanta adica 20% pentru tine si 80% pentru culegator) si ii platesti dupa culegere acestuia cheltuielile(merele sunt ale tale vinzi 20% din ele si ii platesti cheltuiala culegatorului)si ramai astfel cu 80% din mere.Sau cum se practica acum la tara IN PARTE (50% la 50%) fara sa fie astfel deduse la imparteala cheltuielile culegatorului asa ca in final cotele ajung la 60:40 sau 70: 30 in folosul propritarului livezii,aurului,petrolului,gazului nu ca acum o cota de 20 % ceace este pur si simplu …o bataie de joc si parandaraturi pentru …decidenti acestia rapaci dupa …PUTERE/AVERE/VACA KOBE.Mai pe intelesul vostru …nu pot sa o fac oricat m-asi stradui.

  • Care 20%? Redeventa ii de 6%, adica 6% din mere. Restul de 25% este impozit pe profit, si aici stim foarte bine ca il poti jongla cum vrei, de la mic la nimic luna asta.

  • Cu exemple de gradinita nu discut ,dupa o experienta de 30 de ani in industria petroliera e foarte greu sa-ti explic ce inseamna sa cumperi o tehnologie ,know-how tehnologic ,managerial.Daca tu crezi ca e comparabil cu livada ta atunci vom ramine la stadiul de capsunari .Cifrele tale sint eronate si tendentioase ,imi e greu sa te conving ptr. ca tu nu faci decit sa reciti niste informatii trunchiate si imi dau seama ca nu ai nici cunostinte economice,mai mult nu vrei nici sa asculti -intotdeauna ignorantul traieste cu impresia ca le stie pe toate.

  • Am o rugaminte la tine, de ceva vreme te observ pe aici folosind in mod obsesiv acest delir cu “VACA KOBE”. Probabil ca undeva in capul tau, iti suna tie f interesant! Crede-ma, e extenuant, exceptand restul de greseli gramaticale. In rest esti simpatic, adica nu am nimic impotriva ta.

   Referitor la probl. exploatarilor, situatia mai exacta este:

   Redeventa acordata statului roman in contractul de exploatare de la Rosia Montana, e de 6%, plata poate fi in bani sau in natura, adica sa ne dea aia din minereul extras etc. Licentele de exploatare se acorda pe perioade de cate 20 de ani fiecare. Contractul de concesiune se va incheia pe o durata de 49 de ani, cu timpul de reecologizare a zonei inclus, cu tot.

   Redeventa platita statului roman pentru extractia de petrol si gaze este de 3,5% si 13,5% din productie in prezent si va creste la 25-40% in 2014 sau asa intentioneaza astia ai nostri.

   Guvernul tocmai ce a solicitat un nou imprumut de 1.4 mld. euro cu o dobanda de 4.26% pe 7 ani, ceva.

   “Din 1972 şi până în prezent asistenţa financiară acordată României de către FMI s-a concretizat în douăsprezece programe de împrumut de tipul Acord Stand-by, resursele financiare ale FMI fiind folosite de ţara noastră ca suport financiar pentru programele economice ale guvernului.”

   Daca noi ne imprumutam constant la FMI din 1972, adica de cca. 42 de ani ca sa ne sustinem economia care a fost si este praf, imagineaza-ti daca concesiunea pe 49 de ani pe exploatarea de la Rosia Montana e o garantie pentru aceste imprumuturi si daca de fapt dobanda “f. avantajoasa” la imprumuturile FMI, e doar aceea prevazuta in creditul acordat. Iata care este adevarata dobanda. O parte in bani si o parte in ce mai ai, pentru ca tu bani nu ai avut si nu ai oricum. Atata putem, atat ne duce, astia suntem ca natie, ca neam. Ce vrei!

   Parerea mea e ca va expira termenul de concesionare pe 49 de ani pentru exploatarea de la Rosia Montana si noi tot vom mai ramane si in continuare clientii bancherilor de la FMI (o asociatie de bancheri privati).

   Cei care solicita imprumuturi, de fapt imprumuta proprietatea lor si platesc banca pentru acest lucru.

   Daca lumea ar fi mai atenta la problemele cu banii si cu bancherii, ar intelege mult mai multe lucruri. Eu am tot scris pe aici, dar nici autorul blogului nu vrea sa discute despre anumite probl., nici oamenii n-au timp sa citeasca. E cam pierdere de timp.

