Obiectivul Departamentului Apărării al SUA în privința Ucrainei este de a asigura existența unei Ucraine libere, prospere și democratice, care să se poată apăra și să descurajeze agresiunile rusești în continuare, a declarat Laura K. Cooper, Secretar adjunct al Apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia, care a fost audiată la Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei privind evaluarea politicii SUA față de Europa și NATO.

„Ucraina încearcă să-și elibereze teritoriul de sub ocupația sau controlul rusesc, inclusiv în cea mai recentă contraofensivă. Ucraina este bine pregătită și echipată. Deși cursul războiului este dinamic și imprevizibil, avem mare încredere în capacitățile de pregătire și pregătire ale forțelor armate ucrainene”, a spus ea.

Asistența de securitate pe care Statele Unite, aliații și partenerii au oferit-o este substanțială. Aceste resurse reflectă interesele și valorile comune care sunt în joc, a spus ea.

„Războiul de agresiune al Rusiei este un pericol clar și prezent nu numai pentru Ucraina, ci și pentru securitatea Europei și pentru principiile de bază ale suveranității și integrității teritoriale care susțin stabilitatea globală”, a spus Cooper.

Grupul de aproximativ 50 de națiuni din Grupul de Contact pentru Apărare a Ucrainei a abordat în mod colectiv cerințele și cererile prioritare ale Ucrainei, atât pentru lupta imediată, cât și pe termen mai lung, a spus ea.

Au fost furnizate peste 28 de miliarde de dolari în angajamente de asistență în materie de securitate din partea aliaților și partenerilor, inclusiv în domeniile prioritare ale armurii și artileriei de apărare aeriană. Nouă țări europene au contribuit cu peste 1 miliard de dolari fiecare, a spus ea.

Asistența de securitate acordată Ucrainei ca procent din produsul intern brut plasează SUA pe locul 12 la nivel global. Peste jumătate din toate tancurile, vehiculele blindate de transport de trupe, vehiculele de luptă ale infanteriei, sistemele de artilerie de 155 mm și sistemele aeriene fără pilot și aproximativ jumătate din rachetele cu stingere și suliță furnizate Ucrainei provin de la aliați și parteneri care nu sunt din Statele Unite, a spus Cooper.

Aliații au antrenat de trei ori numărul de soldați ucraineni pe care i-au antrenat Statele Unite, a adăugat ea.

Germania și Polonia colaborează pentru a furniza Ucrainei tancuri Leopard, precum și pregătirea, întreținerea și susținerea acestor tancuri. Țările de Jos și Danemarca colaborează pentru a stabili formarea piloților ucraineni pentru a pilota aeronave de generația a patra, a spus ea.

De asemenea, aliații încep să își asume angajamente pe termen lung. Germania a autorizat aproximativ 13 miliarde de dolari în sprijinul Ucrainei în următorii 9 până la 10 ani, Norvegia a angajat peste 7 miliarde de dolari, iar Danemarca a anunțat recent 3,2 miliarde de dolari, a spus ea.

Există o colaborare din ce în ce mai mare între Statele Unite și parteneri în ceea ce privește producția industrială, atât pentru a sprijini Ucraina, cât și pentru a umple stocurile Armatei SUA, a spus ea.

Departamentul recunoaște importanța acordării de prioritate responsabilității pentru asistența de securitate a Ucrainei, a spus ea. „Până în prezent, nu am văzut dovezi credibile ale deturnării ilicite a armelor convenționale avansate furnizate de SUA, deși Rusia continuă să răspândească o dezinformare în acest sens”.

Departamentul Apărării continuă să folosească măsuri de monitorizare în Ucraina pentru a urmări sistemele de arme sensibile din SUA și pentru a preveni în mod proactiv proliferarea armelor, a adăugat ea, citata de stripes.com

 

Leave a Reply