Guvernul ungar nu va participa la dezbaterea privind situaţia statului de drept în Ungaria, ce se va desfăşura pe 30 ianuarie în Parlamentul European, a anunţat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, informează agenţia MTI preluata de Agerpres.
Statul de drept este doar “pretextul pentru a sancţiona Ungaria pentru că a fost prima ţară care şi-a exprimat clar refuzul de primi migranţi”, a susţinut Gulyas în declaraţia dată în faţa presei la scurt timp după ce Comisia Europeană a trecut la a doua fază a procedurii de infringement iniţiată împotriva Ungariei pentru legea de combatere a migraţiei ilegale, căreia guvernul lui Orban îi spune legea “stop Soros”.
Comisia Europeană a trimis în luna iulie guvernului de la Budapesta o scrisoare de notificare prin care-l atenţionează că respectiva lege contravine legislaţiei UE, inclusiv din cauza dispoziţiilor ce restrâng accesul migranţilor în zonele de tranzit de la graniţă sau califică drept infracţiuni acţiunile de ajutorare a migranţilor.
Dar guvernul ungar nu a dat curs solicitărilor acestei notificări, prin urmare Comisia Europeană îi va trimite o “opinie motivată”, al doilea pas al procedurii de infringement. Dacă Budapesta nu se conformează într-un termen de două luni, atunci Bruxelles-ul ar putea trimite dosarul Curţii de Justiţie a UE.
În declaraţia dată joi despre dezbaterea din legislativul european privind statul de drept în Ungaria, şeful de cabinet al premierului Orban a estimat că Parlamentul European şi-a depăşit atribuţiile şi a cerut instituţiilor europene să acţioneze “în limitele tratatelor”. El s-a referit aici şi la planurile de a se condiţiona accesarea fondurilor europene de o evaluare privind situaţia statului de drept, calificând aceste intenţii drept “şantaj”.