   P.S.: Incearca si tu sa scrii mai corect gramatical, totusi. Toate cele bune! Bafta.

   • ai doar impresia artistica ca pricepi coperta manualului de economie din liceu…
    nu e nimic de citit din “prelegerile” tale iconomice… intra si tu pe niste pagini de economie si descopera abecedarul in privinta asta iar pe urma stam de vorba…

    • Verisoare, eu am intrat demult, e plin net-ul cu documentare intregi facute de finantisti care au luat Nobel-ul pentru economie. Iti trebuie si creier mult!

     Daca tu consideri ca ai calitati deosebite pe care lumea nu ti le apreciaza, crezi ca toata lumea are ceva cu tine, ca esti nedreptatit, te anunt ca aceasta e o afectiune psihiatrica ce se numeste mania persecutiei si ca se trateaza la psihiatru, care o sa iti dea probabil si pastile si socuri electrice pana o sa-ti revii, sau macar pana te echilibreaza. Pentru ca deocamdata esti cam in delir, umpli blogul asta pe-aici cu tot felul de plasmuiri si cu atacuri la persoane. Hai sa fii sanatos! Ai nevoie.

    • Aha, tu deci ai studiat cum este cu agricultura de la A la Z, ai intrat tu de acolo de la tine de la tara pe pagini de economie si ai capacitat. Ce malaxare de mulgator de capre versi pe tot blogul asta, ai umplut tot net-ul cu abureli. Ai tu un meci cu Ponta, parca ar sti Ponta ca existi si ca ai aparut tu pe aceasta lume, ale creierului spume! Vere, tu cand mai ai timp sa mulgi rumegatorele, daca tot stai sa iti vomiti creierii atrofici zi lumina pe aici?!

     • 🙂 nu te ambala… stai calm ca oricum prelegerile tale nu devin mai interesante

      oricum zi saru’mina ca te-a bagat totusi cineva in seama si acum poti sa te exteriorizezi la capacitate deplina 🙂

 16. Off-topic:

  Dl. Radu Tudor,

  Daca in SUA a fost ales Barak Obama, primul presedinte negru din istoria Americii, oare nu este cazul sa il votam si noi presedinte pe dl. Dan Diaconescu, care sa fie primul presedinte de culoare al poporului (Sefu’ Statului)? Ca sa ne aliniem si noi la valorile inalte ale democratiei si capitalismului.

  ‘Traiti!

  • Draga to.karnat.
   Daca propui asemenea catindat,te rog,io frumos,muta-te macar undeva pe langa Caracal,sa vezi cum s-au petrecut cele ” 8 minuni ” de acolo,pentru ca daca se va implini prepunerea matale,asta va fi anoua ,(dar si una noua).
   Va rog sa traiti.

 17. Dupa 1990 nu au mai fost deloc luate in seama pentru a fi folosite “resursele umane” pe care acest stat inca le avea. Am avut si inca mai avem specialisti de talie mondiala in multe domenii dar nu le dam atentia cuvenita. Esalonul doi, venit dupa plecarea politrucilor comunisti, “straluceste” prin incultura si dezinteres fata de promovarea acestei tari. Bineinteles ca Romania si-ar putea exploata resursele in parteneriat cu o firma privata.Pentru aceasta este insa necesar sa facem mai putina campanie electorala si mai multa munca. Este necesar sa cointeresam specialistii pe care-i avem. Un asemenea exemplu il avem la firma de prestigiu Dacia-Renault din Pitesti. Prin urmare posibilitati ar fi destule.

 18. Sa citeasca si guvernul USL treaba asta, pana la urma ciuvica nu da legi in Romania doar isi da cu parerea la tv. Sa termine cu spagile guvernantii si sa faca treaba si in interesul statului roman.

  Iar imi aduc aminte ca justitia e in pom si nu se face nimic pe tema asta si ma enervez. Cand om avea judecatori si procurori care-si fac treaba scapam de toate belelele. Ca daca-i baga la racoare pe politicieni cand fac smenuieli si le confisca averile sa vedeti ce se potolesc.

