Persoanele care utilizează ţigări electronice, numite generic ”vaperi”, ar putea fi mult mai vulnerabile la pneumonie, conform unui studiu recent, citat de Press Association.

Cercetarea, publicată în European Respiratory Journal, a descoperit că vaporii provenind de la ţigările electronice ar putea favoriza aderarea bacteriilor responsabile de apariţia pneumoniei de celulele din membrana ce căptuşeşte căile respiratorii.

Studiul vine la scurt timp după ce oficiali din cadrul Departamentului de Sănătate Publică din Anglia (PHE) i-a îndemnat pe fumători să înlocuiască ţigările obişnuite cu cele electronice pentru a le fi mai uşor să renunţe la produsele pe bază de tutun. La începutul acestei săptămâni, PHE a susţinut că spitalele din Marea Britanie ar trebui să vândă astfel de dispozitive şi şi-a exprimat speranţa că acestea vor putea fi în curând cumpărate pe bază de reţetă decontată de Sistemul public de sănătate din Marea Britanie (NHS).

Studiul, bazat pe experimente efectuate pe celule, şoareci şi subiecţi umani, a concluzionat că vaporii rezultaţi în urma utilizării ţigărilor electronice sporesc susceptibilitatea de infecţii cu pneumococ.

”Pneumococul este o bacterie care se poate afla în căile noastre respiratorii fără a produce o boală. Însă, în unele cazuri, poate invada celulele ce căptuşesc (căile respiratorii) provocând pneumonie sau septicemie”, a explicat Jonathan Grigg, profesor de medicină în cadrul Queen Mary University din Londra, unul dintre autorii principali ai studiului.

În cadrul experimentelor iniţiale, oamenii de ştiinţă au analizat efectul vaporilor de ţigări electronice asupra moleculei produsă de celulele din membranele ce căptuşesc zona căilor aeriene – factorul activator plachetar receptor (PAFR). Celulele expuse fie la vapori conţinând nicotină, fie la vapori fără nicotină au produs niveluri de PAFR de trei ori mai ridicate. Apoi, după asocierea pneumococului cu aceste celule, s-a descoperit că expunerea a dublat cantitatea de bacterii care au aderat la căile respiratorii.

În cazul experimentelor desfăşurate pe şoareci, s-a observat o creştere a numărului de bacterii pneumococice prezente în aparatul respirator în urma expunerii.

De asemenea, specialiştii au analizat acest efect asupra unui număr de 17 subiecţi umani. În rândul ”vaperilor”, nivelurile de PAFR din căile respiratorii s-au triplat în decurs de o oră de la expunere.

”Aceste rezultate coroborate sugerează că ”vapatul” determină vulnerabilizarea căilor respiratorii faţă de bacteriile care aderă la celulele din căptuşeala căilor respiratorii. Dacă un ”vaper” este expus la pneumococ acest lucru poate creşte riscul de infecţie”, a adăugat Grigg, scrie AGERPRES/

https://www.agerpres.ro/life/2018/02/08/vaporii-tigarilor-electronice-pot-creste-riscul-de-pneumonie-studiu–51553

 

5 COMMENTS

 1. Clar. Cei care fumeaza tigarile “safe” sunt cobai. Nu poti face un studiu ca lumea decat dupa zeci de ani de studiat vaperi:)

 2. “ar putea fi” … “ar putea favoriza”…” în unele cazuri, poate invada”…”poate creşte riscul” s-ar traduce intr-un titlu pe masura, dar mai putin spectaculos: “Tigările electronice, <<>> pericol pentru sănătate

  • Buna observatie. Este o campanie in plina desfasurare impotriva vapatului. Din cate imi amintesc, industria tutunului este principalul contributor la PIB. Makes you wonder…
   Eu m-am lasat de fumat datorita acestor tigari electronice si de 1 an nici nu mai vapez, prin simpla diminuare a concentratiei de nicotina. A existat o singura problema: cand reduceam nicotina simteam nevoia sa vapez mai mult.

 3. Au scăzut drastic profiturile producătorilor de țigarete clasice. Cică și noxele emise de motoarele cu ardere internă sunt un pericol pentru sănătate dar toată lumea vrea mașini „dizel”, că e mai puternice!

 4. Cine spune asta? De ce nu exista studii romanesti in care sa credem?
  Totul e cancerigen,de la hrana zilnica,la aerul respirat,apa potabila,tratamentele medicamentoase si nu numai! De ce nu au acceptat cei de la agentia medicamentului sa vina in romanica? Pierdeau afacerile cobai deja cu vechime in europa? Nu mai puteau sa se extinda si sa creasca afacerile? Romanul e istet,cu romanul nu te poti pyne cand e vorba de mnciuna demonstrata! Competitia intre mincinosi era urata rau in final si nu s-a acceptat? Uitati-va la viitoarele afaceri americane cu droguri pentru sanatate. De unde i-au alungat cu productia de sunt acceptati in ardealul romanesc? Chiar credeti ca tratamentul medicamentos introdus in tara asta a noastra dupa 1990 nu contine droguri? Oare de ce au ajuns cetatenii romani dependenti de tratamente si culmea,ineficiente? Lasati adevarul sa iasa la lumina,fiecare cetatean sa isi poata hotara sanatatea si tratamentul,inca nu suntem roboti sau sabloane,mai avem discernamant inca!

Leave a Reply