Trei intalniri si discutii cruciale pentru apararea si securitatea Romaniei, in aceeasi zi :

Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș a avut marți, 18 decembrie, la Cartierul General al Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles, o întrevedere cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

https://www.nato.int/cps/en/natohq/photos_161695.htm

Agenda discuţiilor cu Secretarul General al NATO a cuprins problematici referitoare la evoluţiile situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic al NATO, cu accent pe prezenţa avansată adaptată, Brigada Multinaţională Sud-Est, dezvoltarea capabilităţii de comandă şi control terestre de nivel corp armată, precum şi stadiul pregătirilor pentru preluarea şi exercitarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019 şi priorităţile pe care ţara noastră şi le propune pentru acest mandat.

The Minister of Defence of Romania, Gabriel-Beniamin Les visits NATO and meets with NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Întâlnirea cu înaltul oficial al NATO a reprezentat o nouă oportunitate de a reitera angajamentul României faţă de valorile euro-atlantice şi angajamentul ferm faţă de construcţia de securitate şi apărare promovată de NATO.


Marți, 18 decembrie, la Bruxelles, ministrul apărării naţionale, Gabriel Leș, a avut o întrevedere cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini.

Discuțiile cu oficialul UE au fost axate pe stadiul pregătirilor pentru preluarea și exercitarea de către România a Președinției Consiliului UE începând cu data de 1 ianuarie 2019, precum și pe prioritățile pe care țara noastră și le propune pentru acest mandat.

De asemenea, au fost abordate elemente de actualitate ale agendei europene de securitate și apărare, cu accent pe inițiativele aflate în derulare. Astfel, ministrul apărării a exprimat susţinerea României pentru consolidarea profilului UE în domeniul securităţii şi apărării, pe coordonatele de complementaritate şi sinergie acţională cu NATO.

În context, Gabriel Leş a subliniat relevanța pentru România a domeniului Politicii Externe și de Securitate Comună/Politicii de Securitate și Apărare Comună (PESC/PSAC) și includerea sa între temele centrale ale mandatului viitoarei Președinții a României la Consiliul UE. De asemenea, discuţiile celor doi oficiali au abordat aspecte relaţionate inițiativelor europene în domeniul apărării precum PESCO, EDF, CARD, cooperarea UE – NATO, operaţiile şi misiunile în derulare sub egida PSAC.

Întâlnirea cu Federica Mogherini a reprezentat o bună ocazie de a reitera sprijinul şi interesul țării noastre pentru consolidarea dimensiunii PSAC a Uniunii Europene, precum şi de a evidenţia angajamentul României pentru asigurarea unei Președinții de succes la Consiliul UE.


Generalul Nicolae Ionel Ciucă, şeful Statului Major al Apărării, a avut o întrevedere, astăzi 18 decembrie, cu generalul-locotenent Erhard BUHLER, commandantul Comandamentului Aliat Întrunit NATO de la Brunssum (CJFC), care efectuează o vizită în România.

Discuţiile bilaterale s-au axat pe modul de implementare a deciziilor Summitului NATO de la Bruxelles din perspectiva structurilor de comandă NATO adaptate, clarificarea unor direcţii viitoare privind relaţiile militare din cadrul Alianţei şi despre instruirea multinaţională, la nivel întrunit, în vederea creşterii nivelului de interoperabilitate între structurile militare ale statelor membre ale NATO şi partenere.

Programul vizitei a cuprins de asemenea şi briefinguri la Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est (MNDSE), Unitatea de Integrare a Forţelor NATO (NFIU) şi la sediile Statelor Majore ale categoriilor de forţe.


Bugetele apărării au cunoscut anul trecut cea mai solidă creştere din ultimii zece ani, urmând tendinţa din ţările membre ale NATO, relevă un raport elaborat de compania IHS Markit şi publicat marţi, potrivit AFP.

Documentul arată că în 2018 bugetele apărării la nivel mondial sunt în creştere cu 4,9%, până la nivelul de 1.780 miliarde de dolari.

Ţările membre ale NATO au fost ‘locomotivele’, cu creşterea cea mai importantă a bugetelor lor militare, de 5,8% (54 de miliarde dolari), în principal graţie Statelor Unite.

Cheltuielile NATO vor depăşi 1.000 milliarde dolari în 2019, faţă de 989 miliarde dolari în acest an, arată studiul citat.

IHS Markit remarcă faptul că nouă state membre ale NATO vor aloca în 2019 cel puţin 2% din PIB pentru apărare, faţă de numai patru ţări în 2014. Este vorba despre SUA, Estonia, Franţa, Grecia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Polonia şi România.

Numai SUA şi-au suplimentat cu 46 de miliarde de dolari bugetul apărării pentru 2018, până la 702,5 miliarde dolari, cu o creştere de 7% a bugetului Pentagonului, cea mai importantă din ultimii zece ani.

Bugetele apărării în Europa Occidentală au crescut pentru al treilea an consecutiv în 2018, ajungând la 248 miliarde dolari (+2,4%).

În 2018, graţie creşterii cursului petrolului, Arabia Saudită a depăşit Franţa în termeni de buget al apărării, ocupând locul 5 în lume, cu 56 miliarde dolari.

O altă evoluţie majoră în acest clasament al bugetelor apărării este aceea că Iranul a depăşit Israelul şi Canada, plasându-se pe locul 15.

Bugetele apărării din Asia-Pacific au progresat în medie cu 3,6% în 2018, dar au atins totuşi nivelul record de 465 miliarde dolari, scrie Agerpres.

 

1 COMMENT

  1. Daca vine teodorovici poți să îl întrebi de ce fura bani din sănătate? De ce deturnează taxa pe viciu? De restul aberațiilor zise azi te las pe tine sa îl întrebi în special de nebunia zisa taxa pe lăcomie.Poate ministrul habar nu are că principalul client al băncilor este Ministerul de finante.De ce se împrumută de la băncile așa zise lacome?Oameni ăștia trăiesc pe alta planeta toate taxele tot cetățeni le vor suporta in in pul final.Concluzia este că acești populiști impostori vor încasa la buget mai multi bani tot de la cetățeni care vor plăti în final preturi mai mari .Sau acest casanova din cabinetul dancila are impresia ca el este mai deștept ca băncile sau decât multinaționalele……….

Leave a Reply