 19. Respecte pentru domnul avocat!

  ”În lumina discuțiilor” pe tema fractirării hidraulice, ce au loc la Bruxelles, poate ar trebui să ”le dați peste ochi” – jurnalistic vorbind – tuturor politicienilor care fac pe deștepții pe subiectul acesta:

  Victor Ponta – ”fracturarea nu poluează pânza freatică”
  Abramburica – ”gazul metan nu se dizolvă în apă, deci nu poate fi vorba de poluarea apei”
  tone de pesediști – ”nu există risc de cutremure la metoda fracturării hidraulice”
  alte hoarde de politruci – ”peste 4 – 5 ani tehnologia va evolua și va deveni sigură” (să muriți voi, dacă nu)
  etc.

  Apoi, nu așteptați ca politicienii-ghiocel să facă dezbatere onestă pe niciuna din temele zilei – Roșia Montană sau „fracking”…
  Ei sunt obișnuiți cu servilismul ceaușist – ”dacă-i ordin, cu plăcere”. S-a schimbat doar ”jupânul”.

 20. @MAX Inseamna ca dvs recunoasteti ca acest guvern pesedist nu va fi in stare sa controleze o firma a sa( stiti sigur ca si pana acum guvernele nu si-au controlat”din interes” firmele de stat fiindca acestea au fost vaci de muls pentru …partid si oamenii partidului).Sa stiti ca noi ii punem pe politicieni la guvernare nu pentru …muls vaci ci pentru a conduce corect aceasta tara.Nu va intrebati de ce in perioada interbelica liberalii putea asigura progresul ROMANIEI si astia de azi nu?.Diferenta consta in patriotism si in cat de avizi sunt astazi conducatorii nostrii de …PUTERE/AVERE/VACA KOBE(si pentru asi asigura acest deziderat sunt in stare de orice ..inclusiv sa inchida ochii la toate matrapazlacurile ,ajutati de procurori si de oamenii lor de gasca/de partid).

 21. Poteau fi salvate multe dintre investitiile facute innainte de ’89! Mineritul si pertochimia au fost facute zdrente! Prostie plus hotie, este spectacolul oferit de Iliescu-Basescu-Ponta!Iar acum cautam investitori satraini dar nu pe contracte tehnologice, ci in concesiune.Cu RM, Cireasa pe coliva, a pus-o chiar BNR,cand a spus ca nu o mai intereseaza marirea rezervei de Au! Adica, aleges-ar perfu’!

 22. corectie:Puteau fi salvate multe dintre investitiile facute innainte de ’89! Mineritul si pertochimia au fost facute zdrente! Prostie plus hotie, este spectacolul oferit de Iliescu-Basescu-Ponta!Iar acum cautam investitori satraini dar nu pe contracte tehnologice, ci in concesiune.Cu RM, Cireasa pe coliva, a pus-o chiar BNR,cand a spus ca nu o mai intereseaza marirea rezervei de Au! Adica, aleges-ar prafu’!

 23. astept PNL-ul sa aplice doctrina ,,prin noi insine” si sa vina cu propuneri de legi concrete.de la fsnistii ciubucari si vanzatori de tara in frunte cu Basescu&Ponta nu ma astept decat la jaf organizat si politie politica!!!

  • Rosia Montana e facuta de un liberal pe numele lui Tariceanu iar gazele de sist de unul fost MRU asa ca lasati vrajeala.

  • Eu astept sa iasa de la guvernare.Daca isi vad interesul (Antonescu presedinte si 35% la alegeri), atunci sa iasa REPEDE de la guvernare.

   INCA nu e prea tarziu.

 24. citind articolul, mi-a mai venit sufletul la loc.
  inteleg ca de organizarea noastra judicioasa depinde sa avem parte de bogatiile noastre subterane si de bunastarea noastra a tuturor.
  ramine sa gasim persoanele competente sa promoveze dezvoltarea si fabricarea instalatiilor pentru extractii.
  sa gasim acele persoane de bun simt care sa nu dea totul de pomana in defavoarea tarii intregi.
  hai, sa fie 80% pt. noi,si doar eventual 20% pentru altii, dar nicidecum invers.

