Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că există, de la preluarea funcţiei de director SRI de către Eduard Hellvig, ‘o schimbare de atitudine’ la această instituţie, prin ‘revenirea la misiunea sa de bază’.

‘Există, din fericire, şi o schimbare de atitudine pe care am notat-o de la preluarea funcţiei de director SRI de către Hellvig, despre care mi-am exprimat la început nişte rezerve, dar trebuie să salut schimbarea de atitudine şi deciziile care au fost luate, în conformitate cu prevederile legale şi care respectă rolul pe care trebuie să îl îndeplinească un SRI, un serviciu de informaţii, într-o societate liberă şi democratică’, a afirmat marţi Tăriceanu, după audierea sa în Comisia pentru controlul activităţii SRI.

El a precizat că se referă ‘la revenirea SRI la misiunea sa esenţială, nu de supraveghere a cetăţenilor, nu de transformare a Serviciului într-o poliţie judiciară cum a funcţionat în trecut’.

Tăriceanu a explicat că a preluat observaţiile lui Radu Chiriţă de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, potrivit căruia, în perioada 2010 – 2015, în România ar fi fost ascultate 300.000 de persoane.

15 COMMENTS

 1. Well, dl Tariceanu poate ca vede lucrurile mai îndeaproape, și in lumina unei experiențe a abuzului pe care oamenii de rând n-o au, din fericire pentru ei, desigur. Personal, nu cred ca se poate merge cu lauda fatza de directorul civil al SRI, dl. Hellvig, mai departe de îndepărtarea generalului Coldea de la conducerea efectivă a instituției, in urma unui scandal de presa—aici, dl Hellvig a fost mai deștept decât “omoloaga” Kovesi, care ia asupra-și porcăriile subalternilor, fără teama ca-și sapa instituția pe care o dirijează, din temelii. Generalul Dumbrava, inventatorul “câmpului tactic” e încă la post și, probabil, mulți alții a căror cârdășie de tenis sau de porci pârliți împreuna, servesc pe noul șef civil fără sa se clintească de unde-au fost plantați de înaintași; cea mai buna dovada, însă, a faptului ca Hellvig n-a venit sa schimbe nimic, doar sa cosmetizeze starea de fapt din serviciul sau, este faptul ca, împreuna cu Johannis, evita sa formalizeze renunțarea la protocoalele SRI-DNA prin convocarea CSAT și punerea in discuție a acestor mecanisme de tip dictatorial. Și atâta timp cât aceste protocoale exista, Johannis menține controlul asupra instituțiilor de forța iar Hellvig n-are nici cum, nici de ce sa schimbe ceva in SRI, poate doar vreun dușman personal, dacă exista, printre colaboratorii actuali, sa mai fie “rotit”,in rest situația de subordonat al președintelui ii convine de minune; are un singur șef pe cap, nu toată “hoardă” parlamentara, e mai simplu sa facă ce vrea cu un singur punct de control in rețea. Nenorocirea e ca Johannis, fiind extrem de prost, ar putea sa-i producă surprize neplăcute acestui domn “reformator”—deocamdată, tâmpenia cu susținerea necondiționată a lui Kovesi îl pune pe Hellvig intr-o lumina propice rămânerii la putere pe timp nedefinit, așa ca, in locul dlui Tariceanu, eu, una, nu m-as hazarda sa laud prea tare acest “reformator”. Ma rog, fiecare cu naivitățile lui.

 2. Mare scofala, pot fi ascultati si 19 mil. de cetateni daca e nevoie, au aproape toti telefoane mobile, un lucru este cert, poate fi localizat oricine in timp real. Ar fi normal ca SRI in asemenea situatie, sa fie extrem de discreta, neatarnata si sa actioneze cu adevarat in slujba Romaniei.
  Sa dea Domnul ca Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu sa fi avut dreptate.

 3. nu știu pe ce se bazează dl Tăriceanu dar în spațiul public se vorbește despre dl Sabin de la SRI Ploiești care a fost promovat de actualul director al SRI la București.
  cetățenii care reclamă abuzurile de la DNA Ploiești spun că domnii procurori au avut sprijinul dl Sabin de la SRI.
  nu știu ca actualul șef SRI să-l ancheteze pe dl Sabin.

 4. Pentru cei cu creieul mic, poate ne explicați cum se pot plomba covoarele asfaltice, pe vreme umedă și rece, fără un arzător alimentat de la o butelie!

