Președintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, care este și copreședinte al Alianței Liberalilor și Democraților, a inițiat un proiect de modificare a legii privind numirea și revocarea din funcții a președintelui, vicepreședintelui și președinților de secții din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al DNA, precum și procurorul-șef al DIICOT și adjuncții acestora. Propunerea acestei inițiative legislative a fost anunțată joi, 28 ianuarie a.c., în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Sala Grupului Parlamentar ALDE de la Camera Deputaților. Este vorba despre modificarea Legii 303, din 28 iunie 2004, republicată.
„Este o inițiativă legislativă care vizează independența Justiței și scoaterea actului de justiție de sub influența politicului. România a fost deseori criticată, în trecut, pentru influența prea mare a factorului politic în Justiție. În perioada în care eram prim-ministru am introdus primele măsuri prin care s-a reușit scoaterea de sub influența politicului a Justiției, într-o măsură apreciabilă. Totuși, progresele care s-au făcut, trebuie continuate”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.
„Este o propunere care să întărească încrederea în aceste instituții”, a explicat președintele Senatului, motivând că toate aceste numiri, se fac de către președintele României, la propunerea CSM sau a ministrului Justiției.
Inițiativa legislativă, care a fost pusă la dispoziția reprezentanților mass-media, pentru a fi prezentată opiniei publice, prevede ca toate aceste numiri ale procurorilor și judecătorilor menționați în Legea 303 din 2004, să fie făcute de către Înalta Curte de Casație și Justiție și de către CSM dintre membrii Curții, respectiv procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată.
„Vreau să schimbăm mecanismul prin care înainte interveneau președintele României și ministrul Justiției – deci factori politici – și lăsăm CSM-ul pentru procurori și Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru judecătorii Înaltei Curți. Cu alte cuvinte, este o propunere care să întărească încrederea în aceste instituții, sentimentul și realitatea de independență totală a Justiției, scoaterea de sub orice incidență a decidenților politici a acestor numiri, în așa fel încât progresele care s-au făcut până acum să fie consolidate”.
Proiectul inițiat de către președintele Senatului va intra în procedura dezbaterii parlamentarilor, Călin Popescu-Tăriceanu subliniind faptul că această inițiativă legislativă nu presupune modificarea Constituției României, arătând totodată că: „Este în interesul meu să discut cu toate partidele parlamentare acest subiect (…) Vom fi într-un fel la ora adevărului, pentru că sunt mulți politicieni și nu numai, am văzut și organizații neguvernamentale care au pledat pe acest subiect și acum vreau să văd cum se raportează. Atunci când există o propunere concretă și reală de scoatere a Justiției de sub influența politicului”.