 25. Domnule Radu Tudor
  Exploatarea resurselor subsulului,oricare ar fi,sunt legate de trei capitole mari!!!Primul capitol este cel tehnologic,intrebarile sunt daca exista o industrie capabila sa furnizeze utilaje si o institutie de cercetare proiectare care sa furnizeze proiectul!!!Al doilea capitol este “justitia”,intrebarea este daca exista un climat de adevar, dreptate si control astfel incat un contract economic sa nu devina o nenorocire vezi contractul Bechtel!!!!Al treilea capitol este cel politic,intrebarea este daca sfera politica este capabila sa gestizioneze problemele de macroeconomie astfel incat proiectul sa se integreze intr-un concept national si legal!!!Si acum raspunsurile fara a intra in detalii,daca nu exista un”Institut de Petrol si Gaze” mobilat cu un personal care sa ofere un proiect viabil economic si industrie care sa livreze utilaje subiectul este categoric inchis!!!Capitolul tehnologic este inchis din motive de prostie-coruptie-furt!!!Capitolul justitie,vezi cazul Bechtel in care inca se cauta contractul,este inchis pe baza de prostie-coruptie-furt-imbecilitate!!!!Capitolul politic este inchis pe baza de prostie-coruptie-furt-minciuna-imbecilitate!!!Raspuns final este ca resursele naturale sa fie lasate acolo unde sunt pana putoarea mioritico-damboviteana se”desteapta”!!!!Va rog sa-l intrebati pe Ponta,daca tot discuta cu companii uriase in SUA Chevron,Exxin-Mobile etc.,nu-i cauta si pe cei de la Bechtel ca sunt uriasi si ei????Sfatul meu este lasati resursele unde sunt pentru ca tara asta este stupida,penibila si absurda si devine pe zi ce trece si mai stupida,penibila si absurda!!!

 26. Evolutia exploatarii resurselor in Romania.
  – fabrici si uzine nepreformante care trebuie modernizate-au fost demontate si vandute ca fier vechi in strainatate, utilaje grele si uzinele de producere a lor desfiintzate si vandute la fier vechi. Dotari ale armatei care ar fi putut fi adaptate exploatarii de resurse sau interventii in caz de necesitate-demontate si vandute la fier vechi. forta de munca specializata in exploatarea resurselor -disponibilizata si imprastiata prin lume, scolile de meserii si maistrii in specialitate de extractie si exploatarea resurselor desfiintate , Uzine chimice specializate in valorificarea produselor de extractie demontate si vandute ca fier vechi. Transportul greu (linii CF, rampe de incarcare ,triaje, vaqgoane speciale de transport minereu,gari, drezine si locomotive normale si speciale de suprafata si galerii -vandute la fier vechi….. Toate astea sunt foarte bine de Ciuvica care a participat la sfatul tzarii Poi omul stie ce stie Legea facuta acum ete total aiurea si impotriva Constitutiei. Ex Daca prin absurd (care poate fi si realitate)sub Romania s-ar afla resurse de exploatat, un presupus investitor primeste autorizatii si devine proprietar pe resurse. Statul trebuie sa ii incarce pe romani in bouvagoane si sa ii mute in Siberia sau in desertul Great Basin ca aici lumea buna tre sa exploateze resursele promise. Un investitor imobiliar care vrea sa scape de,,o minoritate,, (din exprimarea premierului)isi ia licenta de exploatare resurse de pietris si ii muta pe oameni in Afganistan ca asa vrea muschi lui de investitor Cam asta este gandirea ,,conducatorilor,, sau asa se intelege din comportamentul lor fata de cetateni. Oamenii se judeca dupa faptele lor si ei asta fac

  • “Razboiul Stelelor”, toata seria! Unuia ii cade laserul, la secunda 0.38. Avea un laser rosu. Se stinge cand ii cade, pentru ca de la noroi se scurtcircuiteaza si se stinge. Vader. ‘Traiti!

 27. Asa cum am spus inca din 9 deceembrie 2012 : Ponta & Basescu = love.

  Nici unul, nici celalalt, nu pun interesul national desupra intereselor personale (mita primita de la Berlin si Washington, zeci de milioane fiecare).

 28. Ma uit la DIgi24 si marele economist Suciu a facut un talmes -balmes din datoria pe care o are de incasat statul de la Rompetrol si arunca niste idiotenii pe piata care inflameaza idiotii si arunca suspiciuni,de ce dracu vorbesc daca habar nu au -va spune unul care a lucrat 25 de ani la Midia.E intolerabil cum se pot face asemenea confuzii sau poate diversiuni.

