Calin Popescu Tariceanu scrie pe Facebook :

“O clarificare necesară referitoare la votul prin corespondenţă

Am văzut zilele acestea vehiculate o serie de neadevăruri referitoare la declaraţii pe care le-aş fi făcut la finalul lui ianuarie, în cadrul unei dezbateri privind soluţiile pentru un acces mai facil la vot al românilor din străinătate, organizată de Ambasada Franţei în România şi de Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Ştiinţe Sociale (CEREFREA).

În primul rând, la această dezbatere am ridicat semne de întrebare privind posibile fraude care pot apărea în procesul de introducere a votului prin corespondenţă. Am afirmat că aşa cum s-a întâmplat şi în România în trecut, aşa s-ar putea întâmpla şi în diaspora în viitor. În România, din păcate, au existat multiple cazuri de cumpărare de voturi – prin chermeze organizate în campanie şi daruri oferite votanţilor. Românii îşi amintesc că un participant frecvent la astfel de chermeze – alături de personaje îndoielnice – a fost Traian Băsescu.

Am susţinut că modernizarea legii electorale trebuie însoţită de măsuri de prevenţie a unor astfel de situaţii, mai ales că în cazul votului prin corespondenţă astfel de fraude sunt mult mai greu de urmărit. De altfel, la acelaşi seminar, a fost invocată de către alţi participanţi experienţa unor democraţii, unde s-a constat că votul prin corespondenţă a fost însoţit de fraude. Sunt semne de întrebare legitime care ar trebui discutate civilizat, nu folosite în bătălia politică.

Aşa că Traian Băsescu şi colegii lui din PNL (și cei care fac comentarii similare în spațiul public) ar trebui să lase ipocrizia, demagogia şi populismul. Nu foloseşte nimănui, nici măcar lor, să arunce în public minciuni, doar-doar vor reuşi să schimbe majorităţi parlamentare.

Traian Băsescu aparţine trecutului României şi trebuie să rămână acolo. Este un preşedinte care a făcut mult mai mult rău României, decât Nicolae Ceauşescu. Astăzi, România are nevoie de un cordon sanitar care să o separe de Traian Băsescu.”

 

11 COMMENTS

  • tradiceanu are dreptate? cand? la miruirea coruptilor si infractorilor? cand jigneste diaspora? cand tradeaza liberalismul? cand incalca constitutia? voi sunteti aerieni

   • Daa! Noi suntem aerieni si diaspora e ..balonul! ma terminati cu toate prostiile astea, inclusiv cu liberalismul lu’ peste oceanic maioneza ca daca il iei pe unul la bani marunti, habar n-are pe unde pedaleaza!

 1. declaratie politica de 2 lei. nici iliescu nu a fost mai rau ca ceausescu, desi a salutat moartea unor oameni. tariceanu s-a simntit mai bine pe vremea lui ceausescu ? uau.
  se poate revansa cand proiectul votului electronic, sau prin corespondenta se va savarsi. va arata ca-i pasa. daca vor ajunge la un produs final cu votul asta, psd-ul va cadea la 20-25 %, cred.
  daca nu l-ar baga in seama pe basescu ar fi minunat: basescu ar turba ca nu mai e bagat in seama (ca numai voi de la a3 si psd-ul il mai pomenete), ar fi mai concentrati pe munca si oamenii va vor rasplati cu voturi pentru rezultate. rezultate ioc, il aveti pe basescu in fiecare propozitie = 2016 pnl + udmr = victorie

 2. Pentru mine: un sac sau o cuşcă, 2 indivizi care au trăit foarte bine în perioada comunistă, se iau la întrecere pe bază de mahalagism de ghetou: care pe care, tu ai fost, ba tu ai fost şi tot aşa, cînd de fapt spiritul impunerii şi setea de a conduce, setea de a manipula şi de a minţi, setea de a avea totul după deviza: *ce e al meu e doar al meu şi ce e al tău este şi al meu*, metoda folosită de nemernici trăitori în timpul comunismului rezistă şi în zilele noastre. Oare care din ei este?

 3. Basescu trebuie sa infunde puscaria, dar pana atunci, o palma superba data istoriei, intr-un stil ce ne aduce aminte fix de comunisti: sutele de mii de morti ale regimului Ceausescu, foametea din anii 80-90, lipsa curentului, apei, transportului; si tot, cumva, Basescu e mai rau.
  a uitat de Iliescu, mafiotul sovietic care a ordonat la tv moartea tinerilor de la universitate; si asta de mai multe ori.

  citez:
  “Am văzut zilele acestea vehiculate o serie de neadevăruri”
  da, si noi taricene, si noi.

 4. Are dreptate ! Ceausescu nu avea pretentia de a fi un mare democrat. El promova dictatura proletariatului dupa cum recunostea. Basescu a imbracat hainele democratiei dar lenjeria sa duhneste a securism.

 5. Domnule Radu Tudor, ceva revoltător de pe stiripesurse despre porcul de Băsescu la InsolvențăTV:
  21:15 – “Basescu, declaratie soc: Daca am spus ca Voiculescu trebuie arestat, imi cer scuze” – http://www.stiripesurse.ro/basescu-declaratie-soc-daca-am-spus-ca-voiculescu-trebuie-arestat-imi-cer-scuze_953234.html
  “DACĂ GĂSIȚI O DECLARAȚIE ÎN CARE EU AM SPUS CĂ VOICULESCU TREBUIE ARESTAT, EU ÎMI CER SCUZE.”
  L-am văzut toți timp de 10 ani zicând asta la televizor, Antena 3 are MII de dovezi video în arhivă, iar el ne ia drept proști!!!

 6. Diferenta esentiala e ca Ceausescu in nemernicia lui a creat o industrie, depasita sau nu e alta problema, pe cand marinarul n-a mai lasat nicio industrie.
  Daca mai statea inca 5 ani vindea si oamenii bucata cu bucata.
  Unul a industrializat o tara altul a facut tabula rasa.
  La nivel de justitie cred ca au fost cam pe acelasi palier, diferente foarte mici.

Leave a Reply