NATO consolidează apărarea aeriană, maritimă şi terestră în ţările din Europa de Est, a anunţat miercuri Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, transmite AFP.
Decizia vine in urma evolutiilor dramatice de securitate din estul Ucrainei, acolo unde elemente paramilitare ruse inflitrate masiv sprijina populatia rusofona intr-un efort separatist dorit de Moscova.
Alte enclava dominata de militarii rusi, Transnistria, si-a declarat astazi vointa de a deveni parte integranta din Federatia Rusa. Decizia a fost luata de Sovietul suprem, un soi de parlament ce nu este recunoscut pe plan international, ci doar de Moscova. Care-si mentine ilegal 1800 de militari pe teritoriul acestei enclave, desi s-a angajat inca din 1999 pe plan international ca-i va retrage.
Comportamentul agresiv al Rusiei starneste ingrijorarea lumii civilizate, care simte nevoia sa-si reafirme solidaritatea in mentinerea securitatii teritoriului aliat (NATO si UE) prin masuri speciale in zona de est a continentului european. Romania, alaturi de Polonia si tarile baltice, este unul din beneficiarii acestor masuri ce sunt chiar in acest moment planificate la Comandamentul Suprem al Fortelor Aliate (SHAPE) cu sediul la Mons, Belgia.
Pentagonul a comunicat tot azi ca deasupra distrugatorului USS Donald Cook, deplasat in Portul Constanta, au fost efectuate zboruri de intimidare din partea unui avion de lupta rusesc Su-24. Acest incident a avut loc in zona apelor internationale din Marea Neagra. Comunicatul Departamentului Apararii al SUA aici : http://www.c6f.navy.mil/140416-183_Russian-Aircraft-Flies-Near-US-Navy-Ship.html.
Nu sunt putini romanii care se ingrijoreaza de aceste evolutii si de stirile care vin din spatiul de est. In ciuda mesajelor venite de la unii sceptici, trebuie reafirmat un element clar al acestei crize : Rusia isi permite sa fie stat agresor pe teritoriul statelor ce nu au o apartenenta la un sistem de securitate colectiva. Daca Ucraina ar fi fost membru NATO, Moscova n-ar fi indraznit sa anexe Crimeea, sa infiltreze si sa inarmeze zona de est pentru a prelua un control manu militari. Oricat de incontrolabil s-ar purta Vladimir Putin si cat de mult isi doreste sa restabileasca un control pe granitele fostei URSS, un conflict militar deschis cu NATO si implicit cu SUA nu risca. Nu s-a intamplat nici o secunda asta in 50 de ani de Razboi Rece, nu este posibil nici acum.
De aici vine si garantia pentru integritatea teritoriul national al Romaniei si pentru securitatea populatiei : din calitatea de membru NATO. Cea mai influenta si puternica alianta politico-militara din istorie reprezinta ancora solida a fiecarui stat membru, care nu s-ar putea altfel apara singur in fata colosului rus. Cu exceptia notabila a Statelor Unite ale Americii. Forta militara imensa a Americii este argumentul suprem, impreuna cu garantiile solide oferite prin Tratatul de la Washington, baza juridica a Aliantei Nord Atlantice ( http://www.mae.ro/sites/default/files/file/pdf/TRATATUL%2520NORD-ATLANTIC.pdf )
Redau articolul 5, pentru lamurirea deplina a celor care mai au semne de intrebare :
“Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord trebuie considerat un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, sunt de acord ca, în cazul producerii unui astfel de atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare în mod individual sau colectiv recunoscut de Articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părţile astfel atacate prin întreprinderea imediată, individual sau împreună cu celelalte Părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, pentru restabilirea şi menţinerea securităţii în spaţiul nord-atlantic. Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri trebuie să înceteze când Consiliul de Securitate a adoptat măsurile necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi a securităţii internaţionale”.
Acest articol a mai fost definit simplu prin cuvintele : ‘Toti pentru unul, unul pentru toti”.
PS : Stiu ca sunt destui nemultumiti de comportamentul partinitor si profund subiectiv al SUA si altor parteneri occidentali in privinta politicii interne romanesti. Aici e si multa responsabilitate a factorilor din Romania, care au acceptat formule de compromis prea mari. De teama sau nepricepere. Va asigur ca atunci cind vine vorba despre securitatea internationala, de protejarea spatiului aliat occidental, lucrurile sunt foarte diferite, in special din punct de vedere militar. Va indemn sa nu puneti in balanta una cu alta. Iar celor care invoca abandonarea Romaniei de catre occidentali in trecut, le spun ca pe atunci nu exista NATO, nu exista UE, institutii care astazi asigura un mecanism solid membrilor sai. Lumea a evoluat, institutiile s-au schimbat si au invatat cate ceva din istorie. Singura ce ramine la fel de anacronica si amenintatoare e Rusia.