 29. @gemil Daca ati citit comentariile mele veti constata ca am afirmat in tot acest timp ca USL este singura alternativa viabila in acest moment. Si totusi cred ca am dreptul a fiu indignat cand in decizii cheie s-a FACUT numai cum a vrut PSD-ul(referendum/rus/aspazia,11 porunci de la Barosso,numire procurori,luarea ministerului justitiei de la liberali…etc etc).Admit ca liderii PNL sunt niste ghiocei (i-am criticat inclusiv pe Antonescu ca sunt niste pisoiasi speriati) dar nici cand LIBERALII vin cu o propunere DE LEGE UNICA PENTRU RESURSE (cine ar putea sa nu admita ca O LEGE CADRU ar elimina arbitrarul politicienilor si orice suspiciune de …comision ,parandaraturi ,de orice suspiciune ca statul roman a fost fraudat/prejudiciat…) nici ATUNCI LIBERALII NU AU CASTIG DE CAUZA.M-am saturat ca PSD-isti sa spuna ca: Noi avem 42 la suta in sondaje si fara noi nu se poate …decide presedintele.Dar PSD-ul uita ca cca jumatate din electoratul sau provine din electoratul anilor 90(cu AFARA,AFARA REGELE DIN TARA,JOS COPOSU, dintre cei care afirmau in anii 90 ca PIATA UNIVERSITATII este o masa de golani,dintre cei care aplaudau minerii care faceau prapad in BUCURESTI…etc,etc).Asa ca: Sa decidem numai noi PSD cu argumentul ca avem o masa electorala masiva iar LIBERALII sa faca …ciocul mic, mi se pare ca este putin anormal fiindca se bazeaza pe multi alegatori mentionati mai sus sau pe alegatori saracuti cu duhul dintre aceia care scandau/gandeau:Iliescu apare ,soarele rasare.Acestia au avut(au si acum) tot timpul o gandire de slugi si nu au conceput nicodata ca se pot descurca fara dictatura luminata a lui Iliescu).Apoi acestia au trecut in masa la adorarea dictaturii luminate a lui Basescu si acum vor trece/au trecut masiv la dictatura luminata a lui PONTA.N-am nimic cu PONTA ,i-am luat apararea cand era criticat de basisti insa trebue criticat si el, ca orice conducator care greseste.Iar presa care nu critica guvernantii si pe cei de la putere nu este o presa corecta …este o presa aservita si cointeresata de anumita avantaje.Poate judec TOTAL GRESIT dar de aici de la mine asa se …vede.Cu stima.

  • @gheorghe
   ,
   Depașiți (v-am mai spus) acest moment ! Nu mai aduceți teme false, sau nu, din istoria mai recenta si mai puțin recenta care VĂ CONVIN DVS. pentru a argumenta NEIMPLINIRILE PREZENTE. Asa cum , prin RICOSEU mă puneti și pe mine sa o fac. Unde mama dracului l-ati vazut pe PONTA reprosandu-i ceva lui Antonescu, față de cum a procedat acesta de multe ori incorect ieșind LA RAMPĂ? Nici măcar nu a ripostat.
   .
   Asta cu:
   ”dar nici cand LIBERALII vin cu o propunere DE LEGE UNICA PENTRU RESURSE (cine ar putea sa nu admita ca O LEGE CADRU ar elimina arbitrarul politicienilor si orice suspiciune de …comision ,parandaraturi ,de orice suspiciune ca statul roman a fost fraudat/prejudiciat…) nici ATUNCI LIBERALII NU AU CASTIG DE CAUZA.M-am saturat ca PSD-isti”

