Rezervele de gaze din Marea Neagră se ridică la 200 de miliarde de metri cubi în perimetrele unde au fost efectuate foraje, ceea ce ar însemna ca producţia totală a ţării să se dubleze timp de 20 de ani, a declarat, marţi, Sorin Gal, director general în cadrul Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM).

“Când vor funcţiona la maximum, vor fi 9-10 miliarde de metri cubi de gaze pe an care vor veni din Marea Neagră, timp de 20 de ani, care vor aduce statului român redevenţe de 2,8 miliarde de euro în 20 de ani. (…) Există circa 200 de miliarde de metri cubi rezerve în Marea Neagră doar pe ceea ce s-a săpat, adică perimetrele deţinute de Lukoil, ExxonMobil şi OMV Petrom, respectiv Black Sea Oil and Gas”, a spus oficialul ANRM, prezent la conferinţa ZF Power Summit.

Astfel că, în 2025, România va produce în total aproximativ 20 de miliarde de metri cubi de gaze, dacă vor fi dezvoltate toate proiectele din Marea Neagră. În prezent, în România se extrag circa 11 miliarde de metri cubi de gaze pe an, iar consumul naţional este tot în jurul acestei valori, a confirmat Gal.

El a arătat că ExxonMobil şi OMV Petrom au investit până acum în perimetrul Neptun circa 2 miliarde de dolari, Lukoil – peste 500 de milioane de dolari în perimetrul Trident, iar Black Sea Oil and Gas – 200 de milioane de dolari în perimetrele Midia şi Pelican.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, oficialul ANRM a prezentat stadiul celor trei proiecte majore din Marea Neagră.

“Exxon ar trebui ca în noiembrie 2018 să-şi exprime intenţia de a trece la faza de dezvoltare a proiectului. Ei au făcut şi fac în continuare foarte multe operaţiuni iniţiale de a intra în faza de dezvoltare, au căutat furnizori pentru serviciile şi instalaţiile pe care vor să le construiască şi au încercat să găsească în România parteneri pentru acest lucru. A fost destul de greu şi cu rezultate foarte slabe, să spun aşa, pentru că nu mai există industrie-suport în România care să poată oferi servicii la nivelul celui solicitat de Exxon”, a spus Gal citat de Agerpres.

ExxonMobil şi OMV Petrom vor extrage 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an din blocul Neptun din Marea Neagră, din 2020-2021, iar România va produce în total 18-20 de miliarde de metri cubi de gaze, dacă vor fi dezvoltate toate proiectele din Marea Neagră, a declarat, marţi, Sorin Gal, director general în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Reprezentantul ANRM a arătat că studiul pentru evaluarea resurselor şi rezervelor din blocul Neptun este spre finalizare şi probabil că în acest an va fi prezentat spre aprobare Agenţiei pentru Resurse Minerale.

“Ei sunt foarte motivaţi şi am avut mai multe întâlniri, inclusiv cu managerul de proiect care este acelaşi cu cel care se ocupă de Golful Mexic, deci Marea Neagră seamănă cu Golful Mexic ca adâncimi şi metodă de exploatare. Probabil că undeva în 2020-2021 ei vor începe să producă gaze din Marea Neagră, iar potenţialul lor este de 6 miliarde de metri cubi pe an”, a adăugat directorul ANRM.

OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent. Primele estimări arată că în perimetrul Neptun ar putea fi între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Petrom produce deja din Marea Neagră un miliard de metri cubi de gaze pe an.

O altă companie, Black Sea Oil and Gas, care a concesionat perimetrele Midia şi Pelican din Marea Neagră, va începe producţia la mijlocul anului viitor.

“Compania este deja în faza de a finaliza proiectul instalaţiei de suprafaţă. Ei au făcut o asociere cu cei de la BERD pentru a avea o finanţare suplimentară. Undeva la mijlocul anului 2019-2020 vor începe să producă în jur de un miliard de metri cubi pe an”, a completat Gal.

Un al treilea proiect important din Marea Neagră, unde este implicat şi Romgaz, este perimetrul Trident, unde există o descoperire, dar care până în acest moment nu a fost declarată comercială. Aici producţia ar putea începe la o diferenţă de un an-doi faţă de perimetrul Neptun.

Astfel că România va ajunge la o producţie de gaze de 18-20 de miliarde de metri cubi până în 2025, dacă va începe producţia în toate aceste perimetre din Marea Neagră, a concluzionat Gal.

