Terorism, separatism si agresiunile multiple ale Rusiei – acestea sunt cele 3 mari provocari pentru stabilitatea si securitatea Europei. Ce se intampla in Spania ingrijoreaza intreaga lume civilizata. Efectul de domino ar putea urma daca separatistii sunt incurajati de un eventual rezultat al votului in Catalonia, dezavuat si nerecuoscut de guvernul de la Madrid.

Separatiştii aflaţi la putere în Catalonia (nord-estul Spaniei) au dat asigurări vineri că intenţionează să deschidă 2.300 de secţii de vot duminică, pentru a le permite catalanilor să participe la referendum privind independenţa regiunii, interzis de justiţia spaniolă, relatează AFP.

« În cele din urmă, vor fi 2.315 secţii de vot” pentru referendum, iar 5,3 milioane de locuitori vor fi chemaţi la urne, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului catalan, Jordi Turull, într-o conferinţă de presă organizată la Barcelona.

Între timp, preşedintele catalan, Carles Puigdemont, a declarant pentru Reuters că este convins căă toţi alegătorii vor fi paşnici duminică.

“Nu cred că va fi cineva care să folosească violenţa sau care va vrea să provoace violenţă care săă afecteze imaginea ireproşabilă de pacifistă a mişcării de independenţă catalane”, a subliniat el.

În aceste condiţii, liderul a făcut un apel către poliţia spaniolă, care a trimis mii de ofiţeri în regiune, pentru a bloca referendumul, să acţioneze în mod profesional, nu în capacitate politică, în timpul operaţiunilor de duminică.

“Aş vrea să folosească aceleaşi standarde pe care le foloseşte (poliţia regională catalană – n.r.). Nu standard politice, nu ordine politice, ci asigurarea ordinii şi standarde profesionale”, a adăugat el.

Spania, expusă în mod istoric independentismului unei părţi a societăţii în Ţara bascilor (nord), se confruntă de la începutul lui septembrie cu cea mai gravă criză politică de aproape 40 de ani, consideră toţi liderii ei.

Pe 6 septembrie, Parlamentul catalan a adoptat o lege în vederea organizării acestui referendum în pofida interzicerii lui de către Curtea Constituţională, argumentând că susţinătorii independenţei îl reclamă din 2012.

Guvernul regional catalan condus de Carles Puigdemont merge mai departe, în pofida numeroaselor avertismente ale autorităţilor.

De săptămâni de zile el se joacă de-a şoarecele şi pisica cu autorităţile, ascuzând urne, buletine de vot sau deschizând website-uri pe care alegătorii pot consulta adresa secţiei la care să voteze.

Autorităţile şi-au multiplicat, la rândul lor, percheziţiile şi ameninţările cu sancţiuni.

Liderii catalani ”insultă statul de drept”, s-a plâns joi Inés Arrimadas, conducătoarea Ciutadanos, principalul partid de opoziţie faţă de susţinătorii independenţei în regiune.

Chiar dacă are păreri împărţite pe tema independenţei, o majoritate a locuitorilor Cataloniei doreşte un referendum legal, scrie news.ro

3 COMMENTS

  1. Ce coincidenta! Ascult chiar acum o jurnalista spaniola de expresie Catalana intr-o dezbatere matinala in ajunul referendumului de maine. Reaminteste, jurnalista, statul de politie instaurat de citeva timp la Barcelona ca un aset de razboi civil: manifestatii, arestari, amenintari de tot felul, WEB inchis, deci o grosolana nerespectare si neprotejare a drepturilor civile din partea Guv. Rajoy. Grav este ca si UE se comporta la fel iar motivele sunt cunoscute.
    UE dupa o tacere stinjenitoare, iese si se pozitioneaza cu Guv. R. dar uita se protejeze o minoritate cu o puternica identitate.
    Nici un ajutor , nici solidarietate din partea nimanui, pentru ca UE nu foloseste acelasi metru de masura pentru toti. Striga si critica pe Erdogan si se spala pe maini cind vine vorba de referendum, cea mai democratica forma de consultare a vointei poporului chiar daca e un popor mic. Nu poti boicota un drept fundamental dupa Lege si Constitutie chiar daca interlocutorul este Guv. Spaniol.
    Legea si Constitutia exista pentru a da cuvantul si confortul unei societatii sau nu?
    E bine sa privim lucrurile mai departe de noi fara “ochielari” romanesti.

Leave a Reply