   …este o MARE MIZERIE (afirmația). A fost o IDEE ”FURATA” de la VICTOR ALISTAR(nu mai conteaza acuma) care de fapt nu s-a vrut O LEGE ci s-a vrut UN PACT – “Vreau un pact pentru resursele naturale”- Crin Antonescu) idee lansata pe 06.10. 2013 (nu 2012 nici 2011) Deci FOARTE, FOARTE recent. Și n-a zis nimeni că-i RĂU. Și nu s-a opus NIMENI. PUNCT
   .
   Asa ca_ comportați-vă RESPONSABIL, măcar cum o fac si liderii USL daca vreti sa scăpam de basescu…odată! Presiunea o inteleg TREBUIE CREATA acolo unde sunt derapaje dar O PRESIUNE pe USL in ÎNTREGUL ei și nu DOAR, și DOAR ,și DOAR, pe PONTA deoarece riscati ca mare parte din PSD, așa cum spunea pe buna dreptate SAG să nu vă mai suporte UMORILE și VRAJBA PE CARE O PRODUCEȚI ȘI O ÎNTREȚINEȚI dar indusa si provocata de basescu, astfel că dvs, voluntar sau involuntar(grav și una grav si alta) SAPAȚI vărtos LA ACEASTA NEÎNCREDERE intre CEI DOI și intre cele doua PARTIDE.
   In actul de conducere cum este GUVERNAREA, trebuie să se țină cont de multe , foarte RIGORI multe foarte multe OBSTACOLE din trecut dar si VIITOARE care nu pot fi trecute nici macar cu majoritatea de 70%.. Ce a facut Antonescu de doi ani decat că a …SPRIJINIT (pe bune, dar mi se pare insufficient) USL? Dar și câteva loviturii pe sub masa…la vedere a dat făra motive? (hai că intram in altă polemica!)
   .
   Este o vorba PE CINE NU LASI SA MOARA NU TE LASA SA TRAIESTI. Am mai spus-o si altadată. După înjumătățirea PNL de catre basescu era suficienta o motiune de cenzura impotriva GUVERNULUI TARICEANU depusa fie de PDL fie de PSD și PNL era istorie…era …PA. Lua drumul PNT-CD. Majoritatea celor din PNL care rezistasera cu greu sub stindardul lui Tariceanu îndemnurilor STOLOJANO-STOICO-BASISTE s-ar fi inregimentat urmare degringoladei produse și datorita ”scheletilor” multora dintre ei PARTIDULUI VIITOR MAMUT-PDL cu basescu CÂRMACI.
   ,
   Și va mai spun pentru a QUATRALIOANA DATA raspundeți DOMNULE, TOT AICI ! ”NU MAI BATETI CÂMPII” ȘI LA MINE SI LA ALTII, PRIN ALTE PARTI ASTFEL CA EU SA NU STIU LA CARE ARTICOL DE-AL MEU RASPUNDEȚI? (CA SCRIU UNEORI MAI MULTE) Daca atâta lucru vă e greu să înțelegeți, eu ce să mai înțeleg referitor la alte lucruri mai complicate? Lăsați-o dracului de treabă!

   • gemil tata.p’acili’sa lumea este mai ingrijorata de multe alte probleme mai grave decat ruperea usl.imaginea guvernarii si atitudinea lui ponta se resfrange si asupra pnl si antonescu,ba,acestuia i se reproseaza o atitudine prea rezervata fata de derapajele lui parsivel ponta.de aceea antonescu are dreptate sa il mai ia de urechi pe ponta si sa il aduca cu picioarele pe terra(ca sa nu se trezeasca din fericirea zilnica cum s-a trezit m r ungureanu).o fi guvernarea grea si complicata dar sa vi tu ponta sa faci la fel ca si guvernarile trecute ba mai rau este scandalos,sa nu vi cu solutii altele decat sa arunci problemele in taxe,impozite,amenzi,descentralizare aiuritoare,concesionarii si contracte cadou nu poate sa trimita usl-ul decat pe drumul pdl-ului.ponta si altii gandesc ca electoratul nu are alta alternativa si nu se intoarce la pdl,asa ca isi vede de socoteli mai departe pana o sa inteleaga ca votul negativ poate sa aduca schimbari de neimaginat la acest moment.si apoi alte partide sunt si vor mai fi.si nu trebuie ignorat ca marele electorat iliescian s-a cam transferat in diferite alte directii si ce a mai ramas sta sa zboare datorita lui ponta.