 5. Poate ne spune SRI-ul,daca altcineva nu vrea sa intrebe, de ce-s de preferat niste autobuze turcesti mai scumpe decat altele germane de firma ? Diferenta ar fi fost arhisuficienta sa se refaca Cazinoul din Constanta, o donatie a Bucurestiului, se gasea o forma legala pentru un scop atat de nobil.

  • Sunteti sigur ca cele turcesti sunt mai scumpe decat cele nemtesti (de firma) ? Daca cunoasteti amanunte ar fi frumos sa ni le expuneti sa stim si noi. Aveti date despre caietul de sarcini sau alte amanunte ?

  • Pentru ca Sebi Ghita, pentru ca firma sub-contractoare, pentru ca vama, pt ca autobuzele romanesti de la Ciorogarla nu sunt bune pentru capitala Romaniei !

  • Tu daca ai 10.000 eur pt urmatorii 5ani iti iei de toti banii Volkswagen de 4.500eur si garantie 2 ani (ca-n UE, ca asa e legea), sau iti iei de 5.000eur ceva nu “de firma” da cu garantie mai mare si manopera mai ieftina?
   Se pare ca judecam asa doar la banii din buzunar.
   Sau ma rog, poate tu vrei de toti banii sa se vada sigla, e plina tara de oameni cu mercedes care stau la bloc din chirpici

 6. SRI stia /stie despre toate tunurile /”contractele” murdare din 1989 pana azi, alea care au condus la prejudicii enorme, mai pe sleau furtul de sute milioane euro, chiar miliarde. Oamenii din SRI nu doar au asistat la jaful tarii, dar unii s-au si imbogatit personal, prin tot felul de inginerii si combinatii.
  Toate astea se uita? se baga sub pres fiindca e Hellvig acum la butoane?
  SRI tuns, frezat, spalat -curat este acum absolvit de orice vina? e SRIul cel bun? Serios?
  Nu e prea simplu? Iarasi aceeasi abureala -hai sa ne facem ca nu stim nimic fiindca ei sunt acum baietii buni. Ce daca in toti anii astia s-au facut ca ploua la tot ce inseamna jaful tarii!.
  Cand insasi presa a semnalizat implicatiile toxice sau in cel mai bun caz atitudinea PASIVA a SRI-ULUI cu privire la sifonarea sumelor uriase ale statului roman, Tariceanu ne spune gata, SRI e cuminte si bun, dormiti linistiti!!!.
  Sa ne explice Tariceanu atunci unde sunt banii, AIA MULTI!, nu maruntis si cum a fost posibil acest jaf ca in codru la nivel de tara cu un SRI vigilent! care de fapt trebuia sa atentioneze /stopeze orice astfel de “afaceri de tip mafiot”. Cu toate bugetele lor enorme primite an de an, cu aparatura de varf, cu salarii grase MEREU! unde a fost SRI-ul cand tara asta a fost jefuita mereu si romanii adusi la nivel de saracie lucie! Sa ne spuna Tariceanu!!!!!!!. Da?
  De fapt Tariceanu, sau oricine altcineva nu face nimic -nici o ancheta serioasa pentru a vedea vinovatii inclusiv din SRI, nimeni nu se atinge de ei nici cu o floare, fiindca sunt LASI, am mai spus clasa politica e lasa si impotenta. Multi erau oameni ai SRI-ului, asadar corb la corb nu isi scoate ochii!

  Dupa 28 ani se judeca cica! dosarul Revolutiei- era si atunci securitatea, da? hahaha dupa atatia ani? De ce nu dupa 100 ani? Ce mascarada!
  Pai sa stam linistiti 30 ani de acum inainte fiindca nu va ancheta nimeni JAFUL ROMANIEI sub umbrela SRI-ului. Peste 30 ani POATE vor fi aduse acuzatii, poate! sau mai sigur nu!.
  Oricum ATUNCI nu va conta nici cat o ceapa degerata. Banii din jaful tarii sunt si vor fi si peste 30 ani in buzunarele cui trebuie. Romanii la ……coada vacii.
  Deci il rog pe Tariceanu sa ne scuteasca cu asta cu SRI-ul, e frectie la picior de lemn. Sa ii laude si pupe in privat!

Leave a Reply