Guvernul american al lui Joe Biden a anunţat joi o serie de sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, drept răspuns la o serie de atacuri cibernetice şi la ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2020, acţiuni atribuite Moscovei, relatează AFP şi dpa.

Preşedintele SUA a semnat un decret care va permite pedepsirea din nou a Rusiei, de manieră să producă “consecinţe strategice şi economice (…) dacă ea continuă sau favorizează o escaladare a acţiunilor sale de destabilizare internaţională”, a avertizat Casa Albă într-un comunicat.

În cadrul acestui decret, Trezoreria americană le-a interzis instituţiilor financiare americane să cumpere direct datorie emisă de Rusia după data de 14 iunie.

De asemenea, sunt sancţionate şase societăţi tehnologice ruse acuzate de susţinerea activităţilor cibernetice ale serviciilor de informaţii de la Moscova.

Este vorba despre o ripostă la giganticul atac cibernetic din 2020 care a utilizat drept vector SolarWinds, un editor american de software căruia i-a fost piratat un produs pentru introducerea unei vulnerabilităţi la utilizatorii săi, printre care mai multe agenţii federale americane. Administraţia Biden acuză acum oficial Rusia că este responsabilă de acest atac, după cum a lăsat deja să se înţeleagă.

În plus, Departamentul Trezoreriei sancţionează 32 de entităţi şi persoane acuzate că au încercat, în numele guvernului rus, “să influenţeze alegerile prezidenţiale din 2020 din SUA”, potrivit Casei Albe.

De asemenea, în parteneriat cu Uniunea Europeană, Canada, Regatul Unit şi Australia, guvernul american impune sancţiuni împotriva a opt persoane şi entităţi “asociate ocupării şi represiunii de durată în Crimeea”.

În ceea ce priveşte acuzaţiile privind prime oferite de Rusia talibanilor pentru a-i ataca pe soldaţii americani sau străini în Afganistan, Casa Albă rămâne pentru moment vagă, afirmând că această afacere este “gestionată prin canale diplomatice, militare şi de informaţii”.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, şi-a exprimat joi, în numele celor 27 de state membre, “solidaritatea” cu SUA, în dosarul atacurilor cibernetice din timpul campaniei prezidenţiale din 2020, atribuite de Washington Rusiei, relatează AFP.

“Împărtăşim preocupările partenerilor noştri (…) Toţi actorii trebuie să se abţină de la orice comportament iresponsabil şi destabilizator în spaţiul cibernetic”, a afirmat într-un comunicat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Josep Borrell se referă la atacurile cibernetice de amploare din 2020 care au utilizat ca vector SolarWinds, un editor american de software căruia i-a fost piratat un produs pentru a introduce o vulnerabilitate la utilizatori, printre care şi mai multe agenţii federale americane.

Guvernul preşedintelui american Joe Biden acuză oficial Rusia că este responsabilă pentru acest atac şi a anunţat joi o serie de sancţiuni financiare împotriva acestei ţări, precum şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi.

Preşedintele SUA a semnat un decret care va permite pedepsirea din nou a Rusiei, de manieră să producă “consecinţe strategice şi economice (…) dacă ea continuă sau favorizează o escaladare a acţiunilor sale de destabilizare internaţională”, a avertizat Casa Albă într-un comunicat.

“Uniunea Europeană şi statele sale membre îşi exprimă solidaritatea cu SUA în contextul consecinţelor unor activităţi cibernetice răuvoitoare şi în special ale atacului cibernetic SolarWinds”, mai precizează Josep Borrell într-un comunicat dat publicităţii la Bruxelles.

Statele membre NATO şi-au anunţat joi sprijinul faţă de decizia Washingtonului de a sancţiona financiar Rusia şi de a expulza zece diplomaţi ruşi, transmite AFP.

‘Statele NATO îşi exprimă sprijinul şi solidaritatea faţă de Aliatul lor, Statele Unite, după anunţarea unor măsuri destinate să răspundă activităţilor destabilizatoare ale Rusiei’, a transmis Alianţa într-un comunicat.

