Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea care plafonează prețurile la energie și, odată cu asta, s-a introdus și un act suplimentar: declarația pe proprie răspundere, prin care consumatorii vizați declară la ce loc de consum vor să li se aplice nivelul cel mai avantajos de plafonare.

Potrivit noii legi a energiei, plafonarea maximă care se poate aplica prețului la energie se aplică pentru un singur loc de consum. Asta înseamnă că cei care dețin mai multe locuințe, vor beneficia de prețul plafonat de 0,68 lei/kWh sau 0,80 lei/kWh doar pentru una dintre ele.

Ce spune legea care plafonează prețurile la energie în legătură cu declarația pe proprie răspundere?

”Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, se arată în forma finală a legii energiei.

Daca, de exemplu, o persoana are 2 locuinte si intr-una din ele stau parintii sau bunicii, acolo nu va exista pret plafonat iar facturile vor fi uriase.

Si invers : daca parintii au doua locuinte si intr-una stau copii, pentru a 2 a casa statul te taxeaza urias la energie.

Un alt exemplu este in cazul unei case la tara, unde mergi periodic (weekend sau lunar). Acolo vei plati un pret dublu la energie daca este acelasi proprietar cu apartamentul de la oras. Exemplele pot continua la nesfarsit.

Deci plafonarea pretului energiei in plina iarna are un criteriu discriminatoriu, nu se aplica in mod egal pentru toata lumea.

În privința chiriașilor, aceștia trebuie să își facă contracte pe numele lor cu furnizorii de energie, pentru a putea beneficia de plafonarea prețurilor. In cazurile descrise mai sus si multe altele, nu te poti declara chirias in interiorul propriei familii. 

Ce spun furnizorii de energie

”Noi, furnizori nu avem de unde să știm dacă un loc de consum este de reședință sau domiciliu, ceea ce se poate interpreta că pentru a beneficia de plafonare toți clienții casnici trebuie să transmită furnizorului declarația pe propria răspundere”, a declarat Laurențiu Urluescu, reprezentantul  Asociației Furnizorilor de Energie din România.

”Legislația privind plafonarea și compensarea este neclară și poate produce efecte neplăcute asupra consumatorilor casnici”, a mai spus acesta.

Declarația pe proprie răspundere pentru plafonarea prețului la energie electrică va trebui depusă de toți cei care au mai multe locuri de consum.

Acestea vor putea fi depuse atât pe hârtie, direct la sediul furnizorilor, cât și online, potrivit vicepreședintelui ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

Leave a Reply