“Constat cu îngrijorare cum, în ultimele săptămâni, au luat amploare atât conflictele dintre instituții, cât și acțiunile unor instituții de forță care slăbesc democrația. România trebuie să revină la o stare de normalitate și, în acest context, cred că decizia de ieri a Curții Constituționale de respingere a sesizării PNL prin care s-a încercat blocarea înființării Comisiei pentru evaluarea democrației deschide drumul spre o dezbaterea reală de care avem urgent nevoie la nivelul Parlamentului”, a declarat presedintele ALDE Calin Popescu Tăriceanu, într-un comunicat de presa.

În opinia liderului ALDE, România are nevoie mai mult decât oricând de o astfel de comisie.

“România vine după 10 ani de regim Băsescu, care a impus o logică a conflictului instituțional și a practicilor la limita democrației sau chiar antidemocratice. Un regim care a folosit instituțiile ca ‘baroase politice’ pentru a tranșa conflicte politice, chiar cu riscul vădit de încălcare a echilibrului puterilor în stat. Din păcate, nu pot să nu constat că strategiile și practicile nedemocratice specifice regimului Băsescu continuă. Astăzi, există mari semne de întrebare legate de schimbarea prin mijloace nedemocratice a Guvernului, nu în Parlament, ci prin acțiuni de forță în afara instituțiilor alese democratic”, arată Tăriceanu.

Acesta atrage atenția și că România trece printr-o perioadă de “acțiuni necesare” în zona justiției, “alterate, din păcate, de o serie de abuzuri și excese care ridică grave semne de întrebare legate de respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor”.

Tăriceanu susține că niciun om politic responsabil “nu poate să închidă ochii când vede cazuri de abuzuri asupra cetățenilor, cum este cel al Marianei Rarinca, sau când vede România pe primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul rușinos al proceselor pierdute la CEDO”.

“Când în România democrația este sub asediu, Comisia pentru evaluarea democrației este o necesitate, o dovadă de responsabilitate și normalitate de care avem nevoie. Relansez invitația adresată tuturor partidelor și reprezentanților societății civile, dar și cetățenilor, de a contribui la activitatea acestei comisii. Vreau ca această comisie să nu fie privită ca un vehicul partizan, ci ca o șansă de a aduce România pe un drum al normalității democratice care va da mai multă încredere cetățenilor în stat și în instituții”, conchide Călin Popescu-Tăriceanu.

20 COMMENTS

 1. EL VORBESTE ? Cel care pune umarul si ajuta ca unii apropiati sa nu poata fi dati pe mana justitiei , interpretand dupa bunul plac cand regulamente neconstitutionale cand constitutia! Atat ponta cat si tariceanu trebuie sa plece…apoi va fi liniste in Romania! Sa lasam miruirea sa o faca popa in biserica

  • Lasa Oaie ca sunt altii care pun umarul ca sa nu fie dati pe mana justitiei iohannis,blaga,gorghiu ,orban,basescu,boagiu,flutur,boc,anastase,stanciu,kovesi,dutza,blejnar,berceanu,videanu,etc. O gramada basisto-iohannista uriasa.Umpli doua garnituri de tren cu ei doar la prima strigare.Si cati penali basisto-iohannisti or mai fi.

  • Pai el vorbeste si bine face, macar vorbeste si are si dreptate! Iar actiunile securisto-politice a procurorilor aserviti politic nicidecum nu inseamna justitie, stimate domn!

 2. Încep confirmările(lumea mare şi interesele):
  **Banca Centrală Europeană (BCE) a creat linii secrete de finanţare, constând în facilităţi de credit bilaterale, către România şi Bulgaria, în cadrul eforturilor de a convinge băncile centrale să nu oprească susţinerea subsidiarelor băncilor din Grecia, potrivit Financial Times. Sursa a spus că BCE a creat aranjamente speciale swap, sau linii bilaterale de creditare cu România şi Bulgaria, pentru a le asigura că băncile elene vor beneficia de finanţare pe perioada crizei.**
  E o parte din articol.http://www.stiripesurse.ro/linii-secrete-de-finan-are-pentru-bancile-grece-ti-din-romania_961715.html

 3. Succes, domnule Tăriceanu! Aşteprăm să vedem paşi concreţi în restabilirea democraţiei în România. Ochii sunt aţintiţi spre Parlament. Singura speranţă.