‘Aliaţii iau măsuri la nivel individual şi colectiv în scopul de a întări securitatea colectivă a Alianţei’, precizează comunicatul.

În text, NATO acuză Rusia că ‘face dovadă în mod repetat de un comportament destabilizator, mai ales prin încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a Georgiei şi prin a continua să încalce, să nu onoreze şi să ocolească numeroase obligaţii şi angajamente internaţionale’.

Administraţia Joe Biden a anunţat joi o serie de sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, drept răspuns la o serie de atacuri cibernetice şi la ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2020, acţiuni atribuite Moscovei.

Preşedintele SUA a semnat un decret care va permite pedepsirea din nou a Rusiei, de manieră să producă “consecinţe strategice şi economice (…) dacă ea continuă sau favorizează o escaladare a acţiunilor sale de destabilizare internaţională”, a avertizat Casa Albă într-un comunicat.

Aliaţii au chemat joi Rusia ‘să înceteze imediat’ comportamentul destabilizator şi să se conformeze obligaţiilor sale internaţionale, la fel cum Aliaţii le respectă pe ale lor, inclusiv acordurile şi angajamentele ce există în materie de control al armamentelor, de dezarmare şi de neproliferare.

Ei cer, de asemenea, Moscovei ‘să pună capăt provocărilor şi să procedeze imediat la o dezescaladare a tensiunilor la frontierele Ucrainei, precum şi în Crimeea, (un) teritoriu ce a fost anexat ilegal’.

Răspunsul NATO în încercarea de evitare a unui conflict între Ucraina şi Rusia a fost abordat, marţi şi miercuri, în cursul discuţiilor pe care secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi şeful Pentagonului, Lloyd Austin, le-au avut cu omologii lor din celelalte 29 de state membre ale Alianţei

Rusia a promis joi un răspuns “inevitabil” la noile sancţiuni decretate de SUA la adresa sa şi l-a convocat pe ambasadorul american la Moscova pentru o “conversaţie dificilă”, relatează AFP.

Polonia a declarat trei diplomaţi ruşi, angajaţi ai ambasadei ruse la Varşovia, persona non grata, exprimându-şi solidaritatea cu măsuri similare luate joi de Statele Unite, a declarat Ministerul de Externe polonez, citat de DPA.

Cei trei diplomaţi urmează să fie expulzaţi ca urmare a încălcării condiţiilor statutului lor diplomatic şi efectuare de acţiuni dăunătoare Poloniei, potrivit unui comunicat.

Anterior joi, guvernul american a lansat ofensive diplomatică şi financiară împotriva unor oficiali ruşi şi companii, făcând Moscova responsabilă pentru o serie de greşeli, variind de la amestec în alegerile din SUA până la anexarea Crimeii.

Polonia îşi exprimă “solidaritatea deplină” cu deciziile SUA, se arată în comunicatul MAE polonez.

“Luate în comun (…) deciziile aliaţilor sunt cel mai potrivit răspuns la acţiunile ostile ale Rusiei”, adaugă ministerul

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă solidaritatea cu Statele Unite ale Americii în raport cu îngrijorarea exprimată în declarația publicată cu privire la atacurile cibernetice asupra platformei Orion a companiei SolarWinds.

La rândul său, România s-a confruntat cu provocări de securitate asemănătoare.

MAE și autoritățile române cu responsabilități în domeniu reafirmă angajamentul ferm și implicarea României în sprijinul eforturilor de combatere a agresiunilor cibernetice și își exprimă interesul de a coopera cu SUA și ceilalți aliați și parteneri, astfel încât să fie întreprinse, în mod concertat, măsuri concrete și ferme în acest sens.

MAE reafirmă angajamentul de a continua să coopereze pe plan internațional pentru a preveni astfel de acțiuni destabilizatoare, prin promovarea unui cadru internațional de comportament responsabil al statelor în spațiul cibernetic, bazat pe dreptul internațional.

1 COMMENT

  1. Hazul pe care il face de catva timp Maestrul I.C. pe seama opiniilor politice ale d-lui Radu Tudor m-a determinat sa citesc acest text. Constat insa ca e scris cu multa competenta.

Leave a Reply