PS : Turcii au filmat din toate pozitiile aducerea in Marea Neagra din Marea Nordului a platformei GSP Saturn pentru a participa la unul din proiectele de foraj mentionate de seful ANRM

GSP deruleaza contracte de foraj in Marea Neagra pentru OMV Petrom si Black Sea Oil & Gas (BSOG este detinuta integral de Grupul Carlyle, ea mai mare firmă de private equity din lume).
GSP a incheiat doua contracte de furnizare de servicii integrate, unul cu compania greceasca Energean Oil & Gas, iar cel de-al doilea pentru compania BOTAȘ din Turcia. Spectacolul traversarii Bosforului cu platforma GSP Saturn a fost filmat din toate unghiurile de mai multi reprezentanti media turci.
 

7 COMMENTS

  1. Cand se vot lupta rusii cu americanii,una bomba si vor finaliza razbelul :))))! Pana atunci e lupta intre marii capi ai lumii pentru acapararea bogatiei subsolului romanesc! Ca in zona araba,ce mama masii! Dar moldova,moldova cea de peste prut,are subsolul tarii bogat? Pare ca nu! Acolo va fi teren de antrenamente :)))))

  2. Poate imi spune si mie cineva de ce liderul unui anumit partid isi ia de fiecare data cand ajunge la guvernare ministerul energiei,isi pune oameni acolo,vrea sa aiba controlul acestui minister care ar putea sa ascunda anumite informatii legate de Marea Neagra. Eu cred ca acolo Romania,retineti… Romania,a pierdut f.f. mult.

  3. Curtea de conturi de ce a lasat in voia sortii acele furaciuni si acum vin cu minusuri? Pare a fi o creionare gen INS in care nu pot fi credibili scriitorii! Sau,daca e realitate,inseamna ca toate gaurile astea sunt prin intelegere intre marii capi sau de politicienii numiti in functii! Culmea,dupa furaciuni,nu se recupereaza nuciun sfant! Mai au si in viitor pensii de mii de lei,drept recompensa la toata activitatea de…’hot,escroc’! Madam Mireanu spune ca e banul public,dar fondurile europene nu erau tot din banii publici,de s-a furat in stil barbar? Ceva nu se leaga,nu tine aici!
    La fel s-a intamplat si cu fondul de pensii de stat,a furat care cum si cat a putut! A raspuns in fata legii cineva?! S-a recuperat macar un sfant!? NU! Merge si asa!

  4. Uriasa avere din Marea Neagra nu e a noastra, din pacate. Stau si ma gandesc, de aia s-a scumpit gazul de-l cocoseaza pe cetatean pentru ca avem ditai avere uriasa in Marea Neagra ? Alte vremuri, alti jefuitori. Nu ma pot prosterna la asemenea vesti (minciuni), ma intristeaza.

  5. Păi da, fir-ar să fie, că noi nu mai știm să extragem, să prelucrăm și să vindem nici petrolul nostru, nici gazul nostru, nici… Ne mulțumim doar cu niște amărâte de redevențe! Da’ niște rușine nu mai găsim nici măcar în dicționar? O să ajungem să chemăm pe alții ca să ne culeagă până și florile din grădină, și merele din copac, iar noi o să încasăm… redevențele… CE MĂGARI!

  6. Si cu redeventele astea se va construi societatea democratica multilateral dezvoltata, pe culmile cele mai inalte asa cum s-a construit si pana acum: unii smecheri se vor umfla de bani si mai mult iar fraierii de romani, cei 90% vor plati gazul de 10 ori mai scump!. URAAAAAAA!. Multumim din inima partidului! asta, sau oricare. Oricum sunt praf! Dar noi le multumim cand vezi cat bine ne fac si cum se gandesc ei zi si noapte la bunastarea noastra. Extraordinar! Sa le ridicam niste statui pe malul Marii Negre!
    Ce daca sunt resursele noastre! Au ei grija doar sa platim preturi exorbitante pentru ceea ce e AL NOSTRU! Are grija si UE sa ne spuna ca liberalizarea- pretul gazului trebuie sa fie ca in toata EU, salariile insa NU! aici e politica ” baiiiiii voi sa traiti cu 2 euro/luna !”. Scarba totala!.
    Deci au ei grija sa -si rotunjeasca conturile oricum umflate, stiu ei care sunt- vaiiiiii le suspina conturile ca nu s-au rotunjit la virgula!.
    Desigur din redevente se va face si 1 cm de autostrada in 10 ani, sorry mai mult nu se poate!, se va dota un spital cu 1 buc. seringa si un pachet de vata, iar WC -urile din fundul curtii scolilor se vor construi in fata curtii!.

Leave a Reply