Ca stat membru NATO, de Ziua Armatei, Romania primeste inca un semnal important de solidaritate aliata. Prezenta cvasi-permanenta, pe baza rotationala, a unor nave militare americane in Marea Neagra si in Portul Constanta.

Evenimentele grave ce au avut loc din 2008 pina azi, avand ca element agresor Rusia atat in Georgia cat si in Ucraina, a determinat NATO sa ia o serie de hotarari in vederea intaririi Flancului Estic printr-o prezenta aeriana, maritima si terestra consolidata.

Aceste actiuni reprezinta o respectare ad literam a Tratatului de la Washington din 1949, care este cadrul de drept si politic al functionarii Aliantei Nord Atlantice.

Principiul solidaritatii – toti pentru unul si unul pentru toti – este reflectat intocmai de implicarea SUA si a altor aliati pe teritoriul Romaniei, Poloniei si al tarilor baltice.


Distrugătorul american USS Carney (DDG-64) a sosit marți dimineață în Portul Constanța pentru o escală.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Statului Major al Forțelor Navale, lt. col Corneliu Pavel, distrugătorul face parte din Flota a VI-a americană din Marea Mediterană, iar pe timpul staționării în port, o delegație condusă de comandorul Kenneth Pickard, comandantul navei, are programate vizite protocolare la Comandantul Flotei.

USS Carney (DDG-64) este a 14-a a navă din Clasa de distrugătoare Arleigh Burke, având lungimea de 154 m și o greutate de 9000 tone. Distrugătorul, ce a intrat în serviciu în anul 1996, are la bord un sistem de detectare și distrugere a rachetelor balistice de tip Aegis (Ballistic Missile Defense System) — similar celui operat de NATO în baza de la Deveselu, lansatoare de rachete Tomahawk și Harpoon, precum și sisteme de apărare antiaeriană la atacul aviației ostile, sisteme de detectare și atac în lupta subacvatică și poate ambarca două elicotere de atac Sikorsky MH-60R. Nava dezvoltă viteza maximă de 30 noduri iar echipajul este alcătuit din 33 ofițeri, 38 subofițeri și 210 marinari.

În luna august 2016, Distrugătorul Carney a luat parte la Operațiunea Odyssey Lightning din Marea Mediterană, fiind desemnat să asigure protecția port-avionului USS Wasp, ale cărui avioane au atacat pozițiile militanților ISIS din Libia.

Potrivit Flotei a 6-a americane, USS Carney a părăsit la 18 octombrie baza din Rota (Spania), după o serie de lucrări de mentenanță, pentru operațiuni de patrulare de rutină în zona de responsabilitate a Flotei a 6-a în scopul intaririi NATO în Europa. În afară de partea de est a Atlanticului și Marea Mediterană, zona de responsabilitate a Flotei a 6-a SUA se extinde și în Marea Neagră.


 

10 COMMENTS

 1. Eu inteleg cu toti pentru unul si unul pentru toti, dar deocamdata Romania si Polonia nu au fost agresate de nimeni. De fapt pe noi ne-au agresat tocmai americanii, cu gordonii, gitensteinii si klemmii lor, desi, ochii nostri sunt indreptati cu insistenta spre Rusia. Ne dau americanii la gioale, ni-l impun pe basescu si ne ameninta ca ramanem fara tara daca il dam jos, iar noi suntem cu ochii pe rusi, sa nu care cumva sa faca vreo miscare. Eu nu cred ca rusii o sa ne agreseze pe noi pentru ca nu au motiv. Sau nu aveau, pana mai curand, ca am zis noi ca ne trebuie anti-rachete la Deveselu. Si Deveselu e al naibii de aproape de Slatina. Am un pic emotii asa.
  In sfarsit, ideea e ca eu nu consider Rusia ca fiind un agresor. Tot ce a facut Rusia in ultimii ani a fost sa ramana in defensiva, a avut un comportament reactiv la evenimentele iscate de SUA si puterile vestice. Daca exista un instigator in aceasta relatie, atunci vestul este acela, nu rusii.
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/

   • Se poate prietene, dar nu intelegeti voi astia cu ochelari de cal. La voi daca nu e alba, e neagra. Mai exista totusi o zona gri. Din pacate, diplomatia romaneasca e moarta in momentul de fata, dar asta nu inseamna ca nu poti fi in relatii bune cu majoritatea statelor din lume. Problema e ca multi dintre noi sunt prea incuiati sa inteleaga astfel de lucruri.

  • Cristian, nu era mai simplu sa scrii: “Salvam Crimea. De Kiev”?
   A propos de sloganuri, ce spui, si Ungaria ne vrea binele mult de tot nu-i asa? Sunt sigur ca Rusia nu stie sa joace cu manta.
   Ca veni vorba de Deveselu, un atac asupra Deveselu ar echivala cu o declaratie de razboi impotriva US asa ca din perspectiva asta Deveselu este unul dintre cele mai sigure locuri de pe pamant. Daca ingrijorarea ta este reala, si daca imi este permis un sfat, eu zic sa stai linistiti.
   Oare de la Deveselu se “vede” Crimea (si in general Marea Neagra)? Intreb si eu, nu dau cu parul.

   • Va imbatati cu apa rece, Deveselu e cel mai nesigur loc de pe pamant in cazul unui conflict Nato-Rusia. Constanta si Bucuresti vor fi celelate 2 locuri nesigure. Iar de supravietuit vor supravietui doar carcalacii ca sunt rezistenti la radiatii.

    • Frumusetea existentei arsenalelor nucleare, de o parte si alta, este ca exclude riscul utilizarii acestora prin insasi natura rezultatului final. Si daca nu, peste cateva milioane de ani cand carcalacii (ex. gandaci de bucatarie si alte specii de insecte de genul) vor fi evoluat intr-o specie inteligenta sunt sigur ca Deveselu va fi trecut in cartea lor de capatai ca locul de unde a inceput totul: “La inceput a fost Deveselu” (am trecut cu ghilimele ca sa nu fiu acuzat ca am plagiat din biblia carcalacilor).

 2. maine chiar au loc niste exercitii comune.prezenta face parte din rotatia aparuta dupa lovitura de stat din ucraina si ruperea crimeii facuta de separatistii pro rusi

 3. Uss wasp nu este portavion.este un lhd( Nava ptr.desant amfibiu).si unde este intarirea? de vreo 10 ani navele Americane se tot rotesc in MN.

Leave a Reply