Relațiile dintre Turcia și SUA vor fi afectate în cazul în care Statele Unite nu-l vor extrăda pe predicatorul Fathullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi plănuit lovitura de stat militară eșuată la 15 iulie, a declarat luni ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, potrivit Reuters.

Într-un interviu acordat postului privat de televiziune Haberturk TV, șeful diplomației turce a indicat că va aborda acest subiect cu înalți oficiali americani cu ocazia unei vizite pe care o va efectua în curând la Washington.

Turcia susține că Fethullah Gulen, care trăiește din 1999 în exil în Statele Unite, este responsabil de tentativa de lovitură de stat care avea ca scop răsturnarea guvernului turc.

Gulen neagă aceste acuzații. Washingtonul a declarat că Ankara trebuie mai întâi să furnizeze probe clare despre implicarea clericului în tentativa de lovitură de stat, iar unii avocați au declarat că orice proces de extrădare poate dura ani de zile.

În altă ordine de idei, Turcia va revoca unii ambasadori din posturi în legătură cu lovitura de stat eșuată, a spus Cavusoglu în același interviu.

Autoritățile turce au suspendat, reținut sau plasat sub anchetă peste 60.000 de militari, polițiști, judecători, profesori, funcționari publici și alte persoane după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, scrie Agerpres.

 

7 COMMENTS

 1. În ţara măestriei negoţului şantajul e valabil pe orice temă, acum fiind vorba de (propria-i)”tentativă de lovitură de stat” nereuşită, dar finalizată pe sufletul aiatolahului bezmetic! Cum ar crede cineva că acel individ plecat din ţară tocmai din 1999, acum la o vârstă respectabilă, se implică în mizeriile aiatolahului care hrăneşte ISIS-SI-ISIL şi Alqaeda antică acoperindu-i şi transferându-i în Europa cu acte posibil dubioase? Aşa ar fi trebuit să progreseze Băsescu pe spatele ungurului american sponsor al societăţii civile(ştiţi la cine mă refer/Soroş)? Nu cumva pute oribil a şantaj şi totodată o capcană în care fiecare dacă vrea(pune botul/naiv) cade fără nicio problemă?
  De aici, eu văd captarea unor alte uriaşe fonduri pentru Turcia lui împrăştiată prin Siria-Afganistan-Irak/zona cu ucigători la comandă antrenaţi de americani în multe din ţările lumii! ”vă scrisesem că acum 2 ani au fost găsiţi la marginea oraşului Zurich şi au fost alungaţi din elveţia că nu au avut acceptul popular” şi s-au cărat în alte ţări şi alte zări ca România unde nu necesită aprobări! Cu ce plăteşte aiatolahul când comandă sau când se vrea apărat? În niciun caz cu…femei uşoare!
  Vă puteţi închipui că niciunii nu vor dechide gurile pentru critici dure sau pentru a impune propriile legi ori legi internaţionale la adresa Turciei? Turcia deţine cel mai puternic, cel mai securizat, cel mai sigur nod de legătură aerian şi toţi bat la poarta aiatolahului! Nicio ţară care se consideră colaboratoare cu Turcia nu vrea să-şi strice legăturile şi parteneriatul !
  🙂 🙂 să curgă în cascadă trilioanele în buzunarul şefului, a boss-ului ISIS-SI-ISIL ! Doar comisia de la Viena sau cam aşa ceva, a recomandat în ultima întrunire creşterea masivă a cheltuielilor pt.apărare şi unde merg?
  Ghici ghicitoarea mea?

 2. Gulen este pastrat in SUA in caz ca Erdogan devine indezirabil pt SUA. deci n-o sa-l extradeze f usor. Este o alternativa valabila la Erdogan (in sensul ca daca se impute rau treaba, macar Gulen are sustinatori in Turcia).
  E f greu pr Statele unite sa joace in orb cu Turcia, aflata la granita fizica si nu numai, intre Islamism si UE, trebuie sa aiba un atu in maneca. Si ce atu mai bun sa ai decat un tip pe care l-ai aparat cand altii ii cereau maortea? mai vedem, Gulen n-o sa fie extradat tocmai pt ca foloseste SUA in cazul limita previzibil

 3. uraa!!bravo erdogan!umileste-l pe fatalaul obama cat poti de mult.dupa ce il extradeaza pe gulen mai cere-i cate ceva.de exemplu sa accepte legalizarea executiilor in public(eventual pot relua ritualul decapitarilor la yedicule).si executiile sa fie televizate de cnn.

  • acum sper sa ne fie clar ca daca SUA permite islamizarea Turciei, vrea defapt caderea Europei, EUR samd

Leave a Reply