Grupul petrolier OMV Petrom, producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz Mediaş şi Banca Transilvania sunt cele mai mari companii lis­tate la Bursa de Valori Bucureşti, cu o capita­li­zare cumulată de aproape 43 de miliarde de lei (aproximativ 10 miliarde euro!), po­trivit preţurilor de închidere de la finele lunii mai.

Cele mai mari zece companii locale listate la Bucureşti au o valoare de piaţă cumulată de 80 miliarde lei (17,6 mld. euro), echivalentul a 83% din valoarea tuturor celor 84 de companii locale.

Statul român are deţineri importante în şase dintre cele zece companii aflate în top şi deţine un sfert din valoarea de piaţă a tuturor celor 84 de com­panii locale, fiind principalul câştigător al apre­cierii bursei din ultima perioadă. De altfel, sta­tul român va încasa în acest an aproximativ 1,88 mld. lei (410 mil. euro) din dividendele dis­tri­buite de companiile în care are o participaţie con­sis­tentă, reprezentând aproximativ 0,85% din veni­turile care ajung la buget, potrivit calculelor zf.ro.

Leave a Reply