Președintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, care este și copreședinte al Alianței Liberalilor și Democraților, a inițiat un proiect de modificare a legii privind numirea și revocarea din funcții a președintelui, vicepreședintelui și președinților de secții din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al DNA, precum și procurorul-șef al DIICOT și adjuncții acestora. Propunerea acestei inițiative legislative a fost anunțată joi, 28 ianuarie a.c., în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Sala Grupului Parlamentar ALDE de la Camera Deputaților. Este vorba despre modificarea Legii 303, din 28 iunie 2004, republicată.
„Este o inițiativă legislativă care vizează independența Justiței și scoaterea actului de justiție de sub influența politicului. România a fost deseori criticată, în trecut, pentru influența prea mare a factorului politic în Justiție. În perioada în care eram prim-ministru am introdus primele măsuri prin care s-a reușit scoaterea de sub influența politicului a Justiției, într-o măsură apreciabilă. Totuși, progresele care s-au făcut, trebuie continuate”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.
„Este o propunere care să întărească încrederea în aceste instituții”, a explicat președintele Senatului, motivând că toate aceste numiri, se fac de către președintele României, la propunerea CSM sau a ministrului Justiției.
Inițiativa legislativă, care a fost pusă la dispoziția reprezentanților mass-media, pentru a fi prezentată opiniei publice, prevede ca toate aceste numiri ale procurorilor și judecătorilor menționați în Legea 303 din 2004, să fie făcute de către Înalta Curte de Casație și Justiție și de către CSM dintre membrii Curții, respectiv procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată.
„Vreau să schimbăm mecanismul prin care înainte interveneau președintele României și ministrul Justiției – deci factori politici – și lăsăm CSM-ul pentru procurori și Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru judecătorii Înaltei Curți. Cu alte cuvinte, este o propunere care să întărească încrederea în aceste instituții, sentimentul și realitatea de independență totală a Justiției, scoaterea de sub orice incidență a decidenților politici a acestor numiri, în așa fel încât progresele care s-au făcut până acum să fie consolidate”.
Proiectul inițiat de către președintele Senatului va intra în procedura dezbaterii parlamentarilor, Călin Popescu-Tăriceanu subliniind faptul că această inițiativă legislativă nu presupune modificarea Constituției României, arătând totodată că: „Este în interesul meu să discut cu toate partidele parlamentare acest subiect (…) Vom fi într-un fel la ora adevărului, pentru că sunt mulți politicieni și nu numai, am văzut și organizații neguvernamentale care au pledat pe acest subiect și acum vreau să văd cum se raportează. Atunci când există o propunere concretă și reală de scoatere a Justiției de sub influența politicului”.
Este o initiativa f buna.Nici nu mai conteaza daca a gandit-o el sau …altcineva.
Foarte tare dl Tariceanu…
Problema este ca cei vizati de aceasta schimbare sa nu-i traga presul de sub picioare.
Daca o fac, vom intelege multe.
Singurul politician autentic ramas pe scena politica romaneasca.
Da, se va aproba in regim de urgenta.si marmota invelea ciocolata.
oare cum era vorba sa se faca numirile in 2005 oana cand a venit procurorul comunist macovei si a schimbat totul/
e bine în principiu,dar nu atâta timp cât csm-ul nu prea e independent,nu prea o să aibă efect. tot e un început,care ar trebui dublat cu despărţirea judecătorilor de procurori, doar judecătorii să fie magistraţi,şi introducerea răspunderii celor două categorii.
http://www.opinia1.ro/inchiriez-polonez-pentru-redare-demnitate/
Felicitări, domnule Tăriceanu! Sunteți un adevărat bărbat de stat. Printre puținii care au luat atitudine față de abuzurile din justiție.
