Pe 21-22 Iulie, la Washington are loc o reuniune importanta a ministrilor apararii din tarile implicate in coalitia anti-ISIS. Aceasta initiativa importanta a fost planificata cu mult timp inaintea puciului militar din Turcia si a evolutiilor ingrijoratoare post-puci.

Desi Turcia este o tara vitala pentru campania militara anti-ISIS, iar Erdogan pretinde ca situatia este acum sub control in tara sa, ministrul turc al apararii nu a mai facut deplasarea la Washington. Reprezentarea prin ambasador nu este nici dorita, nici suficienta pentru reafirmarea angajamentului ferm impotriva organizatiei teroriste ISIS, mai ales dupa incidentele grave de la baza aeriana Incirlik provocate de guvernul lui Erdogan.

Acest semnal nedorit se adauga altora, ce tensioneaza suplimentar relatia Turciei cu SUA.

Iata comunicatul Pentagonului despre discutia telefonica intre ministri american si turc al apararii :

Pentagon Press Secretary Peter Cook provided the following readout:
 
Secretary of Defense Ash Carter spoke today by telephone with Turkish Minister of Defense Fikri Işik.  

Secretary Carter reiterated the support of the United States for Turkey’s democratically elected civilian government and the rule of law. For his part, Minister Işik expressed his appreciation for the call and assured the secretary that Turkey remains a determined and committed partner and ally in the fight against ISIL and terrorism of all kinds.

The two discussed the importance of operations at Incirlik Air Base to the counter-ISIL campaign.

The minister expressed regret over his inability to attend the counter-ISIL defense ministerial that Secretary Carter is hosting on Wednesday in Washington, but assured the secretary that the Turkish Ambassador to the United States will be in attendance and will be fully empowered to speak for the Turkish government.

The secretary and the minister agreed to keep in touch in the days and weeks ahead.

———————-

http://www.antena3.ro/externe/turcia-schimba-aliatii-erdogan-alianta-cu-rusia-si-iran-368800.html 

———————

http://www.defense.gov/News/Special-Reports/0814_Inherent-Resolve

———————

 

6 COMMENTS

  1. e normal din moment ce erdogan lanseaza noua “axa” teheran-ankara-moscova. si din interviul acordat cnn se vede aroganta lui erdogan si cum ii trateaza pe americani ca pe niste parteneri de acelasi rang nu ca slugile care conduc romania. daca privim la rece interviul putem observa multe inclusiv faptul ca erdogan aduce niste argumente logice in interviu ceva de genul daca la americani e posibil( vezi condamnarile la moarte din unele state americane) de ce nu ar fi valabil si pentru ei. sau cazul celor considerati teroristi si extradarea lor. iar chestia cu ben ladin si pakistanul e cireasa de pe tort. usor usor, erdogan indreapta turcia catre o alta zona si asta se vedea de pe vremea cand era premier. dar politica oarba a americanilor, interesele lor au fost in prim plan si au lasat refrenul cu democratia si statul de drept pentru tarile slugi adevarate gen romanica noastra lasandu-l pe erdogan sa-si faca de cap.

  2. ce sa caute la reuniunea “coalitiei anti-isis”(care se preface ca distruge isis-ul) cand au anuntat aseara ca vor face coalitie cu rusia si iranul? si cam au dreptate.intre ei dictatorii e mai bine.se inteleg perfect.probabil ca nu mai vor sa il omoare pe omar cecenul din 3 in 3 luni.chiar sunt curios la aceasta reuniune pe ce data vor hotara ca il mai omoara pe ala negru cu barba rosie.

  3. Acu nu a mai avut încotro: s-a desconspirat după toate materialele filmate sau transmise de corespondenţii de presă în scris plus cei de la faţa locului. O să vedem cu toţii că aranjamentele ascunse se vor dovedi prin continuarea colaborării între părţi fără nicio problemă. Totul va fi ca şi cum nici nu a fost lovitură de stat transmisă lumii întregi. O să fie un şantaj la şantal precum un fel de care pe care şi care intră rapid pe teren va prinde parteneriatul..

Leave a Reply