Ordinul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care prevede că producătorii trebuie să vândă energie către populație la un preț reglementat care să le asigure un profit de maxim 5% din suma costurilor justificate, îngrădește libertățile constituționale de exercitare a activității economice, fiind încălcată Constituția României, consideră Hidroelectrica, una dintre cele mai afectate companii. De asemenea, încalcă legislația națională, dar și directivele europene.

Aceste precizări apar într-un document al ANRE care cuprinde punctele de vedere ale producătorilor asupra ordinului, care a fost publicat pe 1 februarie în Monitorul Oficial, scriu agentiile de presa.

Cele mai afectate companii sunt Hidroelectrica și Nuclearelectrica, acestea putând fi obligate de la anul să livreze în regim reglementat până la 65% din producție.

Metodologia creează un mediu economic incert și impredictibil pentru producator, neavând la baza formule concrete de calcul, ci fiind formată doar pe estimări care pot conduce la prejudicii semnificative, marja de profit de 5% nefiind suficienta raportat la riscurile suportate, mai arată Hidroelectrica.

Hidroelectrica este cea mai profitabila companie de stat din domeniul energiei. Deciziile ANRE si ale Guvernului din ultima perioada saboteaza profiturile statului in domeniul energiei.

6 COMMENTS

  1. Radu Tudor spune dupa mine: Liviu Dragnea , Valcov si Tariceanu isi saboteaza propriile companii.

    Spune cu voce tare : Liviu Dragnea si Tariceanu.

  2. Hai, ca-mi vine sa plang de mila lor,sunt platiti cu salarii uriase si trai nineaca pe factura umflata a noastra,platitori constanti si depedenti de serviciile lor!Faptul ca-si limiteaza profitul,asta e,ghinion,fie si un lup mancat de oaie!Cred si eu ca duc dorul ingineriilor baietilor destepti cand factura simpla arata ca desfasuratorul nu stiu carei entitati din productia grea iar acum cand ne da si noua,consumatorul casnic,o reglementare care sa ne ajute sar de fund in sus!Nu-i vait,isi vor face calcule reale si vor functiona la fel de bine si daca stau in carca noastra macar sa respecte banul venit regulat!Asta cu sabotatul e o prostie,cine saboteaza pe cine?Pleaca catelul de la macelarie?Pleaca vreunul?

  3. Iar uitati sa precizati ca ” ANRE la presiunea lu dragnea infractorul saboteaza companiile energetice” . Camd o sa aveti curajul sa spuneti ca dragnea conduce Romania spre dezastru? Chiar nu aveti demnitatea sa spuneti adevarul?

  4. gresesc sau aceste companii sunt companii de stat?deci statul este proprietarul lor nu managerii ce se dau de ceasul mortii ca le scade profitabilitatea si la sfarsitul anului nu isi mai pot impartii bonusuri grase.daca acesti manageri lucrau in sectorul privat si comentau deciziile proprietarului(care poate hotara daca vrea si sa aiba profit 0,1% ) zburau in secunda doi.si la experiza lor ce tinde spre minus infinit isi mai gaseau alt job la pastele cailor.

  5. Domnu Radu, poate faceti o investigatie si asupra taxelor stabilite de ANRE pentru conectarea la reteaua eletrica. E o adevarata mafie acolo.

Leave a Reply