Cele 28 de state membre NATO, printre care si Romania, intaresc puternic apararea pe flancul de est. Cel mai important contributor militar, financiar si logistic al NATO este SUA, cu peste 70% din capacitatile mentionate asigurate de Washington. Prezenta militara americana concreta pe teritoriul Romaniei si altor state din Europa de Est demonstreaza clar ca aceasta parte a continentului nu mai este lasata prada Moscovei, ca acum 70 de ani. Romania este azi parte a lumii civilizate, democratice si libere. Cum gestionam aceste atribute importante depinde numai de noi si de nivelul de cultura, educatie si patriotism al politicienilor care ne conduc.
==========================
Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, urmează să prezinte marți proiectul de buget al Pentagonului pentru 2017, cu finanțări suplimentare pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic, noi mini-drone și întărirea prezenței americane în Europa de Est, în special în Estonia și România, transmite AFP citat de Agerpres.
Un responsabil din cadrul Departamentului Apărării a făcut cunoscut luni că bugetul de bază al Pentagonului pentru anul fiscal 2017 (1 octombrie 2016 — 30 septembrie 2017) se va ridica la 524 de miliarde de dolari, în creștere cu 59 de miliarde de dolari în raport cu anul precedent.
Bugetul va include numeroase “fonduri pentru operațiuni în străinătate”, cu scopul de a finanța operațiunile sale în Afganistan și lupta împotriva grupării SI.
Un alt responsabil, care a dorit să își păstreze anonimatul, a precizat că bugetul va include 7 miliarde de dolari numai pentru combaterea jihadiștilor din SI, în creștere cu 35% în raport cu anul precedent.
Bugetul militar al Statele Unite este cel mai important din lume și depășește chiar bugetele de apărare însumate ale altor opt armate mari.
Acesta a menționat că secretarul Apărării va anunța o întărire în consecință a prezenței militare americane în Europa de Est, în special în Estonia și România, pentru a face față amenințării ruse.
Ashton Cater să pregătește, de asemenea, să dezvăluie noi aparate care până în prezent au fost strict secrete, mici drone capabile să zboare în formație, potrivit unui alt responsabil din cadrul Pentagonului.
Bugetul va detalia, totodată, planurile Pentagonului pentru avionul de atac la sol A-10: acest aparat dezvoltat în anii 1970 urma să fie retras, dar a devenit un instrument foarte prețios în lupta împotriva jihadiștilor și cariera sa va fi astfel prelungită.
Secretarul Apărării va lua cuvântul marți dimineață la Washington, iar bugetul complet al apărării va fi dezvăluit săptămâna viitoare.
In acelasi timp, la Bucuresti, au loc dezbateri si decizii importante. Trecerea treptată de la Statul Major General la conceptul predominant în spaţiul euro-atlantic de Stat Major al Apărării se numără printre priorităţile strategice ale Ministerului Apărării pentru 2016, aflate luni în dezbatere, transmite Agerpres.
‘Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a dispus crearea unui format de consultare cu reprezentanţi ai Sistemului de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, experţi din sfera apărării şi securităţii, precum şi cu reprezentanţi ai mediului asociativ al militarilor în rezervă, în ceea ce priveşte stadiul şi perspectivele de implementare a priorităţilor strategice ale Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2016. Prima masă rotundă în acest format s-a desfăşurat luni, 1 februarie, la sediul MApN şi a avut ca temă Alinierea structurii armatei şi a managementului resurselor umane la cele mai bune practici NATO şi la consecinţele generate de noul mediu de securitate, cuprinsă în Planul Sectorial al MApN pentru anul 2016’, se precizează într-un comunicat de presă al MApN transmis AGERPRES.
Alte priorităţi sunt asigurarea unui statut unitar pentru întregul personal militar al ministerului şi realizarea unui echilibru între diferitele categorii – cadre militare, soldaţi şi gradaţi profesionişti, asigurarea mobilităţii pe funcţii a personalului militar şi a evoluţiei în carieră pe baze de previzibilitate şi motivaţionale, în raport de cerinţele şi nevoile instituţiei.
Dezbaterile de luni, informează MApN, s-au axat pe opţiunile previzionate în ceea ce priveşte procesul de punere în acord a structurii organizatorice a MApN cu procesele de adaptare strategică derulate la nivelul NATO şi UE şi consacrarea acestora prin proiecte legislative în acest domeniu, adaptate direcţiilor de evoluţie a organismului militar românesc.