Monday, December 23, 2024
1.1 C
Bucharest

Trupe americane descind la Kogalniceanu. NATO isi intareste apararea pe Flancul Estic

Dincolo de frisoane politice nationale exista aliante ce functioneaza de 70 de ani. Militarii isi vad de misiunea lor, cu profesionalism : apararea teritoriilor si populatiilor tarilor membre NATO si descurajarea ferma a agresiunii din Est !


 

Militari din Forţele terestre ale SUA dislocate în Europa au plecat luni, împreună cu tehnica militară din dotare, din Polonia către Baza aeriană ‘Mihail Kogălniceanu’ din judeţul Constanţa, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii în asigurarea securităţii flancului estic al NATO, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve, informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.

Cei aproximativ 500 de militari americani fac parte din Batalionul 1 ‘Vulturii luptători’ (‘Fighting Eagles’) şi au în dotare tancuri M1 Abrams, vehicule de luptă M2 Bradley şi mortiere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 Paladin, arată sursa citată.

Aceştia vor efectua exerciţii de tragere întrunite cu muniţie de luptă la nivel de pluton şi companie în Centrul secundar de instruire pentru luptă Smârdan şi vor participa la exerciţiile multinaţionale planificate să aibă loc în cursul acestui an, alături de militari din subunităţi de tancuri şi infanterie mecanizată din Forţele Terestre Române aparţinând Batalionului 284 Tancuri ‘Cuza Vodă’ şi Batalionului 300 Infanterie Mecanizată ‘Sfântul Andrei’.

Unitatea de luptă americană ce va sosi în România face parte din Brigada 3 Blindate care a dislocat în jur de 3.500 de soldaţi şi 2.800 de piese de tehnică militară de la Fort Carson, statul Colorado, în Bremerhaven, Germania, la începutul lunii ianuarie. Această unitate va staţiona în România pentru o perioadă de nouă luni, după care va fi înlocuită de o altă unitate de luptă, astfel asigurându-se o prezenţă consistentă, bazată pe rotaţie continuă, în Europa.

Dislocarea în România dezvoltă cooperarea româno-americană în domeniul securităţii, asigurând oportunităţi de antrenament comun care vor spori capacităţile aliaţilor şi partenerilor NATO, vor îmbunătăţi interoperabilitatea şi capacitatea generală a forţelor americane de a răspunde la o potenţială criză, precizează MApN.

Conform sursei citate, dezvoltarea Parteneriatului strategic româno-american reprezintă un obiectiv major asumat la nivel naţional, atât pe palierul politic cât şi militar. În acest context, prezenţa rotaţională a forţelor americane pe teritoriul naţional şi în regiunea Mării Negre, precum şi sprijinul asigurat de SUA în procesul de modernizare a capabilităţilor naţionale de apărare au un rol esenţial în actualul context de securitate din regiunea ţării noastre, subliniază MApN citat de Agerpres.

In paralel cu impresionanta dezvoltare de forte americane la Kogalniceanu, seful Statului Major al Forțelor Navale Române, viceamiral dr. Alexandru Mîrșu, a deschis vineri, 3 februarie, în cadrul unei ceremonii oficiale, cea de-a treia ediție a exercițiului anual multinațional Sea Shield 17, aplicație navală organizată, planificată și coordonată de Comandamentul Flotei, cu participarea a 2.800 de marinari militari îmbarcați la bordul a 17 nave de luptă și zece aparate de zbor, reprezentând opt națiuni.

Comandantul Comandamentului Maritim Aliat MARCOM, viceamiralul Clive Johnstone, susţine că Rusia nu este inamicul NATO şi că Alianţa nu vrea un război rece, dar că Rusia face lucruri care creează ”o stare de agitaţie şi îngrijorare” şi că este important ca Alianţa Nord-Atlantică să protejeze şi să liniştească populaţia.

La evenimentul organizat la terminalul de pasageri din Portul Constanța au participat, alături de comandanții bastimentelor din Bulgaria, Canada, Grecia, România, Spania, SUA, Turcia și Ucraina, ce vor evolua în cadrul Exercițiului Sea Shield 17, Șeful Comandamentului Maritim Aliat MARCOM, viceamiralul Clive C.C. Johnstone și ambasadorul SUA, Hans Klemm.

Șeful SMFN, viceamiralul Mîrșu, a precizat că aceasta este una dintre cele mai mari mobilizări de forțe navale multinaționale în Marea Neagră în cadrul unui exercițiu coordonat de Comandamentul Flotei. El a precizat că organizarea, planificarea și conducerea exercițiului “Sea Shield 17”, pe mare, în cadrul unui raion cu aria de 80.000 de km, de la bordul Fregatei Regele Ferdinand, demonstrează că pregătirea profesională a marinarilor din Forțele Navale Române corespunde standardelor de performanță ale NATO și că aceștia sunt gata în orice moment să-și îndeplinească misiunile constituționale.

“Sea Shield este un exercițiu major, organizat de Forțele Navale Române în conjuncție cu Comandamentul Aliat MARCOM, aflându-se la cea de-a treia ediție, și am putut vedea de la an la an cum acest exercițiu a crescut, s-a dezvoltat, acoperind tot mai multe aspecte, acum fiind direcționat către procedurile antisubmarin, antiaeriene și de suprafață împreună cu proceduri de căutare și luptă împotriva minelor marine. După cum am anunțat, la acest exercițiu participă nave din gruparea NATO permanentă din Marea Neagră SNMG 2 și, de asemenea, forțe adiționale din Turcia, Ucraina, Bulgaria, bineînțeles majoritatea forțelor fiind asigurate de Forțele Navale Române. Scopul principal este de a crește interoperabilitatea în domeniile enumerate în a antrena echipajele pentru acțiunile pe care le desfășoară în cele trei domenii, de asemenea, pentru a colecta, procesa și aplica lecțiile învățate în urma acestui exercițiu, așa cum am făcut la cele precedente, îmbunătățind activitățile care urmează, a precizat șeful SMFN.

Conform acestuia, toate exercițiile au fost planificate astfel încât “să creeze un cadru proactiv pentru forțele navale în niciun caz provocator sau de natură să escaladeze tensiunile din această parte a Mării Negre, raioanele de desfășurare fiind în apele teritoriale naționale și în cele internaționale din vecinătatea României și Bulgariei, astfel încât să putem să demonstrăm încă o dată că urmărim doar stabilitatea în această parte, interoperabilitatea și faptul că accesul la apele Mării Negre este liber pentru toată lumea”.

Până la sfârșitul anului 2017, marinarii militari români vor participa la peste 50 de exerciții planificate a se desfășura pe teritoriul național și în afara acestuia. Dintre acestea, șase exerciții multinaționale sunt planificate și conduse de Forțele Navale Române, iar 35 sunt exerciții multinaționale, organizate de alte structuri militare din România și de către partenerii din Alianța Nord-Atlantică.

NATO intareste puternic apararea la Marea Neagra

Stoltenberg : NATO si SUA raman ferme in fata Rusiei

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img