Donald Trump continuă să fie principalul factor destabilizator al scenei americane si sa transmită mesaje dure, în contextul în care pierde preşedinţia SUA, pretinzând fals că este victima fraudării alegerilor în masă şi îndemnîndu-i pe susţinătorii săi şi pe artizanii teoriilor conspiraţiei care s-au adunat la Washington să-i promoveze convingerile, scrie The Guardian. Donald Trump incurajeaza derapajele sociale, confruntarile de strada, instiga la nerespectarea rezultatului clar al alegerilor si este gata sa destabilizeze intreaga America pentru interesul sau personal.
A fost amenajat un stand ca la un miting al lui Trump. Mulţi au strigat: “SUA! SUA!”, “Îl vrem pe Trump!” şi “Încă patru ani!”.
Teorii ale conspiraţiei despre frauda electorală au fost răspândite atât de preşedinte şi de apropiaţii săi, cât şi de susţinătorii lui Trump, pe diverse grupuri de pe reţelele sociale sau pe unele pagini de internet . Conspiraţia „Dominion” este larg răspândită în mediile în care activează susţinătorii lui Donald Trump. Pe grupurile QAnon, adepţii teoriei vorbesc despre planul Ocultei Mondiale de a-l îndepărta pe Trump, trimisul lui Dumnezeu în lupta cu „Cabala666”.
De cele mai multe ori, conspiraţiile sunt completate cu elemente mistice care să îi ofere lui Trump o aură de salvator. O altă conspiraţie răspândită de adepţi este cea prin care Donald Trump ar fi însemnat, în secret, buletinele de vot, pentru a-i prinde pe democraţi într-o capcană. Administraţia sa ar fi implementat un „filigran electronic”, vizibil doar cu raze inflaroşii, pe buletinele de vot trimise la domiciliile alegătorilor.
Câteva ore mai târziu, în capitala americană demonstranţii pro-Trump s-au confruntat în stradă cu manifestanţi anti-Trump, videoclipuri publicate pe reţelele de socializare arată lupte, proiectile. Poliţia a arestat cel puţin 20 de oameni, acuzaţi de agresiune şi deţinere de arme, potrivit oficialilor. O înjunghiere a fost raportată, doi poliţişti au fost răniţi şi mai multe arme de foc au fost reţinute de Poliţie.
Trump încă nu a recunoscut că a pierdut alegerile din 3 noiembrie în faţa lui Joe Biden, în ciuda unui număr mare de electori care i-au asigurat lui Biden victoria.
În toată ţara, Biden are în plus mai mult de 5 milioane de voturi.
Preşedintele a refuzat să coopereze pentru transferarea puterii lui Biden, care va ajunge la Casa Albă pe 20 ianuarie, sau să-l informeze pe succesorul său pe teme de securitate naţională.
Trump continua sâmbătă să susţină că alegerile au fost fraudate şi că de fapt el a câştigat. Asta după ce, vineri, oficialii federali au afirmat că alegerile au fost “cele mai sigure” din istoria SUA, neexistând dovezi că votul a fost compromis sau influenţat, scrie news.ro.
Tribunale dintre trei state unde campania lui Trump a contestat rezultatele alegerilor prezidenţiale, Arizona, Michigan şi Pennsylvania, au respins aceste contestaţii, vineri, apropiind victoria formală a lui Biden.