 30. @GIGI Tot n-ati inteles ca nu trebuie ,IN ACEST CAZ, sa cumparam tehnologia/utilajele lor(este clar ca nu putem sa avem acesti bani).Acesti mari investitori ne pun la dispozitia NOASTRA tehnologia si utilajele lor si noi ii platim(pentru acest serviciu) din productia realizata, care va fi astfel 100% a ROMANIEI.Este incorect ca m-ati acuzat ca sunt DE PRINCIPIU contra exploatarilor de resurse.Sunt/am fost pentru orice exploatare dar facuta de/ si in numele STATULUI ROMAN,cu avantaje pentru ROMANIA/ROMANI si cu respectarea cu o strictete EXCESIVA a conditiilor de mediu(asa cum sustine si PNL).Am sustinut si sustin ca USL este singura alternativa viabila in acest moment ,asa incat totul este clarificat.Cu toata stima.

 31. Sintagma corecta este: “Statul Roman isi putea valorifica singur resursele”

  Folositi timpul trecut – pentru simplul motiv ca Statul Roman nu mai exista; oficial, din 2007, neoficial, din 1994, cind a jucat Vacaroiu tenis cu George Bush Sr. Right?

 32. Daca exista un dram de bun simt si un
  dram de patriotism in liderii politicului
  de la noi , s-ar fi gasit resursele pentru
  exploatarea de catre Romania a bogatiilor
  naturale si nu de catre altii … DAR s-a
  demonstrat ca politicienii romani si mai
  ales liderii acestora , nu au avut dram de
  constiinta , de rusine , de bun simt ! …

  Si mai ales dram de respect fata de acest popor !

  Ne-au considerat mereu si o fac in continuare :
  slabi , inculti , fraieri ! … Altfel le-ar
  fi fost frica sa ajunga unde au ajuns ! …
  Din pacate reactiile populare au fost palide
  sau au lipsit uneori cu desavarsire , asa incat
  ” ei ” au zambit si au zis : A , se poate ! …
  Si … au facut-o din plin , sprijiniti evident
  de ” afara ” de noii beneficiari ai acelor bogatii !
  Si atunci , ce mai vorbim ? ce ne mai lamentam ???
  Ori iesim masiv in strada si le aratam ca nu e chiar
  asa , ori o lasam balta si nu ne mai dam cocosi pe
  bloguri , pe sticla sau prin presa …. Pierdem vremea …

 33. Va rog sa cititi scrisoarea pe post.
  (Exista pericolul ca altfel inexactitatile grosolane expectorate de dl Ciuvica sa fie ultimul cuvant.)

 34. Ceea ce scrie d-l Mihut este corect din punct de vedere juridic dar …
  Romania mai are suveranitate pentru a impune o vointa proprie asupra resurselor sale ? Pai nu, Basescu a cedat suveranitatea iar Ponta se chinuie sa confirme acest lucru pentru a fi acceptat.
  In prezent Romania SUPRAVIETUIESTE ca stat numai pentru ca ai ei conducatori accepta statutul pe care l-au impus Romaniei “prietenii”.
  Un coleg de postare scria ca putem valorifica singuri resursele, dar cum ? Cu ce ? Cu cine? Romania nu mai dispune de mijloace de productie iar eventuala achizitie de pe piata ( si asta daca i se va permite !) va fi un dezastru financiar datorata preturilor si a dobanzilor la credite ca doar bancile trebuie sa profite de nevoia ta.
  Si apoi FMI ce sa mai zica dupa ce te-a adus la limita in asa fel ca sa supravietuiesti sa depinzi de el, iar imprumut pentru tehnologizare nu o sa vedem in veci dupa ce s-au chinuit sa ne aduca in stadiu de PIATA DE DESFACERE si de sursa de materii prime pe gratis.
  Asa ca prieteni avem ce am votat de-a lungul timpului, am fost atenti la circul politic pariind si votand fara discernamant in timp ce tara a fost vanduta cu bucatica. Atata vreme cat romanii au votat un escroc bahic, lucru care nici nu mai trebuie dovedit de vre-o instanta oricare ar fi ea, ne meritam soarta. Pacat de copiii nostri ca nici macar nu am fost atenti ca au fost educati in scoala in ideea respingerii ideii patriotice, lipsiti de cultura istorica si pe care ii lasam intr-o tara devalmasita, si D-le Tudor, din pacate fara armata. Romania nu poate asigura din acest punct de vedere nici macar o simpla patrulare .

Leave a Reply