Vai de mine, asta ar insemna ca degeaba l-au pus pe Johannis in deal la Cotroceni, cine l-o fi pus acolo cu contributia naivilor din societatea civila (cea fara ghilimele si nume englezesti ca Freedom Whatever)-se distruge bunatate de reforma a statului! Ca sa nu mai vorbim de Reformatori in frunte cu Madama de Fier, care trebuie sa fie in pragul apoplexiei din cauza c-a oprit-o careva sa-l aresteze pe Nitu direct din trafic-merita oare sa-si piarda sanatatea frumusete de femeie tanara, infocata pentru justitie, cand al doilea mandat ii bate deja la usa? Unde-i razbunarea lui Guseth cand coruptii din Parlament nu numai ca propun ca Justitia sa-si ia justitia inapoi, dar mai si vor ca “varfurile” inaltelor Curti si Parchete sa fie selectionate pe baza de competenta profesionala demonstrata cu ani de experienta in barou si/sau pe treptele ierarhice ale tribunalelor (minimum 10, auzi nerusinare tipica pentru clasa privilegiata)? Unde-s ambasadele? Si Ciolos, asta, ce pisici face de nu se conformeaza IMEDIAT ordinelor si nu da de pamant cu Parlamentul asta “nepopular”? Vrea sa-I mai punem de-o “strada” ca sa priceapa romaneste? In fine, Reforma e in pericol, e timpul sa-l reactivam pe Predoiu (deja scos la inaintare pe probleme de “educatie” vaz) si cu Macovei inainte spre victoria finala!
O voce singulara in mocirla politica actuala.
Da,initiativa bomba mai ales ca sub guvernarea importantei sale persoane in 2005 li s-a luat celor de la CSM numirea ministrului justitiei si a sefilor din procuratura.Ca sef de guvern atunci putea respinge initiativa lui Macovei dar cand a avut acest oportunist vreodata sange in instalatie dincolo de interesele lui de moment ???
Da,dar PNL-ul a votat schimbarea de atunci,acelasi PNL care acum s-a basificat si mai profund decat era basificat atunci.
Da,PNL-ul de atunci condus de cine oare ? Exact,de Tariceanu !!!
Adica ce vrei sa spui? Tariceanu e basist? Vezi ca are 33% incredere(nu stiu in ce)! In viziunea ta a fost basist si nu mai este, este doar putin basist sau mai mult? Cat la % e basist, daca e?
DAR TOT DEGEABA CA INCA MAI ARE 2 SACI DE MIR SUB BIROU. Dupa ploaie clop de paie…A fost aratat cu degetul ca scapa infractorii de justitie.
bravo lui … dar pe langa aceasta initiativa ar mai trebui una – raspunderea magistratilor … adica sa nu mai platim noi ca tara ca asa a vrut un judecator / procuror.
Nu va lasa Dictatura sa i se ia “cheile” si instrumentul de lucru cu care isi baga oponentii la puscarie.
A naibi justitie ! Am auzit ca ar fi anchetat PDL? PAI NU MAI EXISTA CA PERSOANA JURIDICA. Asa se zice…Atunci pe cine anchetează ? Pe PNL care a preluat debitele PDL ?
Este un politician autentic si-l respect , sa vedem cum reactioneaza politicienii , sunt pusi in fata unui fapt clamat de toti ,acum aplicarea .Tariceanu face prima triere ,cum vor vota asa vor fi votati Bine ca merge singur in alegeri ,sper ca va fi al 3 partid ca marime .
Sunt de-acord cu domnul Ciuvica. E o initiativa aberanta, va lipsi astfel controlul civil si tragerea la raspundere pentru deciziile luate.
N-ar vrea domnul Tariceanu sa aplice regula asta pentru toate institutiile de stat ? Fara oameni numiti politic inafara de Parlament, Guvern si partid !
Si sa inceapa prin a scoate membrii ALDE din functiile de conducere de pe la Mediu, Energie, ANAF si pe unde mai au numiti conform intelegerilor cu Ponta si PSD ! Pentru increderea si independenta institutiilor, nu de alta.
Sa-i scoata pe reprezentantii ALDE si sa fie pusi dalmatienii galben- portocaliu de la PNL, ca-s mai experti la furat cu geamandanul si sacosa .Poate sunt buni profesionisti ,de ce sa-i scoata ?