 4. DA DOMNULE TARICEANU, TOTUL SE INTAMPLA CU ACORDUL SI INCURAJAREA PE CARE O AU DE LA MAFIA MONDIALA TRICEFALA SUA-PPE-RUSIA………….ATI STRANS BANI MULTI LA BUGET, ATI CORECTAT NENOROCIRILE FACUTE DE MAFIA SECURITATII BASISTE, AU ACUM SI BANI EUROPENI. DE TREI ANI STAU PE ‘DREAPTA” SI SUNT FLAMANZI RAU DE TOT………………IAR MAFIA MONDIALA LA FEL. DE TREI ANI NU AU MAI FURAT DIN BOGATIILE ACESTEI TARI…………………….

 5. Exista democratie in Romania? “La démocratie est le régime politique dans lequel le peuple est souverain”, parca asa spune definitia democratiei. Pai, n-am fost noi, ca prostii, la referendum in 2012 si cu ce n-am ales. N-am ales noi, prin vot, in 2012 USL-ul si ce avem acum? Sleahta PDL-ista cameleonica ascunsa sub pulpana PNL, gata sa-si bata joc de votul nostru. Unde este poporul suveran cand institutiile de forta(DNA,SRI,CCR, ICCJ) si persoane precum Kovesi,Coldea,Stanciu,Zegrean fac tot ce vor in aceasta tara, de la dosare fabricate si referendumuri anulate, la oameni nevinovati arestati si cariere distruse. Si cine gireaza actiunile lor? Cel cu functia cea mai inalta ales sa faca bine poporului. Unde este Democratia, d-le Tariceanu? In rest numai de bine si respect pentru pozitiile publice trasante si de bun simt luate in situatii delicate

 6. chiar daca Parlamentul este simbolul democratiei intr-un stat de drept infractorii care-l populeaza l-au adus intr-o ipostaza stanjenitoare aruncandu-l in derizoriu.Nu e problema societatii romanesti ca Parlamentul e la o cifra jalnica a masurarii credibilitatii,nici

 7. Chiar daca Parlamentul este simbolul democratiei intr-un stat de drept infractorii care-l populeaza l-au adus intr-o ipostaza stanjenitoare aruncandu-l in derizoriu.Nu e vina societatii romanesti ca Parlamentul se afla la o cota incredibil de scazuta la nivelul perceptiei publice nici vina Justitiei care incearca sa-si faca treaba ci a acelora care fura,corup,abuzeza de functii din pozitiile de Senatori si Deputati ori fosti ministri actuali parlamentari dar mai ales a celor care fac scut in jurul lor ferindu-i de a da seama in fata Justitiei.Nesimtirea voastra a luat cu asalt democratia Tovarase Tariceanu (Slabiceanu,Moliceanu cum va spunea nu de mult Ponta) ! Tupeul si aroganta cu care vreti sa fiti supraoameni si sa nu dati socoteala in fata Justitiei.Iar dvs personal va meritati din plin supranumele de Protector al Infractorilor cu gulere albe.Asa veti ramane in istorie.

 8. Itr-o societate in care sunt oameni care gandesc astfel –oameni care nu vor sa -si puna creerul la munca pentru a intelege si a face singur diferenta intre un DOSAR FABRICAT cu ajutorul caruia cineva care se considera mai presus de lege , vrea sa compromita o anumita persoana din sistem –in cazul nostru din PARLAMENT atunci este normal ca cei care mai gandesc , sa reactioneze .In cazul procurorului EVA se vede foarte clar cum procedeaza DNA-ul si in general justitia in foarte multe situatii in care oameni nevinovati sunt bagati in puscarie si nu raspunde nimeni pentru asta. Dar procurorul EVA este o rotita dintr-un angrenaj , O MASINARIE DIABOLICA CARE DIN PACATE , NU A FOST DEZMEMBRATA SI INCA MAI LUCREAZA.

 9. e plin pe-aici de antenisti apretati la kreier. de fapt de ce ma mir, e blogul pupatorului de reptile……

 10. Dl Tariceanu o voce apasata a politicii romanesti, un politician lucid si analitic. Pacat ca este o voce singulara si in momentul actual fara un partid puternic in spate.

 11. Bravo d-nului Tariceanu! Intotdeauna stie sa descrie exact starea de fapt. Este un barbat adevarat, are curaj si fermitate, nu se lasa intimidat.

Leave a Reply