Vicepremierul Dan Barna a anunţat, luni, că va propune premierului Florin Cîţu un parteneriat la nivelul Guvernului cu Biserica Ortodoxă Română pentru campania de vaccinare anti-COVID, menţionând că în Grecia, după un asftel de demers, rata de imunizare a ajuns la 50%.

Potrivit lui Barna, nu există altă variantă decât vaccinarea, pentru a nu fi în situaţia de a se impune măsuri de restricţie persoanelor nevaccinate, cu acces limitat în spaţii comerciale sau zone neesenţiale, în cazul creşterii incidenţei peste un anumit prag într-o localitate.

“Realitatea din jur ne arată că vom avea un val patru şi trebuie să fim cât mai pregătiţi pentru asta şi tocmai în acest context mesajul este unul foarte clar: nu există altă variantă decât vaccinare. Pentru a nu trebui să fim în situaţia unor măsuri de prevenţie prin care persoanele nevaccinate să aibă acces, să spun, limitat în spaţii comerciale sau în zone neesenţiale trebuie să ne vaccinăm. Dacă nu ne vaccinăm, oricât ne dorim cu toţii să putem continua viaţa aşa cum ne-am obişnuit, lucrurile vor deveni complicate. (…) De asemenea, propunem măsuri mai active prin care vaccinarea să crească şi în mediul rural şi urban acolo unde sunt cifre foarte mici. Cred că este momentul să discutăm foarte clar şi voi propune premierului la şedinţa de Guvern ca la nivelul Guvernului să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă şi un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română, ca partener pentru vaccinare”, a afirmat vicepremierul, după şedinţa Biroului Naţional USR PLUS.

El a dat exemplul Bisericii Ortodoxe din Grecia. “Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru şi, iată, Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că este posibil şi sunt convins şi am încredere în înţelepciunea şi a Părintelui Patriarh şi a celorlalţi ierarhi din cadrul Bisericii Ortodoxe că acest mesaj e timpul să fie dat tocmai pentru ca românii să afle, pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important este să ne vaccinăm pentru a nu trebui să intrăm din nou într-o perioadă din care am crezut că am scăpat. Este una dintre măsuri”, a adăugat Dan Barna.

Liderul USR PLUS a spus că va propune şi participarea coordonatorului campaniei de vaccinare anti-COVID la şedinţele de Guvern şi ale coaliţiei, precum şi implicarea prefecţilor.

“De asemenea, o să propunem în coaliţie şi sper să avem şi în Guvern participarea, cel puţin în următoarele săptămâni, participarea în fiecare săptămână a coordonatorului campaniei de vaccinare, tocmai pentru a vedea care sunt măsurile pe care le au dânşii în vedere şi în ce măsură putem noi toţi şi de la nivel de decidenţi politici şi de la nivel de cetăţeni, prin mesajele pe care le vom transmite după şedinţa de Guvern pentru ca din nou campania de vaccinare să devină o realitate. (…) Am discutat, de asemenea, în şedinţa Biroului Naţional despre mesaje ale prefecţilor către primari din mediul rural în această linie de stimularea vaccinării, cum tot aşa, la iniţiativa USR PLUS, vom avea o întâlnire cu toţi prefecţii, subprefecţii şi primarii noştri tocmai pentru a le acorda tot sprijinul ca în localităţile lor şi în unităţile administrativ-teritoriale să desfăşoare o campanie de vaccinare care să crească aceste cifre de la nivel local”, a explicat Dan Barna.

Întrebat despre restricţiile care ar putea fi impuse persoanelor nevaccinate anti-COVID, Barna a spus: “Este foarte clar, uitându-ne la ce se întâmplă în toată lumea şi în Europa, că dacă nu ne vaccinăm vor fi necesare aceste măsuri de prevenţie pentru cetăţeni şi aceste măsuri de prevenţie vor fi adresate, cum se întâmplă de altfel în multe ţări din Europa, persoanelor nevaccinate, tocmai pentru ca prin aceste măsuri întreaga populaţie să fie protejată”.

El a adăugat că este vorba de “măsuri deja implementate în ţările din jur”, cum ar fi accesul limitat sau cu program în spaţiile neesenţiale pe perioada weekendului al persoanelor nevaccinate.

“Orice măsură, dacă va fi cazul şi sper să nu fie cazul… Şi să fie foarte clar – astfel de măsuri pot fi avute în vedere dacă se atinge o anumită incidenţă într-o anumită localitate. Ca să nu fim în astfel de situaţii, trebuie să mergem să ne vaccinăm. E foarte clar: mergeţi şi vă vaccinaţi şi nu va fi nicio problemă”, a transmis Barna, citat de Agerpres.

Leave a Reply