Opt persoane au murit şi alte 67 sunt rănite în urma furtunii care s-a înregistrat în vestul şi nordul ţării. Cinci decese s-au înregistrat în Timiş, două în Bistriţa-Năsăud şi unul în staţiunea arădeană Moneasa. În Maramureş, pompierii au coborât din telescaunul blocat în staţiunea Suior un bebeluş de trei luni cu hipotermie şi un copil de 4 ani şi se îndreaptă la cota 1000 pentru a acorda îngrijiri unei perosoane inconştiente. Premierul Mihai Tudose a declarat că s-a constituit celulă de criză la nivelul Ministerului de Interne, toată lumea fiind ”în alertă”, atâţ pentru a acorda ajutor persoanelor rănite, cât şi pentru a înlătura efectele furtunilor, scrie news.ro
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă, duminică seară, un nou bilanţ al furtunilor din ţară, fiind vorba despre opt morţi şi 67 de răniţi, majoritatea în judeţele Timiş, Arad şi Alba. Bilanţul nu este definitiv, situaţia fiind în dinamică, iar echipajele de pompieri militari fiind în teren.
Potrivit IGSU, furtuna care s a abătut peste partea de vest a ţării a produs numeroase victime. ”Pana la acest moment sunt înregistrate opt decese ( 5 persoane in judeţul Timis, patru în Timişoara şi una la Buziaş, o persoana la Arad şi doua persoane la Bistriţa-Năsăud)”, anunţă IGSU.
De asemenea, 67 persoane au fost rănite din cauza copacilor, panourilor publicitare sau crengilor smulse de vânt ( 49 in judeţul Timis, 12 persoane in judeţul Arad şi 6 persoane la Alba). Misiunile sunt în , pompierii miliutari sunt pew teren şi intervin în continuare, aşa că bilanţul se poate modifica. În judeţul Alba, cele şase persoane au fost rănite de bucatile rupte din acoperisuri. Sunt cazuri usoare. Potrivit ISU Alba, nu mai aunt drumuri blocate, dar se intervine în continuare pentru degajarea a patru acoperişuri căzute. În judeţ s-au înregistrat 256 de puncte de transformare avariate si 15.162 abonati fara energie electrica. În comunele Lupsa si Bistra, pe drum forestier, mai sunt trei masini blocate din cauza copacilor căzuţi.
Mai multe persoane, între care un bebeluş de trei luni cu hipotermie şi un copil de 4 ani au fost evacuaţi de pompieri după ce au rămas blocaţi în telescaun în staţiunea maramureşeană Suior.
Conform Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, pompierii din Maramureş au intervenit în staţiunea Suior, pentru evacuarea unor persoane blocate în telescaun. În urma intervenţiei, pompierii au coborât trei persoane conştiente, un bebeluş de 3 luni cu hipotermie şi un copil de 4 ani.
Doi bărbaţi din judeţul Bistriţa-Nădăus au murit, duminică seară, după ce au fost loviţi de copaci smulşi de vânt în timpul unei furtuni puternice. Alte două persoane au fost rănite, fiind transportate la spitale.
Potrivit reprezentanţilor ISU Bistriţa-Năsăud, în timpul furtunii din judeţ, un bărbat de 57 de ani a fost lovit de o creangă mare desprinsă dintr-un copac în Parcul Municipal din Bistriţa şi a fost lovit în cap. Echipajul SMURD l-a resuscitat mai bine de o oră, dar, într-un final, a declarat decesul. Un alt bărbat a murit în timp ce traversa o punte, în localitatea Borleaza. Bărbatul de 40 de ani a fost suprins de un copac smuls de vânt. De asemenea, SMURD a intervenit pentru acordarea primului ajutor unui bărbat de 27 de ani din Livezile, lovit de cărămizi şi ţigle desprinse de pe un acoperiş. El a fost salvat şi transportat la spital. Echipajele au mai intervenit pentru acordarea primului ajutor unei femei din Breaza, lovită de creanga unui copac. Judeţul Bistriţa s-a aflat, duminică, sub cod portocaliu de vând puternic, cu rafale de peste 90 de kilometri la oră.
La nivelul societăţii E-Distribuţie Banat a fost declarată stare de urgenţă de nivelul 2, iar 40 de echipe de intervenţie ale societăţii şi ale contractorilor lucrează pentru restabilirea alimentării în cel mai scurt timp, se arată într-un comunicat emis duminică seara de compania energetică, scrie Mediafax.
„Ca urmare a condiţiilor meteorologice extreme care s-au produs în zona de vest a României în după-amiaza zilei de duminică, 17 septembrie, a fost afectată funcţionarea reţelelor de distribuţie de electricitate din zona de activitate a E-Distribuţie Banat, ca urmare a vântului foarte puternic (ce a depăşit viteza de 90 km/h) şi a căderilor de copaci”, se arată în comunicat.