Republica Moldova este o ţară neutră, dar aceasta nu înseamnă că ea este izolată, a declarat premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, în cadrul unei întrevederi la Chişinău cu preşedinta Adunării Parlamentare a NATO, Rasa Jukneviciene, căreia i-a spus că ‘neutralitatea i-a fost impusă (Republicii Moldova) de implicarea forţelor militare ruse în conflictul din Transnistria’, conform unui comunicat de presă al guvernului de la Chişinău transmis AGERPRES.

‘Faptul că Republica Moldova prin Constituţia sa este o ţară neutră nu înseamnă că ne dorim să fim o ţară izolată. Dimpotrivă, ne dorim o colaborare foarte strânsă cu NATO, ne dorim să învăţăm, ne dorim să instruim militarii noştri şi să participăm la exerciţii comune internaţionale‘, a menţionat Pavel Filip, citat de portalul Deschide.md.

Neutralitatea nu a fost alegerea noastră. A fost impusă de implicarea forţelor militare ruseşti în conflictul de pe Nistru. Aceste forţe, din păcate nu au plecat de pe teritoriul Republicii Moldova până astăzi, în ciuda apelurilor repetate ale ţării noastre şi comunităţii internaţionale şi a angajamentelor Federaţiei Ruse‘, a afirmat şeful guvernului de la Chişinău.

La rândul său, preşedinta AP NATO, Rasa Jukneviciene, a menţionat că instituţia poate pune la dispoziţia Republicii Moldova expertiza şi experienţa necesare pentru a face faţă noilor riscuri şi provocări din regiune, în special celor legate de implicarea Federaţiei Ruse.

‘NATO nu este o alianţă pentru război. Este este o alianţă pentru pace. O alianţă pentru democraţie’, a subliniat oficialitatea europeană. În sprijinul declaraţiei preşedintei AP NATO, premierul Pavel Filip a dat ca exemplu proiectele Alianţei Nord-Atlantice implementate în Republica Moldova, cum ar fi cel de retragere a stocurilor de pesticide periculoase.

Cu ocazia acestei întâlniri, cei doi oficiali au discutat despre dezvoltarea capacităţilor de securitate şi apărare ale Republicii Moldova în contextul provocărilor din regiune.

Adunarea Parlamentară a NATO este o organizaţie interparlamentară care reuneşte, în prezent, parlamentari din cele 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, precum şi din 12 ţări membre-asociate. Republica Moldova este membru-asociat al Adunării Parlamentare a NATO din noiembrie 1994, aminteşte acelaşi comunicat.

Imagine din Tiraspol
Related image

1 COMMENT

Leave a Reply